Πώς να πλένετε σωστά φρούτα και λαχανικά – Τι σας συμβουλεύει ειδικός

φρούτα

Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να είναι στην καθημερινή σας ρουτίνα γιατί είναι πολύ πιθανό να επιθυμείτε μόλις αγοράσετε τα προϊόντα να τα πλύνετε πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Έχετε αναρωτηθεί, όμως, αν πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα βακτήρια που μπορεί να κρύβονται στα φρέσκα προϊόντα που μόλις αγοράσατε;

Υπάρχει περίπτωση να πλένετε λάθος τα λαχανικά σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικές πολύ δυσάρεστες ασθένειες.

Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι είναι αρκετά απλό να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας, αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να το κάνετε. Δείτε τι σας συμβουλεύει ειδικός.

Πώς να πλένετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Την περίοδο αυτή που όλο και περισσότεροι από εσάς τρώτε σαλάτες και μπολ με φρούτα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών για να αποφύγετε μολύνσεις και αδιαθεσίες.

Πλένοντας τα φρούτα και τα λαχανικά, απομακρύνετε τυχόν φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την καλλιέργεια, καθώς και τυχόν ζωύφια και βρωμιές. Και διασφαλίζετε ότι τα τρόφιμά σας είναι απαλλαγμένα από βακτήρια.

Υπήρξε μια πρόσφατη περίπτωση E.coli που βρέθηκε σε σάντουιτς σούπερ μάρκετ, η οποία εντοπίστηκε στο μαρούλι που χρησιμοποιήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να πλένετε όλα τα φρέσκα προϊόντα πριν τα καταναλώσετε. Παρόλο που καταβάλλεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα για την αποφυγή βακτηρίων, η μόλυνση μπορεί να συμβεί.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε τα τρόφιμά σας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, ξεκινώντας από την προετοιμασία. Πλύνετε τα χέρια σας και το ξύλο κοπής για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Επιπλέον, η Δρ Deborah Lee από το doctorfox δήλωσε στο Metro ότι δεν πρέπει να τρώτε σαλάτες που είναι συσκευασμένες σε σακουλάκια και πωλούνται στα καταστήματα, μετά την ημερομηνία λήξης.

Παράλληλα, όταν πρόκειται να τεμαχίσετε τα συστατικά της σαλάτας, πετάξτε τα μέρη που είναι καφέ ή έχουν μελανιάσει και αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα. Βάλτε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, και σύμφωνα με την Δρ Lee, αυτό είναι καλύτερο από το μούλιασμα, καθώς τα βακτήρια μπορεί να παγιδευτούν στο μπολ.

Παρόλο που η σαλάτα σε σακούλες είναι ήδη πλυμένη, θα πρέπει να πλυθεί ξανά για να είστε σίγουροι. Μην καταναλώνετε ποτέ άπλυτη έτοιμη σαλάτα που αγοράζετε από τα καταστήματα και είναι κομμένη σε σακουλάκι.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε τα λαχανικά με ρίζες, καθώς τα περισσότερα έχουν ακόμα βρωμιά και είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν μόλις κοπούν. Για φρούτα όπως τα μήλα, κρατήστε τα κάτω από κρύο νερό και βουρτσίστε τη φλούδα για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή. Ενώ τα πιο μαλακά φρούτα είναι προτιμότερο να τα μουλιάσετε και να τα βάλετε μετά σε σουρωτήρι.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης μαγειρική σόδα για να δώσουν στα φρούτα και τα λαχανικά τους ένα έξτρα καθαρισμό, όπως συνιστά η σεφ και διατροφολόγος Lisa Marley.

Σύμφωνα με την ίδια, το πλύσιμο μόνο με νερό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων βακτηρίων, αλλά η χρήση διαλύματος ξιδιού και μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από E. coli.

Η Lisa Marley σας συμβουλεύει να μουλιάσετε τα φρούτα ή τα λαχανικά σε ένα λίτρο νερό και να προσθέσετε 150 ml λευκό ξύδι και 40 γραμμάρια μαγειρικής σόδας, να ανακατέψετε, να τα αφήσετε πέντε λεπτά και μετά να τα ξεπλύνετε καλά. Με αυτό τον τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top