Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στο δέρμα σας. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα τη δομή, την ελαστικότητα και τη νεανική του εμφάνιση. Ποια είναι τα «μαγικά τρόφιμα» με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο;
Καθώς μεγαλώνουμε, παράγουμε λιγότερο κολλαγόνο στο δέρμα μας κάθε χρόνο. Γι’ αυτό όσο μεγαλώνουμε, βλέπουμε όλο και περισσότερες ρυτίδες.
Αυτό εξηγεί τη διαφήμιση των άπειρων συμπληρωμάτων κολλαγόνου που υπάρχουν στα καταστήματα. Αλλά είναι τα συμπληρώματα κολλαγόνου καλύτερα από το κολλαγόνο που παίρνετε από τα τρόφιμα; Ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο;
Η βασική διαφορά μεταξύ του κολλαγόνου στα συμπληρώματα και τα τρόφιμα αφορά τη βιοδιαθεσιμότητα, την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί ένα θρεπτικό συστατικό.
«Τρόφιμα, όπως ο ζωμός οστών, περιέχουν μια βιοδιαθέσιμη μορφή κολλαγόνου που το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αμέσως, καθιστώντας το αναμφισβήτητα ανώτερο από τα συμπληρώματα» δήλωσε στο Healthline η γνωστή διαιτολόγος Carrie Gabriel.
Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είναι πιθανώς ασφαλέστερο να ακολουθήσετε μια διατροφική προσέγγιση για την ενίσχυση του κολλαγόνου.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κολλαγόνο ή τροφών που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία των δομικών στοιχείων (αμινοξέα) που χρειάζεστε για τους στόχους του δέρματός σας.
Τα «μαγικά τρόφιμα» που σας χαρίζουν ένα λαμπερό και νεανικό δέρμα
- Ζωμός οστών
- Κοτόπουλο
- Ψάρι
- Ασπράδια
- Εσπεριδοειδή
- Μούρα
- Τροπικά φρούτα
- Σκόρδο
- Κάσιους
- Ντομάτες
1. Ζωμός οστών
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ζωμός των οστών είναι μια καλή πηγή κολλαγόνου.
Ο ζωμός των οστών αποτελείται από οστά και συνδετικό ιστό, περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κολλαγόνο, γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, αμινοξέα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, κάθε ζωμός οστών είναι διαφορετικός λόγω της ποιότητας των οστών που χρησιμοποιούνται μαζί με άλλα συστατικά.
Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να προσθέσετε ζωμό οστών στη διατροφή σας, δοκιμάστε να φτιάξετε τον δικό σας ζωμό με οστά που προέρχονται από έναν αξιόπιστο τοπικό κρεοπώλη. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εγγυηθείτε την ποιότητα του ζωμού σας. Καρυκεύστε το ζωμό με μπαχαρικά για γεύση.
2. Κοτόπουλο
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο πολλά συμπληρώματα κολλαγόνου προέρχονται από κοτόπουλο – είναι σχετικά υψηλό σε πρωτεΐνη. Εάν έχετε κόψει ποτέ ένα ολόκληρο κοτόπουλο, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πόσο συνδετικό ιστό περιέχουν τα πουλερικά. Αυτοί οι ιστοί κάνουν το κοτόπουλο μια πλούσια πηγή διαιτητικού κολλαγόνου.
3. Ψάρι
Όπως και άλλα ζώα, τα ψάρια έχουν οστά και συνδέσμους από κολλαγόνο. Μερικοί άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι το θαλάσσιο κολλαγόνο είναι ένα από τα πιο εύκολα απορροφήσιμα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών, αυτή η μορφή κολλαγόνου μπορεί να είναι πιο βιοδιαθέσιμη και ιδιαίτερα χρήσιμη για την υγεία και την ελαστικότητα του δέρματος.
Αλλά ενώ το μεσημεριανό σάντουιτς τόνου ή ο σολομός δείπνου μπορεί σίγουρα να προσθέσει στην πρόσληψη κολλαγόνου, να γνωρίζετε ότι το «κρέας» του ψαριού περιέχει λιγότερο κολλαγόνο από άλλα (λιγότερο επιθυμητά) μέρη.
«Δεν έχουμε την τάση να καταναλώνουμε τα μέρη των ψαριών που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κολλαγόνο, όπως το κεφάλι, τα λέπια ή τα μάτια» δήλωσε η Gabriel.
4. Ασπράδια
Αν και τα αυγά δεν περιέχουν συνδετικούς ιστούς όπως πολλά άλλα ζωικά προϊόντα, τα ασπράδια αυγών έχουν σχετικά υψηλές ποσότητες αξιόπιστης πηγής προλίνης. Αυτό είναι ένα από τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή κολλαγόνου.
5. Εσπεριδοειδή
Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή προ-κολλαγόνου, του προδρόμου του σώματος για το κολλαγόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση κολλαγόνου.
Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και τα λάιμ, είναι γεμάτα από αυτό το θρεπτικό συστατικό. Δοκιμάστε ένα ψητό γκρέιπφρουτ για πρωινό, προσθέστε τμήματα πορτοκαλιού σε μια σαλάτα ή σοτάρετε κίτρινες πιπεριές σε ένα τηγανητό.
6. Μούρα
Αν και τα εσπεριδοειδή τείνουν να παίρνουν όλη τη δόξα για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα μούρα είναι μια άλλη εξαιρετική πηγή. Οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι όλα υψηλά στη θρεπτική ουσία.
«Τα μούρα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το δέρμα από βλάβες» δήλωσε η γνωστή διαιτολόγος και ειδικός ομορφιάς Katey Davidson.
7. Τροπικά φρούτα
Ολοκληρώνοντας τον κατάλογο των φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C, μπορείτε να επιλέξετε και τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο, το ακτινίδιο και ο ανανάς.
8. Σκόρδο
Το σκόρδο μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο από απλή γεύση στα πιάτα τηγανητών πατατών και ζυμαρικών. Θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου.
Σύμφωνα με την Gabriel, «το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη σύνθεση και την πρόληψη της διάσπασης του κολλαγόνου».
9. Κάσιους
Για σνακ επιλέξτε τα κάσιους. Περιέχουν ψευδάργυρο και χαλκό, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί κολλαγόνο.
10. Ντομάτες
Μια άλλη κρυφή πηγή βιταμίνης C είναι η ντομάτα. Μία μεσαία ντομάτα μπορεί να παρέχει μια σημαντική ποσότητα αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού για τη σύνθεση κολλαγόνου. Οι ντομάτες διαθέτουν επίσης μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που κάνει καλό στο δέρμα.