Πότε τα κινητά ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων – Ποιοι κινδυνεύουν σύμφωνα με έρευνα

Πότε τα κινητά ευθύνονται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων - Ποιοι κινδυνεύουν σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Canadian Journal of Cardiology, εξέτασε τη σχέση των κινητών τηλεφώνων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά σε καπνιστές και διαβητικούς.

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που συσχέτισε τη χρήση κινητών τηλεφώνων με την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων.Οι ερευνητές εντόπισαν κάποιους καθοριστικούς παράγοντες που έκαναν περισσότερο ευάλωτους όσους ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα, ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά προβλήματα είναι μεγαλύτερος όταν συνυπάρχει με κακό ύπνο, ψυχολογικό στρες και άγχος.

«Ένα κακό μοτίβο ύπνου και κακής ψυχικής υγείας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω διαταραχών του κιρκάδιου ρυθμού, ενδοκρινικών και μεταβολικών διαταραχών και αυξημένης φλεγμονής», δήλωσε ο συν-ερευνητής Δρ. Xianhui Qin.

Η καρδιακή πάθηση από την οποία πάσχουν πολλοί υγιείς ενήλικες χωρίς να το γνωρίζουν – Πώς θα αναγνωρίσετε τα επικίνδυνα συμπτώματα 

Η ιδιαιτερότητα της έρευνας είναι ότι βασίστηκε σε δεδομένα που καταγράφηκαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Οι ερευνητές ζήτησαν από το 2006 έως το 2010 από 444.000 ενήλικες μέσης ηλικίας, να αναφέρουν πόση ώρα περνούν μπροστά από το κινητό τους.
Βέβαια τότε, ως «κανονική» χρήση κινητού τηλεφώνου είχε οριστεί η πραγματοποίηση ή η λήψη τουλάχιστον μίας κλήσης την εβδομάδα, με το 23% των ερωτηθέντων να δηλώνει τότε, ότι χρησιμοποιεί τα τηλέφωνά μια ώρα την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες ωστόσο, παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, με τους ερευνητές να εξετάζουν τα αρχεία νοσοκομείων για θανάτους που επήλθαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιαγγειακές παθήσεις: 3 συμπτώματα στα πόδια δείχνουν ότι η καρδιά κινδυνεύει

Διαπίστωσαν, ότι περισσότεροι από 56.000 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο. Οι τακτικοί χρήστες κινητών τηλεφώνων, ιδιαίτερα οι καπνιστές και οι διαβητικοί, παρουσίασαν ακόμη «υψηλότερο» κίνδυνο. Ωστόσο, παράλληλα είχε καταγραφεί ότι από αυτούς, στο 11,5% των θανάτων ενοχοποιήθηκε και η κακή ψυχική κατάσταση, για το 5,1% ο κακός ύπνος και για το 2,3% το στρες και το άγχος.

«Δεδομένου ότι τα στοιχεία της μελέτης πραγματοποιήθηκαν πριν από σχεδόν 20 χρόνια (2006 έως 2010) όπου η χρήση smartphone ήταν πολύ μικρότερη από ότι είναι σήμερα, τα αποτελέσματα χρειάζονται μια πιο προσεκτική εξέταση», αναφέρουν σε υποσημείωση τρεις ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ένας εξ αυτών, ο Δρ. Varinder Singh, ο επικεφαλής καρδιολογίας Paul and Diane Guenther στο Northwell Lenox Hill Hospital, εξέτασε την έρευνα και χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενδιαφέροντα».

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η τακτική χρήση κινητού τηλεφώνου δεν προκαλεί καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μπορεί να σχετίζεται με λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής που προάγει την εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών παραγόντων και των παραγόντων ύπνου», είπε ο Singh, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF) που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα.

Το 2011, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ταξινόμησε το RF-EMF από κινητά τηλέφωνα ως πιθανώς καρκινογόνα με βάση περιορισμένα στοιχεία αυξημένου κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου.

Ωστόσο, μια ανάλυση που ανατέθηκε από τον ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου, ακόμη και για άτομα που χρησιμοποιούν συνεχώς τα τηλέφωνά τους.

«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι σήμερα ότι τα ραδιοκύματα από ασύρματες τεχνολογίες δεν αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Κεν Καριπίδης, επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης.

Όλο Υγεία

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top