Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας. Ο ορισμός περιοχών ως «επηρεαζόμενων» και ως «υψηλού κινδύνου» χρησιμοποιείται για την ασφάλεια του αίματος.
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2023 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές και της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου» του Υπουργείου Υγείας , με βάση την εφαρμογή μέτρων που λαμβάνονται για την ασφάλεια του αίματος, ορίζονται περιοχές ως «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου», ως εξής:
ως «επηρεαζόμενες» περιοχές: ορίζονται οι Δήμοι με πρόσφατη καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου (ΔΝ) σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο 2024,
ως «υψηλού κινδύνου» περιοχές: ορίζονται οι Δήμοι στους οποίους δεν έχει καταγραφεί κρούσμα σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024 (μέχρι στιγμής), αλλά συνδυάζονται παράγοντες κινδύνου για επικείμενη μετάδοση του ιού του ΔΝ σε ανθρώπους και καταγραφή κρουσμάτων (π.χ. εγγύτητα σε επηρεαζόμενες περιοχές/ γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης, διαθέσιμα δεδομένα επιτήρησης της κυκλοφορίας του ιού σε κουνούπια/ζώα, στην ευρύτερη περιοχή).
Διευκρινίζεται ότι ο ορισμός συγκεκριμένων περιοχών ως «επηρεαζόμενων» και ως «υψηλού κινδύνου» χρησιμοποιείται προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς ασφάλειας του αίματος και αιμοεπαγρύπνησης, καθώς αφορούν σε περιοχές όπου εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού του ΔΝ μέσω μετάγγισης.
Βάσει των ανωτέρω ορισμών και κατάταξης περιοχών, και σε απόκριση της πρόσφατης καταγραφής περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) στη χώρα κατά την περίοδο 2024, η «Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές», συνεκτιμώντας και αξιολογώντας όλα τα διαθέσιμα επιδημιολογικά, εντομολογικά και γεωμορφολογικά δεδομένα, και συγκεκριμένα:
τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) σε ανθρώπους, κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, (έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό. Έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι),
τα ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης από ιό ΔΝ στις ευρύτερες περιοχές έκθεσης των περιστατικών (σε όμορους Δήμους),
τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με την διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων, και ‐ τα διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα των ευρύτερων περιοχών έκθεσης των περιστατικών, γνωμοδότησε και αποφάσισε -μετά από ηλεκτρονική σύσκεψη- ότι οι «επηρεαζόμενες» και «υψηλού κινδύνου» περιοχές, όσον αφορά στον ιό του ΔΝ, για την περίοδο μετάδοσης 2024 (19/08/2024), περιλαμβάνουν τους παρακάτω Δήμους:
Επηρεαζόμενες περιοχές
Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας :
- τον Δήμο Λαρισαίων
- τον Δήμο Κιλελέρ
- τον Δήμο Αγιάς
- τον Δήμο Ελασσόνας
- τον Δήμο Τεμπών
- τον Δήμο Τυρνάβου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας :
- τον Δήμο Καρδίτσας
- τον Δήμο Παλαμά
- τον Δήμο Σοφάδων
Από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας :
- τον Δήμο Λευκάδας
Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης :
- τον Δήμο Λαγκαδά
- τον Δήμο Βόλβης
- τον Δήμο Παύλου Μελά
- τον Δήμο Θέρμης
- τον Δήμο Θερμαϊκού
- τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών
. Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής :
- τον Δήμο Αριστοτέλη
- τον Δήμο Κασσάνδρας
- τον Δήμο Σιθωνίας
- τον Δήμο Πολυγύρου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών :
- τον Δήμο Σερρών
- τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά
- τον Δήμο Σιντικής
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:
- τον Δήμο Σκύδρας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας:
- τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας
- τον Δήμο Αιγιαλείας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:
- τον Δήμο Ηγουμενίτσας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:
- τον Δήμο Αλεξάνδρειας
- τον Δήμο Βέροιας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς:
- τον Δήμο Παιονίας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:
- τον Δήμο Αρριανών
- τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών
Από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας:
- τον Δήμο Άργους-Μυκηνών
Από την Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών:
- τον Δήμο Καλλιθέας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου:
- τον Δήμο Ορεστιάδας
- τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
Από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας:
- τον Δήμο Δράμας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:
τον Δήμο Σκύδρας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:
- τον Δήμο Τοπείρου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας:
- τον Δήμο Λοκρών
Υψηλού κινδύνου περιοχές
Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας :
- τον Δήμο Φαρσάλων
Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας :
- τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα
- τον Δήμο Μουζακίου
Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων :
- τον Δήμο Φαρκαδόνας
Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης :
- τον Δήμο Ωραιοκάστρου
- τον Δήμο Χαλκηδόνος
- τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη
Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών :
- τον Δήμο Βισαλτίας
- τον Δήμο Ηράκλειας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:
- τον Δήμο Πέλλας
Από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας:
- τον Δήμο Ναυπλιέων
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας:
- τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού
Οδηγίες Αιμοεπαγρύπνησης
Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και ειδικότερα αυτές των «επηρεαζόμενων» περιοχών κοινοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).
Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής. Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ
Ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμοδοτών και καταγραφή των αναλυτικών δεδομένων στο Δελτίο αιμοεπαγρύπνησης για τη λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου.