Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας, λένε οι ειδικοί. Χαρίζει στον οργανισμό των παιδιών την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Μία νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού συνδέεται και με το συναίσθημα της ευτυχίας των παιδιών.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Nutrition Journal, τα παιδιά που χάνουν συχνά το πρωινό έχουν χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σχέση με εκείνα που τρώνε τακτικά ένα πρωινό γεύμα.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 150.000 νέους σε όλο τον κόσμο, έγινε υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin και του Universidad de las Americas. Και δείχνει μια σχεδόν γραμμική σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης συχνότητας κατανάλωσης πρωινού και της μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη ζωή σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 17 ετών σε 42 χώρες.
Το πρωινό που μπορεί να αποτρέψει την υπνηλία, τον διαβήτη και 12 τύπους καρκίνου
Η υψηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή εντοπίστηκε στους συμμετέχοντες που έτρωγαν καθημερινά πρωινό, ενώ η χαμηλότερη βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή παρατηρήθηκε σε παιδιά που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό.
Μεταξύ των 42 χωρών που μελετήθηκαν, τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα στην Πορτογαλία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή. Αντίθετα, τα χαμηλότερα σκορ ικανοποίησης από τη ζωή εντοπίστηκαν στα παιδιά από τη Ρουμανία που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό, γεγονός που υποδηλώνει πιθανούς κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Μεταξύ των παιδιών που έτρωγαν πρωινό κάθε μέρα, τα παιδιά στην Αγγλία είχαν την πέμπτη χαμηλότερη μέση βαθμολογία ικανοποίησης από τη ζωή, πίσω μόνο από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Ο συγγραφέας της μελέτης Lee Smith, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin δήλωσε στο Medicalxpress: «Η μελέτη μας ήταν ευρεία και διαπίστωσε μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού και της ικανοποίησης από τη ζωή, και υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για αυτό. Έχουν υπάρξει προηγούμενες μελέτες που δείχνουν χαμηλή διάθεση μεταξύ των εφήβων που δεν έχουν φάει πρωινό και επίσης υψηλότερες περιπτώσεις άγχους, στρες και κατάθλιψης».
Επιπλέον, η κατανάλωση επαρκούς πρωινού παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη γνωστική λειτουργία και ενισχύει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και τη μαθησιακή ικανότητα.
«Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι το μείγμα βιταμινών και μετάλλων που λαμβάνουμε από το καθημερινό μας πρωινό, και η μη τακτική λήψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή με την πάροδο του χρόνου. Μια τακτική ρουτίνα που περιλαμβάνει πρωινό μπορεί επίσης να δώσει θετικό τόνο στην υπόλοιπη ημέρα» ανέφερε ο καθηγητής Lee Smith.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν κάποιες ασυνέπειες μεταξύ των χωρών, οι οποίες μπορεί να επηρεάζονται από διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. Ωστόσο, παρόλα αυτά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, η αναφερόμενη ικανοποίηση από τη ζωή είναι συνολικά υψηλότερη σε όσους τρώνε καθημερινά πρωινό από ό,τι σε όσους δεν τρώνε ποτέ πρωινό» κατέληξε ο καθηγητής Lee Smith.