Γενέθλια: Ποιος θέλει να σβήνει κεράκια μετά τα 50;

ψυχολογία γενέθλια

Ας το παραδεχτούμε. Από μια ηλικία και μετά, αρκετοί από εμάς αρνούμαστε να γιορτάζουμε τα γενέθλια.

 

Κρατάμε κρυφή την χρονολογία γέννησής μας, και στην τούρτα μας αντί για κεράκια, βάζουμε ένα απλό ερωτηματικό. Ας παραδεχτούμε και κάτι ακόμα: αυτό το θέμα είναι γένους θηλυκού.

«Κλείνω τα 50 σε λίγες μέρες και δεν είμαι σίγουρη ότι θέλω να τα γιορτάσω» μου είπε στο τηλέφωνο μια καλή μου φίλη. Η εξομολόγησή της με άφησε άφωνη, καθώς τα birthday parties της έχουν αφήσει εποχή. Προσωπικά στα 50 μου νιώθω ευγνώμων για τον κάθε χρόνο που περνάει και ανυπομονώ για τα επόμενα, πώς γίνεται εκείνη να νιώθει τόσο διαφορετικά;

Από εκείνη τη μέρα και εξής, άρχισα να παρατηρώ λίγο πιο προσεκτικά το πώς γιορτάζουν τα γενέθλιά τους φίλες και γνωστές. Τι γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τι φωτογραφίες ανεβάζουν και πόσα φίλτρα βάζουν, πώς απαντούν στις ευχές μου ή εάν τις αφήνουν στο «διαβάστηκε», εάν το χαίρονται που μεγαλώνουν ή εξαφανίζονται από προσώπου γης με το «Μαμά, γερνάω» να παίζει λούπα στα air pods.

Γιατί δεν γιορτάζουμε τα γενέθλια από κάποια ηλικία και μετά

«Η παραδοχή του “μεγαλώνω” δεν αποτελεί για όλους τους ανθρώπους ένα εύκολο project», μας λέει η life coach Μάρη Γαργαλιάνου και συμπληρώνει: «Την ημέρα αυτή, πολλοί εστιάζουν στο παρελθόν και κοιτούν πίσω… σε όσα έκαναν και κυρίως σε όσα δεν έκαναν, με αποτέλεσμα να μελαγχολούν, πολλές φορές να νιώθουν μη αρκετοί, να απογοητεύονται.

Την ίδια στιγμή, εν αγνοία τους -και μοιραία- ακυρώνουν άλλα τόσα… Προσωπικά επιτεύγματα, όμορφες στιγμές, σχέσεις, νίκες, απολαύσεις, χαρές, τη σοφία τους. Έτσι, αποφασίζουν να «ακυρώσουν» και μια ακόμα όμορφη στιγμή με αγαπημένα πρόσωπα, τη γιορτή των γενεθλίων τους.

Σε όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι πολύτιμη και συμβαίνει τώρα, όχι χτες, και να μάθουμε να επιλέγουμε πού θέλουμε να εστιάσουμε. Σε σκέψεις που μας δίνουν δύναμη, χαρά και ώθηση, ή σε σκέψεις που μας οδηγούν σε συναισθηματικούς κυκεώνες;».

Γιατί αξίζει να γιορτάζετε τα γενέθλια σας:

Είστε μοναδική, και κανένας άλλος πάνω σε αυτόν τον πλανήτη δεν μοιάζει, σκέφτεται, νιώθει, πράττει, αγαπά όπως εσείς. Πόσο υπέροχο είναι αυτό;

-Έχετε διασχίσει μία πορεία, με ευθείες και ζιγκ ζαγκ, ανηφόρες και κατηφόρες, που σας οδήγησε στο σήμερα. Και ναι, τα καταφέρατε, φτάσατε έως εδώ. Και συνεχίζετε.

-Κάθε χρόνος που περνά, σας κάνει πιο έμπειρες, πιο σοφές, πιο δυνατές, και σας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά θέλετε να είστε.

«Τα γενέθλια είναι η προσωπική μας Πρωτοχρονιά» λέει χαρακτηριστικά η life coach Μάρη Γαργαλιάνου, και συνεχίζει: «Και τι γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά; Την έλευση του νέου χρόνου που θα έρθει με δώρα, τραγούδια και χαρά! Τι θα συνέβαινε, αλήθεια, αν γιορτάζαμε τα γενέθλιά μας με αυτό το θετικό πρόσημο; Εν ολίγοις… Επιλέξτε τις σκέψεις σας, όπως επιλέγετε τα ρούχα σας!».

