Είναι φυσιολογικό, μερικές μέρες να έχετε κακή διάθεση. Αλλά όταν αυτό διαρκεί για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, μπορεί να είναι ενοχλητικό όχι μόνο για εσάς αλλά και για τους άλλους γύρω σας.
Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διάθεση επηρεάζεται από κακή ψυχική υγεία, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Ειδικοί αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο που είστε κακοδιάθετοι, καθώς και τρόπους για να το αντιμετωπίσετε.
11 λόγοι που έχετε συνεχώς κακή διάθεση
- Φταίει το έντερο σας
- Φταίει η πρωινή σας ρουτίνα
- Φταίει το βιολογικό σας ρολόι
- Φταίει η κατανάλωση καφέ
- Φταίει ο χώρος εργασίας σας
- Φταίει η πρόσληψη ζάχαρης
- Φταίει η ενυδάτωση σας
- Φταίει ο χρόνος που περνάτε με την τεχνολογία
- Φταίει το ότι δεν έχετε έναν σκοπό
- Φταίνε τα οικονομικά σας
- Φταίει η προσωπικότητα σας
1. Φταίει το έντερο σας
Ότι συμβαίνει στην κοιλιά, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε. Η Kate Hilton, διατροφολόγος και κλινική διευθύντρια στο Feelgut.co.uk, λέει ότι είναι πιθανό να έχετε γεννηθεί με κακή διάθεση.
«Οι έρευνες δείχνουν, ότι υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της διάθεσης, η οποία δημιουργείται κατά τη γέννηση», λέει.
«Το μικροβίωμα του εντέρου (το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα) επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο τύπος του τοκετού, ο θηλασμός και η γενετική, οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.»
Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, είναι μια αμφίδρομη οδός επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. «Σύμφωνα με έρευνες, ότι οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα φλεγμονής και αλλαγές στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της διάθεσης», υπογραμμίζει η Kate.
Μειώστε το στρες, ασκηθείτε καθημερινά και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντί αυτού, επιλέξτε μια πολύχρωμη, φυσική διατροφή που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως.
Ένα προβιοτικό συμπλήρωμα μπορεί επίσης να βοηθήσει.
2. Φταίει η πρωινή σας ρουτίνα
Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάτε την ημέρα, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση σας. «Το να βιάζεστε με τις πρωινές δραστηριότητες μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της διαβόητης ορμόνης του στρες», εξηγεί η Alison Cullen, Σύμβουλος Διατροφής στην A.Vogel και προσθετει:
«Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το να ελέγχετε το τηλέφωνο σας, τις ειδήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μόλις ξυπνήσετε, δεν συμβάλλει στη καλή πρωινή διάθεση. Αντί να ελέγχετε πρώτα το τηλέφωνο σας, γιατί να μην ενσωματώσετε πρακτικές όπως το stretching ή τη βαθιά αναπνοή, για να δημιουργήσετε έναν θετικό τόνο για την ημέρα;».
Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο λίγα λεπτά αυτών των πρακτικών, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα του στρες.
3. Φταίει το βιολογικό σας ρολόι
Αν και η συνεχής έλλειψη ύπνου θα επηρεάσει σίγουρα τη διάθεσή με τον καιρό, ο χρόνος του ύπνου, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο.
Σύμφωνα με την Alison: «Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος, παίζει καίριο ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των κύκλων ύπνου-ξύπνιου και της παραγωγής ορμονών».
«Η διατήρηση ενός ισορροπημένου κιρκάδιου ρυθμού, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία και οι διαταραχές μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διάθεση. Οι έρευνες δείχνουν, ότι ανισορροπίες στον κιρκάδιο ρυθμό, που συχνά προκαλούνται από ακανόνιστο ή ανεπαρκή ύπνο, μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα στρες, εκνευρισμό και γενικά αρνητική πρωινή διάθεση».
