Υπάρχει ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι στο μπάρμπεκιου και το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Οι ειδικοί λένε ότι όταν ψήνουμε στα κάρβουνα υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, τους οποίους είναι καλό να γνωρίζουμε ώστε να τους αποφύγουμε.
Η διαιτολόγος Juliette Kellow, αποκαλύπτει τις χειρότερες παγίδες όταν ψήνετε στα κάρβουνα.
Γιατί μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου με το μπάρμπεκιου
Καμένο φαγητό: Τα καμένα τρόφιμα δεν έχουν απλώς άσχημη γεύση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια στο μπάρμπεκιου θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
Όταν τα κρεατικά και τα ψάρια εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Για την αύξηση των πιθανοτήτων καρκίνου ευθύνονται οι ετεροκυκλικές αμίνες, που σχηματίζονται όταν τα αμινοξέα (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) στα τρόφιμα εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, που υπάρχουν στον καπνό και τις φλόγες.
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώστε τον κίνδυνο
Για να μειώσετε την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες, αποφύγετε την κατανάλωση καμένων τροφίμων.
Για το μπάρμπεκιου ακολουθείστε αυτές τις τέσσερις συμβουλές για να αποφύγετε να έρθουν σε επαφή τα κρεατικά ή ψάρια που ψήνετε με τις φλόγες:
- Προτιμήστε άπαχα κρεατικά. Σκεφτείτε ότι οι φλόγες εμφανίζονται στο μπάρμπεκιου όταν στάζει λίπος στα κάρβουνα και τότε τα κρεατικά και τα ψάρια καίγονται πολύ πιο εύκολα.
- Μην γεμίζετε υπερβολικά τη σχάρα, ειδικά αν το κρέας σας είναι λιπαρό.
- Αν ανάψουν φλόγες, μετακινήστε το φαγητό σε ένα λιγότερο θερμό μέρος της ψησταριάς ώστε να μην καεί.
- Μπορείτε να μαγειρέψετε λίγο πρώτα τα κρέατα και να τα τελειώσετε στο μπάρμπεκιου, μειώνοντας έτσι τον χρόνο της έκθεσής τους στις φλόγες και τον καπνό.
Η φριτέζα αέρα είναι μία εναλλακτική λύση
Η χρήση φριτέζας αέρα είναι μια εξαιρετική επιλογή για το μαγείρεμα των κρεάτων, αν και δεν προσφέρει τη χαρά της παρέας στο μπάρμπεκιου.
Κορεατική έρευνα διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα σε φριτέζα αέρα αναστέλλει τον σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών στις φτερούγες κοτόπουλου και στο χοιρινό, σε σύγκριση με το ψήσιμο στη σχάρα του μπάρμπεκιου.
Το μαρινάρισμα των κρεάτων μειώνει τον κίνδυνο
Το μαρινάρισμα των κρεάτων με βότανα και μπαχαρικά, τζίντζερ, σκόρδο, δεντρολίβανο και κουρκουμά, έχει φανεί ότι μειώνει τις ετεροκυκλικές αμίνες.
Πορτογάλοι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το μαρινάρισμα της μπριζόλας σε μαύρη μπύρα πριν από το μπάρμπεκιου μείωσε τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες κατά 53%.
Το μαρινάρισμα με κόκκινο κρασί και ξύδι μηλίτη μείωσαν τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στο ψητό χοιρινό κρέας κατά 66% και το ξύδι από λευκό κρασί κατά 79%.
Οι άλλοι κίνδυνοι από το ψήσιμο σε μπάρμπεκιου
Υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι για την υγεία όταν ψήνουμε στα κάρβουνα, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος. Πολύ συχνά στο μπάρμπεκιου καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κρεάτων από τη συνηθισμένη στην καθημερινότητά μας.
Έρευνα για τα μπάρμπεκιου που κάνουν οι Βρετανοί έδειξε ότι μόλις το 3% των ανθρώπων προτιμούν τα λαχανικά από τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια.
Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος δεν κάνει καλό στην υγεία, καθώς το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη.
Ποια κρεατικά να προτιμάτε
Για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά, αντί για βοδινό και αρνί, προτιμήστε κοτόπουλο και γαλοπούλα.
Αφαιρέστε το λίπος από το κρέας και δοκιμάστε το άπαχο χοιρινό, το οποίο ανά 100 γραμμάρια περιέχει 1,4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών, σε σύγκριση με 2,2 γραμμάρια στο άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και 3,8 γραμμάρια στο άπαχο αρνί.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα λουκάνικα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Προτιμήστε λοιπόν τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και οι γαρίδες.
Είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα για χορτοφάγους, αλλά είναι καλό να ελέγξτε τις ετικέτες καθώς μπορεί να έχουν πολλά λιπαρά και αλάτι.
Πειραματιστείτε με συνταγές χωρίς πολύ κρέας
Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος, χωρίς να το αφαιρέσετε από το μπάρμπεκιου. Μπορείτε για παράδειγμα να ευχαριστηθείτε το γεύμα σας με πιο υγιεινές και νόστιμες συνταγές.
- Μπιφτέκια που φτιάχνονται μισό-μισό με κιμά και φακές και βάζετε όλα τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.
- Καλαμάκια για σουβλάκια με λίγο κρέας και πολλά λαχανικά
- Ψητά λαχανικά στη μισή σχάρα του μπάρμπεκιου, όπως μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνα κομμένη σε φέτες και κολοκυθάκια για να τα σερβίρετε μαζί με το κρέας σας.
Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από το μπάρμπεκιου
Τα κρούσματα δηλητηριάσεων εκτιμάται ότι διπλασιάζονται το καλοκαίρι και οι ειδικοί συστήνουν να προσέχετε τα κρέατα που ψήνετε στο μπάρμπεκιου, για δύο βασικούς λόγους.
- Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα κατανάλωσης κακοψημένου κρέατος
- Τα κρέατα μπορεί να παραμείνουν στον ήλιο και να αλλοιωθούν
Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία σας.
- Καθαρή σχάρα
- Καλά αναμμένα κάρβουνα
- Τα κρεατικά σε διαφορετικά δοχεία
- Καλοψημένα κρέατα
- Χωριστά τα μαγειρεμένα και ωμά κρεατικά
- Προσοχή στη μαρινάδα
- Πλένετε τα χέρια σας
- Καθαρές συρμάτινες βούρτσες
1. Καθαρή σχάρα
Φροντίστε να είναι καθαρή η σχάρα του μπάρμπεκιου. Ο ένας στους δύο φαίνεται πως δεν την καθαρίζει μετά το ψήσιμο.
2. Καλά αναμμένα κάρβουνα
Βεβαιωθείτε ότι τα κάρβουνα του μπάρμπεκιου έχουν ανάψει καλά πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, διαφορετικά το φαγητό μπορεί να καεί εξωτερικά και να είναι ωμό μέσα.
3. Τα κρεατικά σε διαφορετικά δοχεία
Μην πλένετε ωμό κοτόπουλο ή κρέας (μπορεί να διασκορπιστούν βακτήρια τριγύρω), αλλά τοποθετήστε το σε ξεχωριστά δοχεία που κλείνουν καλά και χρησιμοποιήστε σακούλες τροφίμων και κουτιά με πάγο για να το διατηρήσετε κρύο.
4. Καλοψημένα κρέατα
Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα πουλερικά. Το κόκκινο κρέας, όπως οι μπριζόλες, μπορεί να σερβιριστεί χωρίς να έχει ψηθεί καλά μέσα. Στο κοτόπουλο, το χοιρινό, τα κεμπάπ, τα μπιφτέκα, και τα λουκάνικα δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος ροζ.
5. Χωριστά τα μαγειρεμένα και ωμά κρεατικά
Κρατήστε τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα χωριστά, ακόμα και πάνω στη σχάρα και χρησιμοποιήστε σκεύη, σανίδες κοπής, πιάτα και μπολ για το καθένα.
6. Προσοχή στη μαρινάδα
Μην ρίχνετε ποτέ την μαρινάδα από ωμό κρέας σε κρέατα που έχουν μισοψηθεί ή είναι μαγειρεμένα. Αν θέλετε να την χρησιμοποιήσετε, μαγειρέψτε τη πρώτα σε ένα τηγάνι.
7. Πλένετε τα χέρια σας
Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, διατηρείτε τις σαλάτες και τα ντιπ δροσερά και καλυμμένα και βάλτε γρήγορα στο ψυγείο τα υπολείμματα.
8. Καθαρές συρμάτινες βούρτσες
Φροντίστε τις συρμάτινες βούρτσες που χρησιμοπείτεγια τον καθαρισμό της σχάρας. Οι χαλαρές συρμάτινες τρίχες της βούρτσας μπορούν να καταλήξουν στη σχάρα και στα τρόφιμα, προκαλώντας τραυματισμούς στο στόμα, το λαιμό, ακόμη και στον οισοφάγο, το στομάχι και τα έντερα.
Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έδειξε ότι οι συρμάτινες βούρτσες των μπάρμπεκιου ήταν υπεύθυνες για σχεδόν 1.700 τραυματισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2002 και 2014, οι οποίοι οδήγησαν τους ανθρώπους στο νοσοκομείο.