Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια σας

κρεμμύδι

Αν λατρεύετε τα κρεμμύδια και αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα αποθηκεύσετε και να έχετε πάντα για τις συνταγές σας, σας έχουμε τη λύση. Δείτε ποιος είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να διατηρήσετε τα κρεμμύδια φρέσκα και να έχετε πεντανόστιμα πιάτα.

Η αλήθεια είναι ότι αν τα κρεμμύδια, αν δεν τα χρησιμοποιήσετε γρήγορα, μαλακώνουν και χαλάνε. Αλλά ειδικοί και καλλιεργητές κρεμμυδιών σας αποκαλύπτουν το μυστικό για την καλύτερη αποθήκευση των κρεμμυδιών και την καλύτερη διατήρησή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό πράγμα για να διατηρηθούν τα κρεμμύδια φρέσκα είναι η ροή του αέρα.

Ο έξυπνος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια σας

«Αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σε δροσερό, ξηρό, καλά αεριζόμενο χώρο, όπως γκαράζ ή κελάρι. Τοποθετήστε τα σε σακούλες με πλέγμα ή δίχτυ για να επιτρέπεται η ροή του αέρα» λέει στο Simplyrecipes ο Bruce Frasier, πρόεδρος της Dixondale Farms με έδρα το Τέξας, η οποία παράγει κρεμμύδια από το 1913.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ελέγχετε περιοδικά για τυχόν μαλακά κρεμμύδια και να τα απομακρύνετε από τα άλλα κρεμμύδια για να αποφύγετε την αλλοίωση των υπολοίπων.

Την ίδια άποψη έχει και η εκπρόσωπος της Peri & Sons Farms, Kelsey Weingart. Κάθε χρόνο, η Peri & Sons Farms καλλιεργεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια κιλά λευκά, κόκκινα, κίτρινα, γλυκά και βιολογικά κρεμμύδια στη Νεβάδα και την Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με την Kelsey Weingart, η σωστή ροή του αέρα είναι απαραίτητη για την αποθήκευση των κρεμμυδιών.

«Αποθηκεύστε τα μακριά από το άμεσο φως, αλλά δεν χρειάζεται να είναι σκοτεινά» τονίζει η ίδια και προσθέτει: «Επιλέξτε έναν καλά αεριζόμενο χώρο, όπως μια σακούλα με πλέγμα, ένα συρμάτινο καλάθι ή ένα ξύλινο κιβώτιο».

Ο John Shuman, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Shuman Farms, η οποία καλλιεργεί  κρεμμύδια στην Τζώρτζια, αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια είναι να τα διατηρείτε σε δροσερό, ξηρό μέρος χωριστά το ένα από το άλλο.

Προτείνει να αποθηκεύετε τα γλυκά κρεμμύδια στα πόδια ενός καθαρού, διάφανου καλσόν και να δένετε έναν κόμπο ανάμεσα σε κάθε κρεμμύδι. Στη συνέχεια, κρεμάστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος με άφθονη ροή αέρα. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε σε υπερυψωμένα ράφια σε δροσερό, ξηρό μέρος. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν ακουμπούν το ένα το άλλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν αγοράζετε κρεμμύδια χύμα που πωλούνται σε σακούλες με πλέγμα, κρατήστε τα στις σακούλες για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.

Τα κρεμμύδια μπαίνουν στο ψυγείο;

Οι απόψεις των ειδικών διχάζονται για την αποθήκευση των κρεμμυδιών στο ψυγείο.

«Στα κρεμμύδια αρέσουν τα σκοτεινά, δροσερά και ξηρά μέρη», λέει η April Robertson της Robertson Family Farm στο King της Βόρειας Καρολίνας. Και προσθέτει: «Δεν τους αρέσει ούτε η σακούλα ούτε το ψυγείο».

«Τα ολόκληρα κρεμμύδια δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο– δώστε τους ένα ωραίο, καλά αεριζόμενο σημείο και θα αντέξουν εβδομάδες έως μήνες» λέει η Weingart, η οποία προτείνει να τα φυλάξετε σε ένα ντουλάπι ή σε ένα υπόγειο. «Αποφύγετε την αποθήκευση κρεμμυδιών στο ψυγείο, καθώς το κρύο και η υγρασία μπορεί να τα κάνουν μαλακά και πολτώδη» προσθέτει.

Ο Frasier προτείνει να διατηρούνται τα κρεμμύδια στο ντουλάπι μέχρι να κοπούν. Αφού κοπούν σε φέτες, τότε μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο. «Μόλις κόψετε ένα κρεμμύδι, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα περίπου», λέει ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Shuman αναφέρει ότι μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, αν πρώτα τα τυλίξετε ξεχωριστά σε χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα.

Περισσότερες συμβουλές αποθήκευσης κρεμμυδιών

Δεν θέλετε να βάλετε ένα κομμένο κρεμμύδι στο ράφι του ψυγείου, γιατί όλα εκεί μέσα γρήγορα θα μυρίζουν κρεμμύδι.

«Για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στον αέρα και την υγρασία, τυλίξτε το σφιχτά σε αλουμινόχαρτο ή αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο», προτείνει η Weingart. Τα κομμένα κρεμμύδια πρέπει πάντα να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο ή να τυλίγονται πριν από την αποθήκευση στο ψυγείο. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται μέσα σε λίγες ημέρες.

Μην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια μαζί με πατάτες ή άλλα προϊόντα που εκπέμπουν αιθυλένιο, ένα φυσικό αέριο που προκαλεί ωρίμανση. Οι πατάτες απελευθερώνουν το αέριο και μπορεί να προκαλέσουν ταχύτερη βλάστηση και αποσύνθεση των κρεμμυδιών.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top