Στόχος είναι, να τηρείτε τους ίδιους χρόνους ύπνου και αφύπνισης και να εξασφαλίζετε ότι χαλαρώνετε σωστά πριν τον ύπνο, για να προωθήσετε έναν υγιή κιρκάδιο ρυθμό.
4. Φταίει η κατανάλωση καφέ
Όλοι γνωρίζουμε ένα άτομο που δεν επικοινωνεί, μέχρι να πιει τον πρωινό του καφέ. Αλλά αν είστε εθισμένοι στην καφεΐνη, μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση σας.
Η Alison λέει: «Αν το να παρατήσετε τον καφέ είναι πολύ δύσκολο, τότε δοκμάστε να πιείτε καφέ μετά το πρωϊνό, αντί για πριν. Ένα άδειο στομάχι, ενισχύει τις επιδράσεις της καφεΐνης και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αιχμές και πτώσεις ενέργειας, που προκαλούνται από την καφεΐνη. Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και νευρικότητα».
5. Φταίει ο χώρος εργασίας σας
Ένα αγχωτικό περιβάλλον εργασίας, μπορεί να καταστρέψει όλη την ημέρα. Η Δρ Joanna Burrell, κλινική ψυχολόγος, λέει: «Το αίσθημα της έντασης, μπορεί να προκύψει όταν αντιμετωπίζετε υπερβολικό φόρτο εργασίας, αυστηρές προθεσμίες, συχνές αλλαγές ή αβεβαιότητα για τη δουλειά σας».
«Αυτοί οι παράγοντες έχουν επισημανθεί, ως παράγοντες που συμβάλλουν στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη στον χώρο εργασίας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα άγχους στην εργασία σας, μιλήστε με τον διευθυντή του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού για την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης του στρες».
«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τακτική παρακολούθηση του φόρτου εργασίας, τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων και τη λήψη τακτικών σύντομων διαλειμμάτων».
6. Φταίει η πρόσληψη ζάχαρης
Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας εκνευρισμό και μεταβολές της διάθεσης. Η Alison συνιστά να αντικαταστήσετε τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη επιλογές ολικής αλέσεως, καθώς και να αποφεύγετε τη ζάχαρη στο τσάι και τον καφέ.
Λέει: «Ή δοκιμάστε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως αυγά ή ακόμα και το δείπνο από την προηγούμενη μέρα, το οποίο συχνά τρώω για πρωινό ως τρόπο μείωσης των αποβλήτων και λήψης λαχανικών το πρωί».
Για μεσημεριανό και βραδινό, επιλέξτε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, με πολύχρωμα λαχανικά και αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα, επεξεργασμένα σνακ με φρούτα, μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς ή φυστικοβούτυρο σε κράκερς από βρώμη. «Όταν μειώσετε τη ζάχαρη, θα παρατηρήσετε μια τεράστια διαφορά στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας σας», λέει η Alison.
7. Φταίει η ενυδάτωση σας
Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήπιατε νερό; Μήπως περνάτε τη μέρα και τη νύχτα με καφέ, αναψυκτικά, χυμούς και αλκοόλ; Η Alison λέει, ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς στο στρες.
Όπως τονίζει: «Βεβαιωθείτε ότι πίνετε νερό όλη μέρα, ειδικά μετά το ξύπνημα. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. Ένα πρακτικό κόλπο για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό, είναι να πολλαπλασιάσετε το βάρος του σώματος σας σε κιλά επί 0,033.
«Αυτό θα σας δώσει σε λίτρα, την ποσότητα νερού που πρέπει να πιείτε κάθε μέρα». Η Alison προσθέτει ότι ο καφές, το μαύρο τσάι και το αλκοόλ είναι αφυδατωτικά, οπότε αν πιείτε κάποιο από αυτά πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό για να τα ισορροπήσετε.
«Εάν ασκείστε μέχρι το σημείο εφίδρωσης ή αν θηλάζετε, πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό. Για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο νερό από όσο νομίζουμε».