7 ιδέες για μια μοναδική ημέρα γενεθλίων

Εάν θέλετε να γιορτάσετε τα γενέθλια και να τα θυμάστε για πάντα κάντε αυτά:

1. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Κάντε κάτι που αγαπάτε και σας ευχαριστεί: πηγαίνετε μια βόλτα στη θάλασσα, επισκεφθείτε μια γκαλερί, απολαύστε έναν καφέ στο αγαπημένο σας στέκι. Σε αυτό το ραντεβού με τον εαυτό σας, δώστε λίγο χρόνο και εστιάστε στο πώς νιώθετε σε αυτό το χρονικό σημείο της ζωής σας.

2. Θέστε στόχους για τα επόμενα γενέθλια

Αγοράστε ένα όμορφο ημερολόγιο, και καθιερώστε τη συνήθεια να καταγράφετε την ημέρα των γενεθλίων σας τους στόχους και τα όνειρά σας: Θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, να διαβάζετε περισσότερα βιβλία, να βγαίνετε πιο συχνά με τις φίλες σας, να ξεκινήσετε pilates, να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο, να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση… Η προσωπική σας wish list θα είναι εκεί, δική σας, για να την ανανεώνετε, να σβήνετε και να γράφετε ό,τι καταφέρατε.

3. Κάντε ένα ωραίο δώρο στον εαυτό σας

Όλοι χαιρόμαστε με τα δώρα που μας προσφέρουν οι αγαπημένοι μας, γιατί όμως να μην χαρίσετε η ίδια στον εαυτό σας κάτι που πραγματικά θα σας κάνει χαρούμενη και θα είναι καθαρά δική σας επιλογή; Από ένα ωραίο βιβλίο και ένα καινούριο φόρεμα μέχρι ένα χαλαρωτικό μασάζ και εισιτήρια για μια μικρή απόδραση, αυτό το δώρο δεν χρειάζεται κάρτα αλλαγής, αυτό είναι σίγουρο.

4. Κανονίστε ένα πάρτι για λίγους και εκλεκτούς

Αντί να περιμένετε να σας κάνουν πάρτι-έκπληξη, κανονίστε εσείς ένα πάρτι, μια έξοδο ή μια φιλική συγκέντρωση στο σπίτι. Προαπαιτούμενο επιτυχίας: Να καλέσετε μόνο τους ανθρώπους που σας επιτρέπουν να είστε ο εαυτός σας, και σας εμπνέουν να γίνεστε συνεχώς καλύτεροι.

5. Πείτε Ευχαριστώ σε όσους είναι πάντα εκεί

Ως απάντηση στις ευχές των αγαπημένων σας προσώπων, γράψτε ένα μήνυμα στο οποίο τους ευχαριστείτε που υπάρχουν στη ζωή σας και την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Ακόμα καλύτερα, πείτε το τους πρόσωπο με πρόσωπο.

6. Συνδεθείτε με τη φύση

Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας και τα κοινωνικά στερεότυπα συχνά μας κάνουν να ξεχνάμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Η επαφή μας με τη φύση μάς το υπενθυμίζει με τον πιο απλό τρόπο, για αυτό και νιώθουμε τόσο γαλήνια και ήρεμα όταν, για παράδειγμα, κάνουμε μια βόλτα στην ακροθαλασσιά ή περπατάμε σε ένα καταπράσινο δάσος. Ο κύκλος της ζωής είναι παντού μπροστά στα μάτια μας, και γίνεται οδηγός μας στο να νιώθουμε παρόντες.

7. Γράψτε ένα γράμμα στον μελλοντικό εαυτό σας

Οραματιστείτε τον εαυτό σας μετά από 10 χρόνια. Τι θα σας έλεγε; Με φρόντισες, με ξέχασες, σε ευχαριστώ, με πλήγωσες, τα καταφέραμε, τι ωραία που περάσαμε μαζί, γιατί άφησες τα χρόνια να περάσουν, έκανες το καλύτερό σου, σου αξίζει περισσότερη ευτυχία… Επιτρέψτε στον μελλοντικό σας εαυτό να γίνει η έμπνευση για όσα ζείτε τώρα.

Φέτος, σβήνοντας τα κεράκια σας, κλείστε τα μάτια για μια στιγμή, και πείτε στον εαυτό σας: «Αντί να γιορτάζω τα χρόνια που περνούν, θα γιορτάζω κάθε σημαντική μου στιγμή, κάθε προσωπικό στοίχημα και επίτευγμα, κάθε λάθος και αποτυχία που με έκανε αυτό που είμαι σήμερα: Παρούσα και εορτάζουσα κάθε ημέρα της ζωής μου. Να με χαίρομαι!».

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top