Ιός Δυτικού Νείλου: Ανησυχία στην Ευρώπη για την αύξηση κρουσμάτων-Πρώτη στη λίστα η Ελλάδα

ιός Δυτικού Νείλου

Ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι υψηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το ECDC.

Ανησυχία για την αυξημένη δραστηριότητα των κουνουπιών στην Ευρώπη που μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου εκφράζουν οι ειδικοί με την Ελλάδα να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα.
Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό, σε ετήσια σχεδόν βάση κατά την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί και στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο 2024, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και -πιθανά- σε νέες περιοχές.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 2024 και έως τις 31 Ιουλίου, οκτώ χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν 69 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους.

Κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (31), την Ιταλία (25), την Ισπανία (5), την Αυστρία (2), την Ουγγαρία (2), τη Σερβία (2), τη Γαλλία (1) και τη Ρουμανία (1).
Οκτώ θάνατοι αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (5), την Ιταλία (2) και την Ισπανία (1).

Αναμένονται επιπλέον κρούσματα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος είναι εντός του αναμενόμενου εύρους, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι υψηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια. Όπως αναφέρει το ECDC όλες οι περιοχές που επλήγησαν φέτος είτε είχαν επηρεαστεί στο παρελθόν είτε είχαν γειτονικές περιοχές που έχουν αναφέρει κρούσματα.

Δεδομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, αναμένονται επιπλέον κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών. Η μετάδοση είναι πιο συχνή μεταξύ των πτηνών, αλλά οι άνθρωποι και τα θηλαστικά μπορούν επίσης να μολυνθούν.

Περίπου το 80% των λοιμώξεων στους ανθρώπους δεν έχουν συμπτώματα. Το 20% των λοιμώξεων στους ανθρώπους προκαλεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κακουχία, πυρετό, έμετο και κόπωση. Λιγότερο από το 1% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.
Τα περισσότερα κρούσματα στους ανθρώπους συμβαίνουν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, όταν τα κουνούπια είναι ενεργά.

Μέτρα ατομικής προστασίας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικού κουνουπιού, τη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και τον ύπνο σε δωμάτια με σίτες ή κλιματισμό.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top