Το να είστε επιβλητικοί, μπορεί να είναι μια πρόκληση και οι λόγοι συχνά, πρέπει να αναζητηθούν στις παιδικές εμπειρίες σας. Η ρίζα της δυσκολίας να υπερασπιστεί κανείς τον εαυτό του, είναι συχνά θαμμένη βαθιά στο παρελθόν, κρυμμένη στην ανατροφή του.
Η αυτοπεποίθηση, σημαίνει οτι μπορείτε να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί, χωρίς να είστε επιθετικοί. Αλλά για ορισμένους ανθρώπους, αυτή η ισορροπία είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις οκτώ παιδικές εμπειρίες που είναι κοινές, σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να αισθανθούν σιγουριά. Καθώς εξερευνούμε αυτές τις εμπειρίες, μπορεί να αρχίσετε να αναγνωρίζετε τις δικές σας δυσκολίες στο να επιβάλλεστε.
8 παιδικές εμπειρίες που σας κάνουν να δυσκολεύεστε να υπερασπιστείτε τον ενήλικο εαυτό σας
- Έλλειψη θετικής ενίσχυσης
- Αυταρχικές φιγούρες
- Απουσία υγιούς σύγκρουσης
- Εκφοβισμός
- Συναισθηματική παραμέληση
- Έλλειψη αυτονομίας
- Συχνή κριτική
- Απουσία προτύπων
1. Έλλειψη θετικής ενίσχυσης
Η θετική ενίσχυση κατά την παιδική ηλικία, είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης. Οι γονείς που επιβεβαιώνουν την αξία ενός παιδιού και εκτιμούν τη γνώμη του, συμβάλλουν στην ικανότητα του να υπερασπίζεται τον εαυτό του αργότερα.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, δεν έλαβαν αυτό το είδος ενθάρρυνσης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αντίθετα, μπορεί να ένιωθαν ότι οι απόψεις τους δεν εκτιμήθηκαν ή χειρότερα, αγνοήθηκαν εντελώς. Χωρίς τη θετική ενίσχυση, γίνεται δύσκολο για τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για τις ιδέες και τις απόψεις τους.
Αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης, συχνά μεταφέρεται στην ενήλικη ζωή, δημιουργώντας ενήλικες χωρίς σιγουριά για τον εαυτό τους.
2. Αυταρχικές φιγούρες
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε πολλές οικογένειες. Κάποιος γονέας από τους δύο, αν και καλοπροαίρετος, έχει έναν αυστηρό τρόπο να κάνει τα πράγματα. Ο λόγος του είναι νόμος και δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση ή αντιπαράθεση.
Αυτό σημαίνει, ότι οι απόψεις και τα συναισθήματά των παιδιών, συχνά περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα παιδιά συνήθως συμβιβάζονται και δεν αμφισβητούν την άποψη του γονιού. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.
Οι αυταρχικοί γονείς, μπορεί να καταπνίξουν την ικανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει τη φωνή του, καθιστώντας δύσκολο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση ως ενήλικας.
3. Απουσία υγιούς σύγκρουσης
Σε οικογένειες όπου οι συγκρούσεις αποφεύγονται ή καταπιέζονται, συχνά τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τις διαφωνίες. Αυτά τα παιδιά χάνουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παραγωγικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης.
Δεν μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις τους ή να χειρίζονται αντίθετες απόψεις με σεβασμό και αποτελεσματικότητα. Έρευνες δείχνουν, ότι οι οικογένειες που εμπλέκονται υγιείς συγκρούσεις βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν:
- Κριτική σκέψη
- Διαπραγματευτικές ικανότητες
- Συναισθηματική νοημοσύνη
Χωρίς έκθεση σε υγιείς συγκρούσεις, τα παιδιά μπορεί να εξελιχθούν σε ενήλικες που δυσκολεύονται να σταθούν στα πόδια τους κατά τη διάρκεια διαφωνιών ή να εκφράσουν με σιγουριά τις απόψεις τους.
4. Εκφοβισμός
Η εμπειρία του εκφοβισμού κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου, να έχει αυτοπεποίθηση αργότερα στη ζωή του. Ο εκφοβισμός, συχνά δημιουργεί άτομα που νιώθουν ανίσχυρα και κατώτερα, κάτι που μπορεί να συνεχιστεί στην ενήλικη ζωή.
Αυτή η αίσθηση ανικανότητας, μπορεί να δυσκολέψει αυτά τα άτομα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ακόμη και σε μη απειλητικές καταστάσεις. Επιπλέον, ο φόβος και το άγχος που σχετίζονται με προηγούμενες εμπειρίες εκφοβισμού, μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεριφορές αποφυγής συγκρούσεων.
Έτσι τα άτομα αυτά, δυσκολεύονται να διεκδικήσουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους. Η κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του εκφοβισμού, μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον αγώνα που δίνουν τα άτομα χωρίς αυτοπεποίθηση.
5. Συναισθηματική παραμέληση
Η συναισθηματική παραμέληση κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση ενός ατόμου. Τα παιδιά που βιώνουν συναισθηματική παραμέληση, συχνά αισθάνονται αόρατα και αφανή.
Τα συναισθήματα και οι ανάγκες τους μπορεί να παραβλέπονταν διαρκώς, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες τους είναι ασήμαντα ή ακόμα και ανεπιθύμητα.
Ως ενήλικες, μπορεί να δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι οι απόψεις τους έχουν σημασία. Μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ανάγκες τους, φοβούμενοι την απόρριψη.
6. Έλλειψη αυτονομίας
Σε αρκετές περιπτώσεις, τα παιδιά δεν έχουν την ελευθερία να παίρνουν δικές τους αποφάσεις. Οι αποφάσεις, μεγάλες ή μικρές, συνήθως λαμβάνονται από τους γονείς. Αυτή η έλλειψη αυτονομίας, αν και φαίνεται ακίνδυνη, μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.
Τα παιδιά, συνηθίζουν σε μία κατάσταση οπού άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να νιώθουν ανησυχία ή ανασφάλεια, όταν έρχεται η σειρά τους να το κάνουν ως ενήλικες.
7. Συχνή κριτική
Η υποβολή σε συνεχή κριτική κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Τα παιδιά που επικρίνονται συχνά, μπορεί να μεγαλώσουν πιστεύοντας ότι οι απόψεις και οι επιθυμίες τους είναι λάθος ή ανάξιες.
Αυτή η αρνητική αυτοαντίληψη, μπορεί να δυσκολέψει την ικανότητα τους, να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ανάγκες τους. Επιπλέον, ο φόβος της κριτικής μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές αποφυγής.
8. Απουσία προτύπων
Η έλλειψη προτύπων αυτοπεποίθησης κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να έχει μια μόνιμη επίδραση στην ικανότητα ενός ατόμου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Τα παιδιά μαθαίνουν, παρατηρώντας τις συμπεριφορές των γύρω τους. Εάν δεν έρθουν σε επαφή με συμπεριφορές που δείχνουν σιγουριά, μπορεί να δυσκολευτούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες μόνα τους.