Ποιες είναι οι δύο ηλικίες στις οποίες επιταχύνεται η γήρανση – Ανατρεπτική νέα μελέτη

γήρανση

Η γήρανση δεν είναι τελικά μια σταδιακή διαδικασία, αλλά το ανθρώπινο σώμα βιώνει δύο δραματικές «εκρήξεις γήρανσης» σε μοριακό επίπεδο σε συγκεκριμένες ηλικίες. Ποιες είναι αυτές οι ηλικίες; Τι αποκάλυψε νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Aging ανέλυσε πάνω από 135.000 τύπους μορίων που επηρεάζονται από τη γήρανση σε 108 ενήλικες ηλικίας 25 έως 75 ετών. Τα μόρια αυτά παρακολουθήθηκαν για αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα αυτών των μορίων του δείγματος δεν άλλαζε σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, είτε αυξάνονταν είτε μειώνονταν ραγδαία σε δύο ηλικίες: την ηλικία των 45 ετών και την ηλικία των 65 ετών.

«Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν κάποιες πραγματικά δραματικές αλλαγές που καταγράφονται σε συγκεκριμένες ηλικίες» δήλωσε στο People ο Michael Snyder, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Stanford και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Αποδεικνύεται ότι τα μέσα της δεκαετίας του ’40 είναι μια εποχή δραματικών αλλαγών, όπως και οι αρχές της δεκαετίας του ’60 και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια κατηγορία μορίων εξετάζουμε» ανέφερε ο Michael Snyder.

Για τα άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 40, η μελέτη περιγράφει λεπτομερώς σημαντικές αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με το αλκοόλ, την καφεΐνη και το μεταβολισμό του λίπους, τις καρδιακές παθήσεις και το δέρμα και τους μυς.

Για τα άτομα στα μέσα της δεκαετίας των 60, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές σε μόρια που σχετίζονται με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και της καφεΐνης, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών και τις καρδιακές παθήσεις, καθώς και το δέρμα και τους μυς.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τι οδηγεί σε αυτές τις μοριακές αλλαγές.

«Αν μπορέσουμε να βρούμε τους οδηγούς αυτών των αλλαγών, ίσως μπορέσουμε να βρούμε ακόμη και τρόπους να επιβραδύνουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε τους οδηγούς της γήρανσης σε αυτά τα δύο χρονικά σημεία» τόνισε στη Washington Post ο Xiaotao Shen, βιολόγος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Κι άλλη μελέτη για τη γήρανση

Επιστήμονες στη Βουδαπέστη πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να βάλουν κάποιο εμπόδιο στα γεράματα.

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Ádám Sturm και τον Δρ. Tibor Vellai, από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, ανακάλυψε συγκεκριμένα στοιχεία στο DNA μας που φέρεται να είναι ικανά να αποσταθεροποιήσουν τους γενετικούς κώδικες που μας γερνούν.

Λέγεται ότι διεξήχθησαν διάφορα πειράματα σε σκουλήκια και ότι η ομάδα εξέτασε συγκεκριμένα μέρη του DNA μας γνωστά ως TE. Αυτά τα ΤΕ – πιο συχνά αναφέρονται ως «μετακινούμενα γονίδια»- μπορούν να κινούνται στον γενετικό μας κώδικα.

Εάν υπάρχει υπερβολική κίνηση, τότε ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να γίνει ασταθής και η λειτουργία των κυττάρων μπορεί να διαταραχθεί οδηγώντας επομένως σε γήρανση. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει βρει ότι υπάρχουν ορισμένα κύτταρα που δεν γερνούν.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ανακαλυφθούν τρόποι παράτασης της ζωής και βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top