Αναπνοή από τη μύτη ή από το στόμα; Τι είναι καλύτερο, σύμφωνα με ειδικό του Κλίβελαντ

Αναπνοή

Πιθανώς σας έχουν πει σε ορισμένες περιπτώσεις να «εισπνέετε από τη μύτη και να εκπνέετε από το στόμα», ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή του διαλογισμού ή για να χαλαρώσετε. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πρέπει να γίνεται έτσι η αναπνοή σας;

Ο λόγος είναι απλός: Η αναπνοή από τη μύτη είναι ο πιο ωφέλιμος τρόπος για να αναπνέετε. Ο πνευμονολόγος από την Κλινική του Κλίβελαντ Jason Turowski λέει ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη – και όλα τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν καθώς παίρνουμε αυτή την αναπνοή, από το φιλτράρισμα και την ύγρανση του αέρα μέχρι την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου.

Οι άνθρωποι είναι φυσικά σχεδιασμένοι να αναπνέουν από τη μύτη από τη γέννησή τους. Είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε εξελιχθεί. «Όταν είμαστε νεογέννητα, εισπνέουμε και εκπνέουμε από τη μύτη μας σχεδόν συνέχεια» εξηγεί ο Δρ Turowski. Και προσθέτει ότι αυτό σχετίζεται με το πώς είναι διαμορφωμένος ο λαιμός μας, ώστε να μπορούμε να αναπνέουμε και να θηλάζουμε ταυτόχρονα χωρίς να πνιγόμαστε. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης.

Υπάρχουν επίσης καλοί λόγοι για τους οποίους συνεχίζουμε να επιλέγουμε τη ρινική αναπνοή καθώς μεγαλώνουμε. Αρχικά, η εισπνοή από τη μύτη προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στο σώμα σας από ό,τι η λήψη αέρα από το στόμα.

Η μύτη μας είναι σχεδιασμένη να επεξεργάζεται τον εισερχόμενο αέρα πολύ διαφορετικά από το στόμα μας. Αυτά είναι σκόπιμα και λειτουργικά μέρη του σχεδιασμού του σώματός μας για να μας κρατούν ασφαλείς και υγιείς.

Αναπνοή από τη μύτη ή αναπνοή από το στόμα;

Αν έχετε την τάση να αναπνέετε περισσότερο από το στόμα, μπορεί να έχετε:

Προβλήματα συμφόρησης. Όλοι αναπνέουμε από το στόμα όταν αντιμετωπίζουμε αλλεργίες, κρυολόγημα, προβλήματα ιγμορείων ή συνηθισμένη βουλωμένη μύτη. Για μερικούς ανθρώπους, η ρινική συμφόρηση είναι ένα χρόνιο ζήτημα.

Διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις. Όταν αυτοί οι αδένες, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τον ουρανίσκο του στόματός σας και πίσω από τη μύτη σας, διογκώνονται ή μολύνονται, μπορεί να φράξουν τους ρινικούς αεραγωγούς σας. Οι αδενοειδείς αδένες συρρικνώνονται γύρω στην ηλικία των 7 ή 8 ετών και εξαφανίζονται μέχρι την ενηλικίωσή σας, αλλά μερικά παιδιά πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους.

Ένα αποκλίνον διάφραγμα. Είτε γεννηθήκατε με αυτό είτε σπάσατε τη μύτη σας κάποια στιγμή, ένα στραβό ρινικό πέρασμα μπορεί να παρεμποδίσει την αναπνοή και να προκαλέσει χρόνια προβλήματα συμφόρησης.

Δύσπνοια. Ίσως έχετε άσθμα ή σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ίσως έχετε μια αγχώδη διαταραχή που σας αφήνει να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πάρετε μια πλήρη ανάσα. Ίσως έχετε κάποια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ένα άτομο με χρόνια δύσπνοια (δύσπνοια) μπορεί να βασίζεται στην αναπνοή από το στόμα, επειδή μετακινεί πιο γρήγορα περισσότερο αέρα.

Αν δεν έχετε κάποια από αυτές τις παθήσεις, αλλά εισπνέετε από το στόμα σας συχνότερα, ίσως πρέπει να το συζητήσετε με τον ιατρό σας. Μπορεί να έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που, αν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να κάνει την αναπνοή από τη μύτη σας πιο άνετη.

Οφέλη της αναπνοής από τη μύτη

Ελέγχει τη θερμοκρασία του αέρα. Οι πνεύμονές σας δεν είναι μεγάλοι οπαδοί του αέρα που είναι πολύ ζεστός ή κρύος. Αν δεν έχετε κάποιο εμπόδιο (όπως ένα αποκλίνον διάφραγμα ή μια χρόνια ρινίτιδα), οι ρινικοί διάδρομοί σας θα ζεστάνουν (και μερικές φορές θα ψύξουν, όταν χρειάζεται) τον αέρα στο δρόμο του προς τους πνεύμονές σας.

