Η πίτσα έχει τη φήμη ότι είναι ένα φαγητό ανθυγιεινό, με πολλά τυριά και λιπαρά. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η πίτσα μπορεί να γίνει ένα υγιεινό γεύμα για όλη την οικογένεια.
Διαβάστε τις συμβουλές των διαιτολόγων για να φτιάξετε μία υγιεινή πίτσα χωρίς πολλές θερμίδες και να την απολαύσετε χωρίς τύψεις με τους αγαπημένους τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τη γνωστή διαιτολόγο Hallee Acquanita, η πίτσα μπορεί να γίνει ένα πεντανόστιμο και υγιεινό γεύμα με μερικές απλές αλλαγές της βασικής συνταγής. Δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να μετατρέψετε ένα ανθυγιεινό πιάτο σε υγιεινό.
6 συμβουλές για να απολαύσετε την πιο υγιεινή πίτσα
- Διαλέξτε μια πιο υγιεινή βάση
- Προσθέστε πολλά λαχανικά
- Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες
- Μειώστε την περιεκτικότητα σε τυρί
- Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά
- Μειώστε το μέγεθος της πίτσας
1. Διαλέξτε μια πιο υγιεινή βάση
Για την επόμενη πίτσα σας, σκεφτείτε να επιλέξετε μια ζύμη – βάση ολικής αλέσεως ή λαχανικών.
«Η μετάβαση από μια παραδοσιακή βάση από λευκό αλεύρι σε μια βάση ολικής αλέσεως ή λαχανικών είναι το πρώτο που μπορείτε να κάνετε» δήλωσε η Hallee Acquanita.
Σύμφωνα με την ίδια, η βάση ολικής αλέσεως είναι γεμάτη με φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και σας βοηθούν να χορταίνετε περισσότερο.
«Οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων» πρόσθεσε η Acquanita.
Ομοίως, οι βάσεις λαχανικών, όπως κολοκυθιού και κουνουπιδιού, τείνουν να είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Μια απλή αλλαγή λοιπόν μπορεί να μειώσει τους υδατάνθρακες.
Επιπλέον, η επιλογή μιας λεπτότερης βάσης είναι ακόμη ένα βήμα για μια πιο υγιεινή πίτσα.
«Παρόλο που η πίτσα με χοντρή ζύμη-βάση είναι πεντανόστιμη, έχει πολλές περισσότερες θερμίδες από μία κανονική ζύμη, ενώ η λεπτή ζύμη είναι ακόμη καλύτερη γιατί έχει τις λιγότερες θερμίδες» πρόσθεσε η Acquanita. Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να μειώσει και τους υδατάνθρακες.
2. Προσθέστε πολλά λαχανικά
Τα λαχανικά που προτιμάτε, όπως το σπανάκι, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και οι ντομάτες, προσθέτουν γεύση και θρεπτική αξία στην πίτσα σας χωρίς τις επιπλέον θερμίδες.
«Η επικάλυψη μιας πίτσας με λαχανικά παρέχει όχι μόνο μια ποικιλία γεύσεων, αλλά και βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στο γεύμα» δήλωσε η Acquanita.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φρούτα στην πίτσα σας. Ο ανανάς, για παράδειγμα, μπορεί να προσθέσει λίγη γλυκύτητα στο γεύμα σας.
3. Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες
Παραλείψτε τα πολύ επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το πεπερόνι, δήλωσε η Acquanita, και αντικαταστήστε τα με πιο άπαχες πρωτεΐνες, όπως το κοτόπουλο, ο μοσχαρίσιος κιμάς ή η γαλοπούλα.
«Οι άπαχες πρωτεΐνες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη – λίπη που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και να αυξήσουν τον συνολικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις» είπε.
Για τους μη κρεατοφάγους, οι επιλογές με βάση τα φυτά, όπως το τόφου, μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο ενίσχυσης της πρωτεΐνης.
4. Μειώστε την περιεκτικότητα σε τυρί
Για πολλούς ανθρώπους, το τυρί είναι ένα από τα καλύτερα μέρη μιας πίτσας.
Ωστόσο, ενώ το τυρί είναι νόστιμο, είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, προειδοποίησε η Acquanita.
«Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε να βάλουν λίγο τυρί στην πίτσα σας ή να επιλέξετε ένα τυρί με λιγότερα λιπαρά, όπως μοτσαρέλα ή φέτα μερικώς άπαχη» πρότεινε η Acquanita.
Αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συνολική περιεκτικότητα σε θερμίδες και την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, γεγονός που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς.
5. Προσθέστε φρέσκα μυρωδικά
Αυξήστε το γευστικό προφίλ της πίτσας σας παραγγέλνοντάς την με φρέσκα μυρωδικά, όπως βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό.
Αυτά ενισχύουν τη γεύση, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη θρεπτική αξία.
«Τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στηρίζουν τη συνολική υγεία» δήλωσε η Acquanita.
6. Μειώστε το μέγεθος της πίτσας
Το να μειώσετε το μέγεθος της πίτσας σας θα μπορούσε να είναι μια καλή κίνηση.
«Τα κομμάτια σε μια μεσαία πίτσα είναι μικρότερα από τα κομμάτια σε μια μεγάλη πίτσα, οπότε πηγαίνοντας από μια μεγάλη σε μια μεσαία πίτσα μπορείτε να εξοικονομήσετε σχεδόν 100 θερμίδες ανά κομμάτι από την αρχή» σημείωσε η διαιτολόγος Kelly Homesley.
Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στον αριθμό των κομματιών που θα φάνε και δεν δίνουν σημασία στο μέγεθος που έχει το κάθε κομμάτι, ανέφερε η Homesley.
Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν ακόμη να συμπληρώσετε το γεύμα σας με μία σαλάτα. Μπορείτε να φάτε λιγότερα κομμάτια πίτσα και να φάτε ένα πιάτο σαλάτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σας χορτάσει περισσότερο, προσλαμβάνοντας έτσι λιγότερες θερμίδες.