Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει συνδέσεις, ανάμεσα στις μεταλλάξεις που ευθύνονται για ένα συγκεκριμένο χρώμα μαλλιών και την αντοχή στον πόνο.
Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν από τότε ισχυριστεί, ότι οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά, έχουν ένα «υψηλότερο όριο πόνου», ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι χρειάζονται περισσότερα παυσίπονα.
Πόνος στην πλάτη: Πότε είναι επικίνδυνος – Πότε πρέπει να πάτε στον ιατρό
Το χρώμα μαλλιών που υποδεικνύει αυξημένη αντοχή στον πόνο
Ένας αριθμός ερευνών, υποδηλώνει ότι τα ποντίκια και οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά, μπορεί να έχουν υψηλότερα όρια πόνου. Στον αντίποδα, υπάρχουν έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα άτομα με κόκκινα μαλλιά, «μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο». Ως εκ τούτου, δεν προέκυψε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Σε ένα άρθρο του 2005, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Emergency Medicines Clinics of North America”, αναφέρεται ότι η αντοχή στον πόνο φαίνεται να έχει γενετικό υπόβαθρο και ότι η κατανόηση των αναισθητικών ουσιών, μπορεί να παρέχει μία καλύτερη εικόνα για την αντοχή στον πόνο.
Αλλά το ερώτημα για το εάν οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά έχουν υψηλότερο όριο πόνου, ξεκίνησε το 2004 όταν σε άρθρο στο περιοδικό Anesthesiology, διατυπώθηκε η άποψη πως οι άνθρωποι που είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο MC1R, χρειάζονταν έως και 19% περισσότερη αναισθησία από τους άλλους ανθρώπους.
Ο Δρ. Steve Richeimer, ειδικός στη διαχείριση πόνου στο Keck School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, έγραψε τον Μάιο του 2023, ότι αν και η έρευνα «που έγινε σχετικά με τα κόκκινα μαλλιά και την αντοχή στον πόνο όλα αυτά τα χρόνια, ήταν αμφιλεγόμενη», είναι ένας σημαντικός παράγοντας κατά την εξέταση της διαχείρισης του πόνου.
Γκρίζα μαλλιά: Μπορούν οι βιταμίνες να επαναφέρουν το χρώμα; Τι μπορεί να βοηθήσει
Τα κόκκινα μαλλιά οφείλονται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου MC1R
Οι άνθρωποι, έχουν κάτι που είναι γνωστό ως σύστημα υποδοχέων της μελανοκορτίνης, το οποίο αποτελείται από πέντε στενά συνδεδεμένους υποδοχείς ή συστήματα επικοινωνίας μέσα στο σώμα, που εμπλέκονται στο χρωματισμό.
Τα κόκκινα μαλλιά, οφείλονται σε μια μετάλλαξη του γονιδίου του υποδοχέα μελανοκορτίνης-1 (MC1R), το οποίο ελέγχει τη μελανίνη, τη χρωστική που δίνει χρώμα στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ γονίδια που συνδέονται με το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά. Ο πόνος και η ευαισθησία έχουν επίσης συνδεθεί με το γονίδιο MC1R, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ποντίκια με κόκκινα μαλλιά.
Το γονίδιο MC1R σχετίζεται με την αντοχή στον πόνο
Σε μία μελέτη που περιλάμβανε ποντίκια με κόκκινα μαλλιά με το ίδιο γονίδιο MC1R που βρίσκεται σε ανθρώπους με κόκκινα μαλλιά, οι επιστήμονες διασταύρωσαν ποντίκια με κόκκινα μαλλιά με μια ποικιλία αλμπίνο.
Διαπίστωσαν, πως εκείνα με το μεταλλαγμένο γονίδιο MC1R, είχαν υψηλότερη αντοχή στον πόνο. Ουσιαστικά, το γονίδιο MC1R επηρεάζει την αντοχή στον πόνο, όχι απαραίτητα το χρώμα των μαλλιών.
Σε μία άλλη μελέτη του 2011, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με κόκκινα μαλλιά, ήταν λιγότερο ευαίσθητες στις βελόνες σε σύγκριση με τις ξανθές ή τις γυναίκες με σκούρα μαλλιά.
Σύμφωνα με στοιχεία, τα άτομα με κόκκινα μαλλιά, χρειάζονται μεγαλύτερη δόση αναισθησίας κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους υπόλοιπου, αλλά χαμηλότερες δόσεις αναλγητικών παυσίπονων, όπως τα οπιοειδή.
Ωστόσο, οι επιστήμονες, δεν έχουν καταλήξει οριστικά, στο εάν οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά μπορούν να αντέξουν περισσότερο πόνο.
Τι πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε παρακεταμόλη, σύμφωνα με ειδικό
Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2005, υποστήριξε πως τα άτομα με κόκκινα μαλλιά, μπορεί να είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο» και να είναι ανθεκτικά στη λιδοκαΐνη, ένα αναισθητικό που εφαρμόζεται τοπικά και κάτω από το δέρμα.
Επιπροσθέτως, μια εργασία του 2012, δεν εντόπισε καμία σχέση μεταξύ των κόκκινων μαλλιών και της αποτελεσματικότητας της αναισθησίας. Μια άλλη μελέτη το 2020, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κόκκινα μαλλιά και η ευαισθησία στον πόνο μπορεί να προέρχονται από δύο ασύνδετες γενετικές μεταλλάξεις.