Για χρόνια, οι συμβουλές γύρω από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων περιστρέφονταν γύρω από τα οφέλη τους για την υγεία των οστών, ιδίως τη συμβολή τους σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
Ωστόσο, οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των ειδικών, που υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες, υποδηλώνουν ότι η εξάρτησή μας από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητη όσο πιστεύαμε προηγουμένως.
Ενώ οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις είναι πλέον ευρέως διαθέσιμες και μπορούν να προσφέρουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα -ιδιαίτερα το τυρί και το γιαούρτι- συνεχίζουν να αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και να έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό σας.
Όμως αυτό που έλεγαν παλαιότερα οι μαμάδες και οι γιαγιάδες ότι «το γάλα κάνει καλό στον οργανισμό» έχει τεθεί υπό έλεγχο από πρόσφατες μελέτες, με ορισμένους ερευνητές να αμφισβητούν την αναγκαιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων σε μια υγιεινή διατροφή.
Το σούπερ τυρί για απώλεια βάρους και αύξηση μυϊκής μάζας, σύμφωνα με ειδικό
Ο Δρ Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Tufts, εξηγεί ότι ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των διατροφικών συστάσεων εδώ και δεκαετίες, μπορεί να μην είναι απαραίτητα για όλους.
«Μάλλον δεν χρειαζόμαστε όλο το ασβέστιο και τη βιταμίνη D από τα γαλακτοκομικά προϊόντα», δήλωσε ο καθηγητής σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS News.
«Υπάρχουν άλλες πηγές που μπορείτε να έχετε, όπως εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης που έχουν συμπληρωμένο ασβέστιο ή βιταμίνη D» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Δρ Mozaffarian, αυτή η εξελισσόμενη κατανόηση της διατροφής έχει οδηγήσει σε αλλαγή των διατροφικών οδηγιών που προηγουμένως έδιναν έμφαση στα γαλακτοκομικά ως απαραίτητο συστατικό της καθημερινής κατανάλωσης.
Η αλλαγή αυτή οφείλεται εν μέρει στην άνοδο των εμπλουτισμένων εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα οποία μπορούν να παρέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που παραδοσιακά συνδέονται με τα γαλακτοκομικά. Παρ’ όλα αυτά, ο Δρ Mozaffarian προειδοποιεί να μην αδειάσετε εντελώς το συρτάρι με τα τυριά σας ακόμα, καθώς τα γαλακτοκομικά συνεχίζουν να προσφέρουν μοναδικά οφέλη για την υγεία.
Τα οφέλη των γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση
Ενώ οι παραδοσιακές συμβουλές επικεντρώνονταν στα γαλακτοκομικά ως πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ένα ευρύτερο φάσμα οφελών που υπερβαίνουν αυτά τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα με τον Δρ Mozaffarian, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα οι επιλογές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί και το γιαούρτι, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Τα γαλακτοκομικά, ιδίως το τυρί και το γιαούρτι, φαίνεται να παρέχουν οφέλη που δεν σχετίζονται με την παραδοσιακή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ασβέστιο ή βιταμίνη D», δήλωσε.
Όπως είπε ο καθηγητής, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του εντέρου επηρεάζοντας θετικά το μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. «Τα προβιοτικά στο γιαούρτι είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου μας και πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη», σημείωσε ο Δρ Mozaffarian.
Ομοίως, η διαδικασία ζύμωσης που λαμβάνει χώρα κατά την παραγωγή τυριού έχει επίσης συνδεθεί με οφέλη για την υγεία. Η ζύμωση εισάγει ευεργετικά βακτήρια και ενώσεις στο τρόφιμο, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Πόσο τυρί μπορείτε να τρώτε καθημερινά
Δεδομένης της εξελισσόμενης κατανόησης του ρόλου των γαλακτοκομικών σε μια υγιεινή διατροφή, το ερώτημα παραμένει: πόσα γαλακτοκομικά και πόσο τυρί μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά;
Σύμφωνα με τον Δρ Mozaffarian, το μέτρο είναι το κλειδί. Προτείνει ότι τα άτομα που απολαμβάνουν τα γαλακτοκομικά θα πρέπει να στοχεύουν σε μία μερίδα γιαούρτι και τυρί κάθε μέρα για να αποκομίσουν τα καρδιομεταβολικά οφέλη. Τα οφέλη αυτά, τονίζει, αφορούν περισσότερο την υποστήριξη της συνολικής υγείας παρά την παροχή ασβεστίου ή βιταμίνης D.
«Για χρόνια, συνιστούσαμε άπαχα ή αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν πολύ καλή γεύση. Και λέω στους ανθρώπους, μέχρι να έχουμε περισσότερα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, επιλέξτε χαμηλά λιπαρά ή ολικά λιπαρά, όποιο προτιμάτε», δήλωσε ο Δρ Mozaffarian. Παρά τη μακροχρόνια εστίαση στις επιλογές γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά -είτε χαμηλή είτε πλήρης- δεν φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οφέλη για την υγεία.
Ως εκ τούτου, τα άτομα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά ή πλήρη λιπαρά, με βάση τις προσωπικές τους προτιμήσεις και όχι τις ανησυχίες για την υγεία.
Ενώ οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές πίεζαν για γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών για την αποφυγή της περίσσειας θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, νεότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο πίστευαν κάποτε, και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να παρέχουν πρόσθετα οφέλη.
Επανεξέταση των γαλακτοκομικών στη σύγχρονη διατροφή
Ο αυξανόμενος όγκος ερευνών γύρω από τα γαλακτοκομικά προϊόντα όχι μόνο επαναπροσδιορίζει το ρόλο τους σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά επηρεάζει επίσης τις αντιλήψεις του κοινού για το τι συνιστά ισορροπημένη διατροφή.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως το τυρί και το γιαούρτι, παραμένουν βασικά προϊόντα σε πολλές δίαιτες, προσφέροντας μοναδικά οφέλη που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν με άλλα τρόφιμα. Τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τα προβιοτικά και τα υποπροϊόντα της ζύμωσης, παρέχουν πλεονεκτήματα που εκτείνονται πέρα από την παραδοσιακή συνεισφορά σε θρεπτικά συστατικά.
Ταυτόχρονα, η άνοδος των εμπλουτισμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης έχει προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα άτομα που επιλέγουν να μην καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να προσφέρουν ασβέστιο και βιταμίνη D, εξασφαλίζοντας ότι όσοι αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους μπορούν να εξακολουθούν να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.