Το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση δεκάδων σοβαρών ασθενειών. Ωστόσο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν ότι χαμηλές δόσεις μονοξειδίου του άνθρακα, παρόμοιες με τα επίπεδα που λαμβάνουν οι καπνιστές, μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και να καθυστερήσουν την εξέλιξη του Πάρκινσον.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μονοξείδιο του άνθρακα μείωσε τη συσσώρευση της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης που σχετίζεται με το Πάρκινσον. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μοριακοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται από χαμηλή δόση μονοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου σε όσους έχουν ήδη νοσήσει.
Πάρκινσον: Το νόστιμο αλμυρό σνακ που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο
Τι έδειξε η έρευνα για το κάπνισμα και το Πάρκινσον
- Χαμηλές δόσεις μονοξειδίου του άνθρακα προστάτευαν τα τρωκτικά από τον νευροεκφυλισμό που μοιάζει με τη νόσο του Πάρκινσον.
- Μείωσε τη συσσώρευση άλφα-συνουκλεΐνης και ενεργοποίησε μονοπάτια μείωσης του στρες.
- Έχει προγραμματιστεί μια κλινική δοκιμή για χαμηλή δόση μονοξειδίου του άνθρακα σε ασθενείς με Πάρκινσον.
Παραδόξως, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι παρά τους μεγάλους κινδύνους για την υγεία, το κάπνισμα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον αν και μέχρι τώρα, δεν ήταν ξεκάθαρο πώς.
Ποιο είναι το δημοφιλές καλοκαιρινό ρόφημα που βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος
«Επειδή το κάπνισμα συσχετίζεται σταθερά με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο Πάρκινσον, αναρωτηθήκαμε αν οι παράγοντες στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να προκαλούν νευροπροστασία», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Stephen Gomperts, θεράπων ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Θεωρήσαμε ότι το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει το στρες και έχει προστατευτικές ιδιότητες σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης, η υπερέκφραση της αίμης οξυγενάσης-1, ενός ενζύμου που προκαλείται από το στρες, και εντοπίζεται στο διοξείδιο του άνθρακα, έχει βρεθεί ότι προστατεύει τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες από νευροτοξικότητα σε ένα ζωικό μοντέλο της νόσου του Πάρκινσον», ανέφερα οι επιστήμονες.
«Επιπλέον, η νικοτίνη, ένα κύριο συστατικό του καπνού στο τσιγάρο, έχει βρεθεί ότι είναι αναποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή», τόνισαν στη συνέχεια οι ερευνητές, οι οποίοι προχώρησαν σε δοκιμές χαμηλών δόσεων μονοξειδίου του άνθρακα σε ποντίκια με νόσο του Πάρκινσον.
Πάρκινσον: Οι κοινές βιταμίνες που μπορούν να προλάβουν και να θεραπεύσουν τη νόσο
Το μέλλον στην έρευνα για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και Πάρκινσον
Χορήγησαν χαμηλή δόση μονοξειδίου του άνθρακα (συγκρίσιμη με την έκθεση που βιώνουν τα άτομα που καπνίζουν) με τη μορφή ενός χαπιού που παρήγαγε η Hillhurst Biopharmaceuticals και διαπίστωσαν ότι προστατεύει τα τρωκτικά από χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης της πρωτεΐνης άλφα-συνουκλεΐνης που σχετίζεται με το Πάρκινσον στους νευρώνες. Διαπίστωσαν έτσι, ότι οι χαμηλές δόσεις μονοξειδίου του άνθρακα περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και υποβαθμίζουν την α-συνουκλεΐνη.
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η αίμη οξυγενάση-1 ήταν υψηλότερη στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ατόμων που καπνίζουν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού από ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, τα επίπεδα της αίμης οξυγενάσης-1 ήταν υψηλότερα σε νευρώνες που δεν είχαν παθολογία άλφα-συνουκλεΐνης.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μοριακές αντιδράσεις που ενεργοποιούνται από τη χαμηλή δόση μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να επιβραδύνουν την έναρξη και να περιορίσουν την παθολογία στη νόσο Πάρκινσον. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον μηχανισμό που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο Gomperts.