Το τρόφιμο που πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας για να μειώσετε τη βιολογική σας ηλικία – Νέα μελέτη

Υπάρχει ένα τρόφιμο που κάνει τα κύτταρά μας να γερνούν πιο γρήγορα και αυξάνει τη βιολογική μας ηλικία.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έδειξε ότι ακόμη και αν ακολουθούμε γενικά μια υγιεινή διατροφή, κάθε γραμμάριο αυτού του τροφίμου, μας «κόβει χρόνια» από τη ζωή μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά χωρίς αρκετή πρόσθετη ζάχαρη, σας κάνει να έχετε μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Η μελέτη έδειξε ότι όσο καλύτερα έτρωγαν οι συμμετέχουσες στην έρευνα, τόσο νεότερα ήταν τα κύτταρά τους.

Πόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε;

Γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία μας. Οι Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν τρώμε υγιεινά, κάθε γραμμάριο πρόσθετης ζάχαρης γερνά τα κύτταρά μας και αυξάνει τη βιολογική μας ηλικία.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα.

Η ζάχαρη υπάρχει σε πολλά πράγματα που τρώμε και πίνουμε. Μία σοκολάτα γάλακτος έχει περίπου 25 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ ένα αναψυκτικό έχει περίπου 39 γραμμάρια.

7 στα 10 συσκευασμένα τρόφιμα έχουν πρόσθετη ζάχαρη

Πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει περίπου στο 74% των συσκευασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων «υγιεινής διατροφής» όπως το γιαούρτι και οι ενεργειακές μπάρες. Υπάρχουν μάλιστα τουλάχιστον 61 διαφορετικά ονόματα για την προσθήκη ζάχαρης στις ετικέτες των τροφίμων.

Στη νέα μελέτη, έλαβαν μέρος 342 γυναίκες που έτρωγαν κατά μέσο όρο 61,5 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα και ορισμένες παραδέχθηκαν ότι κατανάλωναν έως 316 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως. Οι συμμετέχουσες ήταν κατά μέσο όρο 39 ετών.

Τι είναι η βιολογική ηλικία

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τη βιολογική τους ηλικία, που είναι η ηλικία των κυττάρων και των ιστών μας.

Αυτός ο αριθμός επηρεάζεται από τη γενετική και τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως η διατροφή και η άσκηση. Μπορεί να είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος από τη χρονολογική ηλικία μας, που είναι ο αριθμός των ετών που έχουμε ζήσει.

Η μεσογειακή διατροφή δεν μας σώζει από τη ζάχαρη

Οι ερευνητές συνέδεσαν την υγιεινή διατροφή, ειδικά τη μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα υγιεινά λίπη, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, με χαμηλότερη βιολογική ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η κατανάλωση ζάχαρης επιτάχυνε τη βιολογική γήρανση, ακόμα κι αν ήταν μέρος μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής.

«Γνωρίζαμε ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με επιδείνωση της μεταβολικής υγείας και ασθένειες, πιθανώς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα», είπε η Elissa Epel, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση βρίσκεται στη βάση αυτής της σχέσης και αυτός είναι πιθανώς ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης περιορίζει την υγιή μακροζωία», πρόσθεσε η Epel.

Η αφαίρεση 10 γραμμάριως ζάχαρης μειώνει τη βιολογική ηλικία

Η αφαίρεση 10 γραμμαρίων ζάχαρης από την καθημερινή σας διατροφή μπορεί να μειώσει τη βιολογική σας ηλικία κατά 2,4 μήνες με την πάροδο του χρόνου, είπαν οι ερευνητές.

«Δεδομένου ότι τα επιγενετικά μοτίβα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, η αφαίρεση 10 γραμμαρίων πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα είναι σαν να γυρίζουμε πίσω το βιολογικό μας ρολόι κατά 2,4 μήνες, εάν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Barbara Laraia, του Πανεπιστημίου Berkeley.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονή, η οποία έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική νόσο και καρκίνο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι στη μελέτη υπήρξε ποικιλομορφία στις συμμετέχουσες. Οι γυναίκες κατέγραψαν τις πληροφορίες για τη διατροφή τους για τρεις ημέρες και οι Αμερικανοί ερευνητές παραδέχθηκαν ότι υπάρχει περίπτωση να έχουν υποτιμήσει ή υπερεκτιμήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που ανέφεραν οι συμμετέχουσες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top