8. Φταίει ο χρόνος που περνάτε με την τεχνολογία
Είστε διαρκώς συνδεδεμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Βγείτε περισσότερο για να έχετε επαφή με πραγματικούς ανθρώπους ή τουλάχιστον κλείστε το κινητό ενώ βλέπετε μια ταινία.
Η Δρ Burrell λέει: «Στην εποχή της συνεχούς συνδεσιμότητας, οι οθόνες μπορούν να είναι τόσο πηγή απόλαυσης όσο και στεναχώριας.»
«Ο καταιγισμός των ειδοποιήσεων, των email και των ενημερώσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να συμβάλει σε ένα αίσθημα υπερφόρτωσης».
«Η δημιουργία ορίων, τα τακτικά διαλείμματα από την οθόνη και η εστίαση στις πραγματικές ανθρώπινες συνδέσεις, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας αίσθησης ισορροπίας».
Να θυμάστε, τα social media δεν είναι η πραγματική ζωή.
9. Φταίει το ότι δεν έχετε έναν σκοπό
Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Τι ελπίζετε να πετύχετε κάθε μέρα; Σύμφωνα με την Alison, το να έχετε έναν καθορισμένο ρόλο, έναν σκοπό να εκπληρώσετε το πρωί, μπορεί να ενσταλάξει μια αίσθηση υπερηφάνειας.
«Αυτή η αίσθηση του σκοπού, μεταφράζεται σε αυξημένο κίνητρο, με τα παιδιά να ολοκληρώνουν με ενθουσιασμό τις πρωινές τους εργασίες χωρίς την προτροπή των γονέων. Η ενσωμάτωση ενός αισθήματος σκοπού στην ημέρα σας, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση σας, είτε πρόκειται για μια καθορισμένη εργασία, είτε απλώς να θέσετε έναν στόχο για την ημέρα», λέει.
10. Φταίνε τα οικονομικά σας
Η συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής, έχει αφήσει πολλούς να νιώθουν αγχωμένοι, με τα οικονομικά προβλήματα να γίνονται πιο εμφανή.
Η Δρ Burrell λέει: «Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας το 2023, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων (31%), ένιωθε άγχος τον προηγούμενο μήνα λόγω της οικονομικής του κατάστασης».
«Είτε πρόκειται για αυξημένους λογαριασμούς, απροσδόκητα έξοδα ή οικονομική ανασφάλεια, το βάρος των οικονομικών προβλημάτων μπορεί να συμβάλει στο να νιώθετε νευρικότητα. Η αναζήτηση οικονομικών συμβουλών, η δημιουργία προϋπολογισμού και ενός σχεδίου εξοικονόμησης, είναι κρίσιμα βήματα για να ανακτήσετε μια αίσθηση οικονομικού ελέγχου».
11. Φταίει η προσωπικότητα σας
Ο τύπος προσωπικότητας που έχετε, μπορεί να παίξει ρόλο στη καθημερινή σας διάθεση. «Για παράδειγμα, εάν θέλετε να πετυχαίνετε στόχους, η συνεχής επιδίωξη της τελειότητας μπορεί να σας κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση», λέει η Δρ Burrell.
«Η αποδοχή των ιδιοτροπιών και των ελαττωμάτων σας, και η μάθηση να ισορροπείτε την φιλοδοξία με την αυτοσυμπόνοια, μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μια μελέτη του 2023, δείχνει ότι τα άτομα που ασκούν αυτοσυμπόνοια παρουσιάζουν μειωμένα συμπτώματα στρες, άγχους και κατάθλιψης».
Από την άλλη πλευρά, η Δρ Burrell σημειώνει ότι εάν είστε περισσότερο εσωστρεφείς, οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να αποτελούν πηγή έντασης. «Η αναγνώριση της ανάγκης για μοναξιά, μπορεί να σας βοηθήσει να ανανεωθείτε και να αντιμετωπίσετε τον κόσμο με μια πιο χαλαρή νοοτροπία».