Το σούπερ φρούτο για γερή καρδιά και υγιές έντερο

φρούτο

Είναι ένα νόστιμο φρούτο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Το φρούτο αυτό έχει πολλά οφέλη για την υγεία και σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις.

Σύμφωνα με μελέτες, το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που συνδέονται με το ανοσοποιητικό και τη διάθεση. Βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Το φρούτο περιέχει επίσης πολυφαινόλες, όπως χλωρογενικό οξύ και κατεχίνες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και καρδιακών παθήσεων.

Το σούπερ φρούτο: τα ροδάκινα

Τα ροδάκινα – ή Prunus persica – είναι μικρά φρούτα που συγγενεύουν με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αμύγδαλα. Θεωρούνται σύσπορα ή πυρηνόκαρπα επειδή η σάρκα τους περιβάλλει ένα κέλυφος που φιλοξενεί έναν βρώσιμο σπόρο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα λευκά και τα κίτρινα. Τα λευκά ροδάκινα είναι πιο γλυκά, ενώ τα κίτρινα τείνουν να είναι πιο ξινά.

Όταν επιλέγετε ροδάκινα, συνήθως όσο πιο γλυκιά είναι η μυρωδιά τους, τόσο πιο ώριμα θα είναι. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους καφετί, μελανιασμένους ή ζαρωμένους καρπούς, οι οποίοι είναι είτε κατεστραμμένοι είτε υπερώριμοι. Αντίθετα, αναζητήστε ροδάκινα με σκληρή ή μόνο ελαφρώς μαλακή σάρκα.

Τα ροδάκινα συνεχίζουν να ωριμάζουν και μετά τη συλλογή τους. Τα ώριμα ροδάκινα διατηρούνται περίπου μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας για να αποφύγετε την υπερωρίμανση.

Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε διάφορα πιάτα. Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι θρεπτικά και μπορεί να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη των ροδάκινων για την υγεία:

  1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  2. Βοηθάνε την πέψη
  3. Κάνουν καλό στην καρδιά
  4. Προστατεύουν το δέρμα
  5. Προλαμβάνουν τον καρκίνο

1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Τα ροδάκινα περιέχουν ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τις οξειδωτικές βλάβες και συμβάλλουν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Σε μια μελέτη, ο χυμός από φρέσκα ροδάκινα επέδειξε αντιοξειδωτικές δράσεις σε υγιείς άνδρες μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή τους.

2. Βοηθάνε την πέψη

Τα ροδάκινα μπορεί να συμβάλλουν στην υγιή πέψη.

Ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών – από τις οποίες οι μισές είναι διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ οι άλλες μισές είναι αδιάλυτες, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.

Μάλιστα οι διαλυτές φυτικές ίνες παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σας. Με τη σειρά τους, αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας – όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό – τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα του εντέρου σας.

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο έντερό σας συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών, όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα.

3. Κάνουν καλό στην καρδιά

Η τακτική κατανάλωση ροδάκινων προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα ροδάκινα μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να δεσμεύουν τα χολικά οξέα – ενώσεις που παράγονται από το συκώτι σας. Τα δεσμευμένα χολικά οξέα – μαζί με τη χοληστερόλη που περιέχουν – τελικά αποβάλλονται μέσω των κοπράνων σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ροδάκινα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.

4. Προστατεύουν το δέρμα

Τα ροδάκινα έχουν προστατευτικές επιδράσεις που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματός σας να συγκρατεί την υγρασία – βελτιώνοντας έτσι την υφή του δέρματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, τα εκχυλίσματα από άνθη ή σάρκα ροδάκινων που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

5. Προλαμβάνουν τον καρκίνο

Τα ροδάκινα περιέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις που προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ – δύο είδη αντιοξειδωτικών που έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ενώσεις στους σπόρους ροδάκινου μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη μη καρκινικών όγκων του δέρματος και να τους εμποδίσουν να μετατραπούν σε καρκινικούς.

Παράλληλα τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη και περιορίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Οι πολυφαινόλες του ροδάκινου μπορεί να έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν και τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν βλάβη στα υγιή.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top