Για παράδειγμα, ο ΔρTurowski σημειώνει ότι οι χειμερινοί δρομείς που αναπνέουν βαθιά από τη μύτη τους παίρνουν θερμό αέρα χωρίς να στέλνουν ψύχος στους πνεύμονές τους, σε σχέση με εκείνους που αναπνέουν με το στόμα.

Φιλτράρει τον αέρα. Το ρινικό πέρασμα φιλτράρει τα συντρίμμια και τις τοξίνες του αέρα και τα στέλνει κατευθείαν στο λαιμό σας αντί στους πνεύμονές σας. Ναι, αυτό ακούγεται αηδιαστικό. Αλλά είναι προτιμότερο να καταλήγουν αυτές οι ακαθαρσίες στο στομάχι σας παρά οπουδήποτε αλλού. Η αναπνοή με το στόμα στέλνει ό,τι υπάρχει στον αέρα απευθείας στους πνεύμονές σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Υγραίνει τον αέρα. Σύμφωνα με τον Δρ Turowski, οι δίοδοι στη μύτη σας είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να υγραίνουν τον αέρα που αναπνέετε. Το στόμα σας δεν είναι. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος που περιστασιακά ξυπνάτε με ξηροστομία ή πονόλαιμο. Πιθανότατα περάσατε το βράδυ σας αναπνέοντας από το στόμα και δεν αποκομίσατε τα οφέλη της ρινικής αναπνοής στην εξισορρόπηση της υγρασίας.

Μυρίζει τον αέρα. Η μύτη σας είναι η πύλη προς το οσφρητικό σας σύστημα. Η αίσθηση της όσφρησης είναι σημαντική! Η μύτη σας σας βοηθά να παραμείνετε ασφαλείς, ανιχνεύοντας τις επιβλαβείς τοξίνες στον αέρα και στα τρόφιμά σας.

Λαμβάνει φερομόνες. Μιλώντας για μυρωδιές, η μύτη σας παίζει κρίσιμο ρόλο στην αντίληψή σας για το σεξ. Αρώματα, ιδρώτας, φερομόνες: Η ικανότητά μας να μυρίζουμε είναι το κλειδί για τη σεξουαλική διέγερση. Η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική ορμή. Ακριβώς: Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να είναι πραγματικά απωθητική!

Απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) είναι μια χημική ουσία που παράγει το σώμα μας. Είναι ένας αγγειοδιασταλτικός παράγοντας, που σημαίνει ότι ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία σας. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται, περισσότερο αίμα και οξυγόνο μπορούν να κινηθούν μέσα από αυτά. Το αποτέλεσμα: Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου.

Περιορίζει τον υπεραερισμό. Δεν μπορείτε να εισπνεύσετε τόσο πολύ αέρα από τις ρινικές σας διόδους όσο μπορείτε από το στόμα σας.

Παρενέργειες της αναπνοής από το στόμα

Ο Δρ Turowski λέει ότι υπάρχουν μειονεκτήματα της αναπνοής μέσω του στόματος. Το σάλιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη στοματική μας υγεία. Διατηρεί το στόμα μας λιπαρό, προστατεύει το σμάλτο μας και πνίγει επιβλαβή υλικά όπως η ζάχαρη και τα οξέα.

Η αναπνοή από το στόμα σας στερεί το σάλιο σας, οπότε όλα αυτά τα βλαβερά συστατικά κάθονται στα δόντια σας για περισσότερο χρόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κακή αναπνοή (δυσοσμία του στόματος), ουλίτιδα, κοιλότητες και άλλα περιοδοντικά προβλήματα.

Η αναπνοή από το στόμα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Ροχαλητό ή άπνοια ύπνου
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Σκασμένα χείλη
  • Σάλια
  • Αλλεργίες
  • Προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά
  • Διαφορές στις γνάθους και στο πρόσωπο.

Είναι η αναπνοή από τη μύτη πάντα καλύτερη;

Ο Δρ Turowski λέει ότι αν δεν έχετε κάποια πάθηση που να σας εμποδίζει, υπάρχουν μόνο δύο φορές που πρέπει πραγματικά να αναπνέετε από το στόμα:

  • Όταν πρέπει να μεταφέρετε περισσότερο αέρα στους πνεύμονές σας γρήγορα.
  • Όταν η ρινική σας δίοδος είναι φραγμένη λόγω συμφόρησης, αλλεργιών ή κρυολογήματος.

Εξακολουθείτε να χάνετε τα οφέλη που σας προσφέρει η αναπνοή από τη μύτη, αλλά – σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις – αξίζει τον κόπο να αναπνέετε από το στόμα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top