Τα 4 μυστικά για να ζήσετε τουλάχιστον μέχρι τα 100 αποκαλύπτει νέα μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος ορισμένοι από τους περίπου μισό εκατομμύριο αιωνόβιους που υπάρχουν παγκοσμίως.
Οι αιωνόβιοι αποκάλυψαν τα μυστικά τους για μακροζωία, αλλά και για ευεξία μέχρι τα βαθιά γεράματα.
«Να τα εκατοστίσεις»
Πολλές φορές, στα γενέθλια ευχόμαστε «να τα εκατοστίσεις». Η ευχή πιάνει όπως φαίνεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Ο αριθμός των αιωνόβιων και σχεδόν αιωνόβιων παγκοσμίως σχεδόν έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 20ετία. Το 2021 ήταν 573.000, ενώ το 2000 ήταν 151.000.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν μετά τα 100
Τα αποτελέσματα πρόσφατης συστηματικής ανασκόπησης 34 μελετών που έγιναν την τελευταία 20ετία είναι εντυπωσιακά. Προβλέπεται ότι οι άνθρωποι που θα ζουν μετά τα 100 θα φθάσουν τα 3,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό GeroScience διαπίστωσε ότι οι διατροφικές συνήθειες και ένα υγιές βάρος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μακροζωία.
Φάνηκε επίσης ότι όσοι ζουν σε αγροτικές περιοχές και φροντίζουν να κοιμούνται καλά, είναι εκείνοι που γερνούν πιο υγιείς.
Η μελέτη έδειξε ότι οι γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ακραία μακροζωία, αλλά και ότι οι μη γενετικοί παράγοντες ευθύνονται για πάνω από το 60% της υγιούς γήρανσης.
Επιπλέον, ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με γενετικούς και επιγενετικούς παράγοντες ώστε να επηρεάσουν τη μακροζωία.
Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο ζωής και τις πρακτικές που σχετίζονται με την υγιή γήρανση μεταξύ αιωνόβιων και σχεδόν αιωνόβιων σε όλο τον κόσμο.
Τα 4 μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100
Υπάρχουν 4 μυστικά που συνδέονται με τη μακροζωία στους αιωνόβιους και σχεδόν αιωνόβιους.
- Υγιεινή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος
- Ικανοποιητικός ύπνος
- Λιγότερα φάρμακα
- Καλές συνθήκες διαβίωσης
1. Υγιεινή διατροφή και αποφυγή καπνίσματος
Η διατροφή με ποικιλία τροφίμων και η ελεγχόμενη πρόσληψη αλατιού είναι βασικός διατροφικός παράγοντας για την υγιή μακροζωία.
Μια υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, μαζί με την κατανάλωση ποικιλίας τροφών, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος και των δημητριακών, βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν πολύ περισσότερο, όπως φαίνεται από τις συνήθειες των αιωνόβιων.
Η μελέτη έδειξε επίσης πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά η διακοπή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική σας ευεξία.
2. Ικανοποιητικός ύπνος
Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή μακροζωία και ευεξία. Μελέτες που έγιναν στην Ευρώπη έδειξαν ότι οι άνθρωποι χωρίς διαταραχές ύπνου ζουν έξι επιπλέον χρόνια με καλή υγεία σε σύγκριση με εκείνους με κάποια σοβαρή διαταραχή ύπνου, αλλά και τρία επιπλέον χρόνια χωρίς ασθένειες μεταξύ 50 και 75 ετών.
Ο ικανοποιητικός ύπνος φάνηκε ότι περιορίζει τη σχέση μεταξύ του επαγγελματικού στρες και του μεταβολικού συνδρόμου. Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι τόσο οι λίγες όσο και οι πολλές ώρες ύπνου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
3. Λιγότερα φάρμακα
Οι ερευνητές περίμεναν να δουν ότι πολλοί αιωνόβιοι ή σχεδόν αιωνόβιοι χρειάζονταν πολλά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, τα ευρήματα τους εξέπληξαν, καθώς ήταν λίγοι εκείνοι που έπαιρναν πολλά φάρμακα, σε σύγκριση με άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω ή που ζούσαν σε γηροκομεία.
Κατά μέσο όρο, οι αιωνόβιοι έπαιρναν 4,6 φάρμακα, έναντι 6,7 για άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Η ελαττωμένη χρήση φαρμάκων μπορεί να δείχνει ότι οι αιωνόβιους είχαν λιγότερες ασθένειες.
Ωστόσο, η μελέτη αναγνωρίζει την πιθανότητα να μην έχουν αναφερθεί σωστά ή να μην έχουν διαγνωστεί χρόνιες παθήσεις, αλλά και να μην έχει καταγραφεί σωστά η χρήση φαρμάκων στους ηλικιωμένους.
4. Καλές συνθήκες διαβίωσης
Η ανασκόπηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να ζεις έναν «αγροτικό» τρόπο ζωής μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο σε σύγκριση με όσους ζουν σε αστικό περιβάλλον.
Στη μελέτη, πάνω από το 75% των αιωνόβιων ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, υποδηλώνοντας ότι ο αγροτικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υγεία και μακροζωία.