Μικρό το καλάθι παροχών για το ΕΣΥ στη ΔΕΘ

ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ, άφησε εκτός τους νοσηλευτές, τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία έγιναν 37.000 και επανέλαβε τις παρεμβάσεις για την ανακαίνιση των νοσοκομείων.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Αυτό ήταν το μήνυμα των όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ. Ωστόσο το καλάθι για την Υγεία δεν περιείχε και πολλά νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ανακαίνιση Μονάδων Υγείας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι δρομολογούνται προσλήψεις, καθώς το βασικό πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η έλλειψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών

Τα οικονομικά κίνητρα που ανακοίνωσε αφορούν μόνο τους γιατρούς αφήνοντας έξω τους νοσηλευτές και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό με την ΠΟΕΔΗΝ να κάνει λόγο για «περιφρόνηση των νοσηλευτών» των οποίων οι μισθοί είναι χαμηλοί.

Τα τρία βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για το ΕΣΥ είναι τα εξής:

  •  Αύξηση αποδοχών έως 7.200 ευρώ ετησίως για την προσέλκυση και παραμονή των ιατρών του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές.
  •  Αυτοτελής φορολόγηση 22% στις εφημερίες για τους ιατρούς του ΕΣΥ που οδηγεί σε αυξήσεις 130 ευρώ μηνιαίως.
  •  Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.500 πολίτες.

Η αυτοτελής φορολόγηση στις εφημερίες θα ισχύσει από την άνοιξη του 2025 και τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία έγιναν 37.000 και ακόμη δεν έχουν λάβει την τελική επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα προβλήματα στο ΕΣΥ και οι αλλαγές που έρχονται

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στο ΕΣΥ που ταλαιπωρούν τους πολίτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έρχονται αλλαγές στη λειτουργία των ΤΕΠ και στις εφημερίες.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχει ζήτημα, παραδείγματος χάρη, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μεγάλη γκρίνια, εν πολλοίς δικαιολογημένη, από τους πολίτες, ειδικά στις δύσκολες εφημερίες κάποιων νοσοκομείων της Αθήνας».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανακαίνιση των ΤΕΠ και στην ενίσχυσή τους με προσωπικό. «Θα δείτε τους επόμενους μήνες αλλαγές και πρόοδο, με παραπάνω πρόσληψη και τραυματιοφορέων, μια κρίσιμη ειδικότητα για να λειτουργεί καλύτερα η εφημερία, αλλά θα δείτε πραγματική αλλαγή όταν έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Αν πάτε στο «Αττικό» σήμερα και δείτε πώς λειτουργεί το τμήμα επειγόντων περιστατικών και δείτε τι είναι αυτό το οποίο κατασκευάζουμε, όταν αυτό εγκαινιαστεί, σε 12 μήνες από τώρα, θα αντιληφθούμε τη μεγάλη επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα περιθάλπουμε τους ασθενείς που έρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ειδικά αυτούς οι οποίοι έρχονται με βαρύ τραύμα».

Ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  ανέφερε ότι πολλά έργα στο χώρο της Υγείας είναι σε εξέλιξη και το 2027 πολλά Κέντρα Υγεία και Νοσοκομεία θα είναι ανακαινισμένα, με περισσότερο προσωπικό και καλοπληρωμένους γιατρούς.

«Ναι, το 2027 πρέπει να έχουμε πολλά καινούργια κέντρα υγείας, πολλά ανακαινισμένα νοσοκομεία, περισσότερους γιατρούς, πιο καλοπληρωμένους γιατρούς, νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα αυτό το οποίο βλέπουν σήμερα οι πολίτες. Θα πρέπει να έχουμε περιορίσει σημαντικά τις λίστες των χειρουργείων. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα 30.000 και πλέον απογευματινά χειρουργεία τα οποία θα γίνουν τους επόμενους μήνες δωρεάν, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top