Μπορεί το ποπ κορν να έχει θετική επίδραση στη χοληστερόλη; Η πρώτη -και μάλλον αυτονόητη- απάντηση που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων είναι «όχι», λόγω του αλατιού και του βουτύρου που συνήθως συνοδεύουν αυτό το νόστιμο σνακ. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική. Μάθετε γιατί και εντάξτε το άμεσα στη διατροφή σας!
Όταν σκέφτεστε το ποπ κορν, πιθανότατα το φαντάζεστε περιχυμένο με άφθονες ποσότητες βουτύρου και αλατιού. Αν και έχει νόστιμη γεύση όταν παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ακριβώς ένα υγιεινό τρόφιμο, ειδικά αν το καταναλώσετε σαν έτοιμο φαγητό.
Τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν τρώτε καλαμπόκι καθημερινά για μία εβδομάδα
Λαμβάνοντας ως παράδειγμα μια μικρή συσκευασία ποπ κορν χωρίς βουτυρώδη επικάλυψη, το αλμυρό σνακ έχει 34 γραμμάρια κορεσμένου λίπους λόγω της χρήσης λαδιού για να σκάσει το καλαμπόκι. Επίσης, η ίδια μερίδα περιέχει περίπου 550 χιλιοστόγραμμα νατρίου.
Και, αν προτιμάτε τα ποπ κορν του κινηματογράφου με τη βουτυρένια επικάλυψη —το 39,3% των ανθρώπων το κάνει, σύμφωνα με έρευνα του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια— η ίδια μερίδα θα σας προσφέρει τουλάχιστον 130 επιπλέον θερμίδες λίπους.
Το πρόβλημα με την κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με το Medline Plus, είναι ότι μπορεί να αυξήσει τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλη) που μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες σας. Αυτό σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νέα για το ποπ κορν άσχημα. Αποδεικνύεται ότι το ίδιο το ποπ κορν είναι πραγματικά πολύ καλό για τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Το θέμα είναι πώς το προετοιμάζετε.
Πώς το ποπ κορν μπορεί να βοηθήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) δηλώνει ότι χωρίς όλο το πρόσθετο λίπος, το ποπ κορν είναι πραγματικά πολύ υγιεινό. Είναι μια τροφή ολικής αλέσεως και επομένως υψηλή σε φυτικές ίνες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καθώς και για διαβήτη και καρκίνους.
«Όταν προετοιμάζεται καλά, το ποπ κορν είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ καλό σνακ», δήλωσε η Maya Vadiveloo, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ. Είναι επίσης αρκετά νόστιμο, επεσήμανε, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για όσους μπορεί να μην τρώνε αρκετά φρούτα, λαχανικά ή άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Το WebMD αναφέρει ότι τρία φλιτζάνια ποπ κορν έχουν 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών και μόνο 1,1 γραμμάρια ολικού λίπους. Το ποπ κορν που μαγειρεύεται στον αέρα περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά που τονώνουν την υγεία καθώς και φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ και βιταμίνες Β6, Α, Ε και Κ.
Πώς να ετοιμάσετε ποπ κορν φιλικό προς τη χοληστερόλη
Όπως αναφέρει η AHA, το ποπ κορν που μαγειρεύεται στον αέρα και είναι ελαφρώς καρυκευμένο είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ. Σε αυτή τη μέθοδο, χρησιμοποιείται μόνο ζεστός αέρας για να σκάσει το ποπ κορν, οπότε δεν χρειάζεται λάδι.Επίσης, μπορείτε να προσαρμόσετε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας για να διατηρήσετε την πρόσληψη νατρίου χαμηλά.
10 σούπερ τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την καρδιά
Αν δεν διαθέτετε συσκευή για να ετοιμάσετε το ποπ-κορν στον αέρα, μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε υγιεινό ποπ κορν στον φούρνο μικροκυμάτων. Απλώς προσθέστε νερό, καρυκεύματα και καλαμπόκι σε ένα μπολ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και ανοίξτε τρύπες για αερισμό. Ψήστε στο μικροκύματα για πέντε λεπτά και θα έχετε υγιεινό ποπ κορν χωρίς όλα τα ανθυγιεινά συστατικά που δεν θέλετε.
Για να κάνετε το ποπ κορν σας ακόμα πιο υγιεινό, δοκιμάστε να προσθέσετε διάφορα βότανα όπως δεντρολίβανο, θυμάρι ή ρίγανη για πρόσθετη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Τα αρώματα όπως η κανέλα ή η θρεπτική μαγιά μπορούν επίσης να προσθέσουν μια απροσδόκητη γεύση.