Η κριτική πρόσθεσε για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Τα πραγματικά στοιχεία της δημόσιας υγείας τα τελευταία 5 χρόνια με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αφήνοντας αιχμές για συνδικαλιστές της Αριστερά που κάνουν λόγο για διάλυση του ΕΣΥ με στόχο την δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.
Το ΕΣΥ έχει προβλήματα όπως και κάθε σύστημα. Ημερησίως εξυπηρετεί 80.000 ασθενείς και 25 εκατομμύρια το χρόνο. Είναι ένα τεράστιο και εκτεταμένο δίκτυο και δεν μπορεί οι ελάχιστες αστοχίες να καλύπτουν την υπόλοιπη προσφορά, τόνισε ο υπουργός ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για την Υγεία.
Αναφέρθηκε στην εξέλιξη των οικονομικών των νοσοκομείων, τονίζοντας ότι «είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για ένα κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ όταν υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης των νοσοκομείων και ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».
Η κριτική πρόσθεσε για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία. «Έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ, ώστε να ανταποκριθεί στη σύγχρονη εποχή και στα σύγχρονα προβλήματα», τόνισε.
Η έλλειψη γιατρών, συνέχισε, είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Γερμανία, δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κω ή της Δράμας. «Δεν γίνεται να ανακοινώνεται κάτι και αμέσως να το απαξιώνουν. Η αυτοτελής φορολόγηση ήταν πάγιο αίτημα των γιατρών και όταν ανακοινώθηκε μίλησαν για ψίχουλα».
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό
Έως τέλος εβδομάδας ή αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυσης της ΠΦΥ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την γενική ιατρική ή παθολογία (30.000 ευρώ), στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό. Ίδρυση 7 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.
Ανακοίνωσε επίσης ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν δωρεάν πάνω από 500.000 παιδιά. Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα καρκίνου του παχέος εντέρου. Κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.
Η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστεί την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», είπε η κ. Αγαπηδάκη.
Πρόσθεσε ότι «το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.