Ευλογιά των πιθήκων: Επέκταση της χρήσης του εμβολίου στους εφήβους

Ευλογιά των πιθήκων: Επέκταση της χρήσης του εμβολίου στους εφήβους

Η φαρμακευτική εταιρία Bavarian Nordic που παρασκευάζει το εμβόλιο για την mpox (ευλογιά των πιθήκων) ζήτησε την επέκταση της χρήσης του στους εφήβους.

Μετά τη Σουηδία, όπου ανιχνεύθηκε κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε τρεις ασθενείς με τον ιό της mpox.
Η μόλυνση διαπιστώθηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Πακιστάν είχε και στο παρελθόν κρούσματα της mpox, η οποία αποκαλούνταν παλαιότερα ευλογιά των πιθήκων. Δεν έχει γίνει σαφές ποια παραλλαγή διαπιστώθηκε στους ασθενείς.
Χθες, Πέμπτη, υγειονομικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στη Σουηδία μία μόλυνση με ένα νέο στέλεχος του ιού που προκαλεί την mpox και τη συνέδεσαν με το εντεινόμενο ξέσπασμα της νόσου στην Αφρική. Ήταν η πρώτη ένδειξη ότι η νόσος διαδίδεται πέραν της Αφρικής, μία ημέρα αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την mpox διεθνούς ενδιαφέροντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη στη δημόσια υγεία. Προειδοποίησε ότι και άλλα κρούσματα της mpox θα εντοπισθούν προσεχώς στην Ευρώπη.

Από τον Ιανουάριο 2023 που άρχισε το ξέσπασμα της νόσου που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο Κονγκό καταγράφηκαν 27.000 κρούσματα και περισσότεροι από 1.100 θάνατοι, κυρίως μεταξύ παιδιών.

Επέκταση της χρήσης του εμβολίου στους εφήβους

Η φαρμακευτική εταιρεία της Δανίας Bavarian Nordic, που παρασκευάζει το εμβόλιο για την mpox, ανακοίνωσε  ότι ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την επέκταση της χρήσης του σκευάσματος και στους νέους 12-17 ετών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κλινικής έρευνας δείχνουν ότι η ανοσολογική απόκριση του εμβολιασμού κατά της mpox και της ευλογιάς στους εφήβους και το προφίλ ασφάλειας του σκευάσματος είναι αντίστοιχα με τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην κατηγορία των ενηλίκων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την διάρκεια της προηγούμενης επιδημίας της mpox το 2022, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε δώσει άδεια επείγουσας χρήσης του εμβολίου για τους εφήβους.

Σήμερα, η ταχεία εξάπλωση της νόσου στην Αφρική οφείλεται κυρίως σε ένα νέο στέλεχος, το 1 (1b), που είναι περισσότερο μεταδοτικό και επικίνδυνο σε σχέση με τα προηγούμενα.

Η νόσος μεταδίδεται εν μέρει μέσω των σεξουαλικών επαφών, αλλά και μέσω μη σεξουαλικών επαφών απειλώντας έτσι τα παιδιά στα οποία η ασθένεια είναι περισσότερο επικίνδυνη.
Χθες, η Bavarian Nordic δήλωσε έτοιμη για την παραγωγή μέχρι 10 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι το 2025.
Σήμερα η εταιρεία διαθέτει σε στοκ 500.000 δόσεις του εμβολίου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top