Έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές ότι τα ούρα σας είναι αφρώδη και αναρωτιέστε εάν είναι φυσιολογικό ή πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα κάποιο γιατρό;
Οι ουρολόγοι θεωρούν ότι τα «αφρισμένα» ούρα δεν είναι αυτόματα αιτία συναγερμού. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό να βλέπετε στη λεκάνη κάτι τέτοιο λίγη ώρα αφού ουρήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, όπως ο διαβήτης ή προβλήματα στα νεφρά. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν η συνθήκη αυτή είναι συχνή.
Ούρα: 5 λόγοι που μυρίζουν περίεργα, σύμφωνα με ουρολόγο
«Μην πανικοβάλλεστε. Είναι σχετικά σύνηθες να βλέπουμε αφρώδη ούρα κάθε τόσο», λέει η Priya Padmanabhan, M.D., ουρολόγος στο Corewell Health.
Γιατί τα ούρα σας είναι αφρισμένα
Υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να δείτε κάποιες στιγμές ούρα με αφρούς στη λεκάνη της τουαλέτας σας.
Από τους πιο συνήθεις είναι :
- Χημικά στη λεκάνη
- Βιαστικά και γρήγορα
- Είστε αφυδατωμένοι.
- Λήψη OTC παυσίπονων
- Πιθανή νεφρική νόσο ή διαβήτη.
- Πρόσφατη ουρολοίμωξη.
- Λύκος
Χημικά στη λεκάνη της τουαλέτας
Εάν καθαρίσατε πριν από λίγο την τουαλέτα και ουρήσατε αμέσως θα μπορούσε να προκαλέσει αφρό. «Συχνά η ανάμειξη ούρων με υπολείμματα καθαριστικού τουαλέτας ευθύνεται για την παραγωγή αφρού που μοιάζει με αυτόν του σαπουνιού», λέει ο David Kaufman, M.D., ουρολόγος και διευθυντής του Central Park Urology.
Βιαστικά και γρήγορα
Εάν βιάζεστε να φύγετε, τα ούρα μπορεί να βγουν γρήγορα – και αυτό μπορεί να φαίνεται αφρισμένο στη λεκάνη της τουαλέτας. «Ένα καλό, δυνατό, πλήρες ρεύμα ούρων που χτυπά το νερό συχνά θα δημιουργήσει «φυσαλίδες» λόγω της δύναμης των ούρων που χτυπούν στο νερό της τουαλέτας», λέει ο Δρ Κάουφμαν. «Αυτό δεν είναι πρόβλημα».
Είστε αφυδατωμένοι
Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα προκαλώντας στα ούρα εικόνα αφρού, λέει ο Δρ Padmanabhan υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ανησυχητικό και θα υποχωρήσει σύντομα.
Λήψη OTC παυσίπονων
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να σας προκαλέσουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης στην ούρηση σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γενικά δεν συνιστάται να τα παίρνετε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα εκτός εάν είστε υπό την επίβλεψη γιατρού.
Ποια προβλήματα υγείας δείχνει το χρώμα των ούρων-Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες να προσέχουμε
Πρόσφατη ουρολοίμωξη
Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοίμωξη) είναι αρκετά άβολη, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίσει καμπυλόσφαιρα με τη μορφή αφρωδών ούρων. Η λήψη ενός φαρμάκου όπως το πυρίδιο (Azo) μπορεί να προκαλέσει αφρούς στα ούρα σας όπως μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πορτοκαλί» λέει ο Δρ Padmanabhan.
Πιθανή νεφρική νόσο ή διαβήτη
Το κακό σενάριο ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση είναι κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια καθώς η υπερβολική λευκωματίνη (πρωτεΐνη) στα ούρα, θα μπορούσε να είναι σημάδι νεφρικής νόσου, που συχνά σχετίζεται με τον διαβήτη», λέει ο Δρ Κάουφμαν.
Εάν βλέπετε σταθερά στην τουαλέτα αφρισμένα ούρα και νοώθεται παράλληλα κι άλλα συμπτώματα όπως αίσθημα δίψας περισσότερο από το συνηθισμένο, κούραση, θολή όραση ή απροσδόκητη απώλεια βάρους, ίσως αξίζει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Μπορεί να έχετε λύκο
Αυτό είναι ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που όμως έρχεται με άλλα συμπτώματα που είναι απίθανο να μην τα έχετε παρατηρήσει.
«Τα νεφρά πρέπει να φιλτράρουν την πρωτεΐνη από τα ούρα, έτσι, εάν έχετε αφρισμένα ούρα, τα νεφρά δεν λειτουργούν κανονικά κι αυτό μπορεί να είναι σημάδι λύκου», λέει η Courtenay Moore, M.D., ουρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Συνήθως όμως υπάρχουν παράλληλα κι άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στο πρόσωπό σας στα μάγουλα και τη μύτη σας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό για τα αφρώδη ούρα
«Εάν τα αφρισμένα ούρα είναι επίμονα ή διαρκούν για πολλές ημέρες, τότε μια επίσκεψη στο γιατρό είναι δικαιολογημένη», λέει ο Δρ Padmanabhan. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε σημάδια νεφρικής νόσου, όπως κόπωση, πρήξιμο γύρω από τα μάτια ή τα άκρα ή απώλεια όρεξης.
Κρεατινίνη: Τι σημαίνει αν είναι υψηλή, πώς να τη μειώσετε – Ποιες είναι οι απαγορευτικές τιμές
Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια πολύ απλή εξέταση στα ούρα σας για να δει αν έχετε πρωτεΐνη εκεί και, αν ναι, πόση,. Εάν αυτό δείχνει πρωτεϊνουρία – πρωτεΐνη στα ούρα – ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να επιβεβαιώσει ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι σίγουρο και θα συστήσει μια 24ωρη εξέταση ούρων”, λέει ο Δρ Μουρ.