Αν είστε ένας από τους ανθρώπους που άρχισαν να φτιάχνουν το δικό τους ψωμί με προζύμι κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή αν αγαπούσατε πάντα την έντονα πικάντικη γεύση αυτού του ψωμιού με προζύμι, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψωμιού από προζύμι.
Δεδομένου ότι βασίζεται σε ένα προζύμι που περιέχει άγρια μαγιά και βακτήρια γαλακτικού οξέος (σε αντίθεση με το κανονικό ψωμί που χρησιμοποιεί μαγιά αρτοποιού), είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πιο εύκολο για το έντερό σας.
Ο λόγος αυτός κάνει το ψωμί με προζύμι καλύτερο για άτομα με πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το ψωμί με προζύμι περιέχει ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και νιασίνη και το αντιοξειδωτικό προφίλ του ψωμιού έχει συνδεθεί με την πρόληψη ασθενειών.
Όλοι αυτοί (και άλλοι) λόγοι καθιστούν το ψωμί με προζύμι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που επιθυμούν να γεράσουν με υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging Clinical and Experimental Research, η οποία εξέτασε τους δείκτες υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση σε πληθυσμούς της νότιας Μεσογείου, η τακτική κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης με προζύμι σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, διαβήτη και καρκίνου.
Βοηθάει το γεγονός ότι το ψωμί με προζύμι, με τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη του, δεν θα προκαλέσει αιχμές και καταρρεύσεις της γλυκόζης στο αίμα, όπως θα έκανε το κανονικό ραφιναρισμένο λευκό ψωμί. Αυτό θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για τα ηλικιωμένα άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Ας ρίξουμε μια ματιά γιατί το ψωμί με προζύμι μπορεί να είναι πιο υγιεινό από ό,τι νομίζετε και τι μπορεί να κάνει για τον τρόπο που γερνάτε.
Πώς το ψωμί με προζύμι επηρεάζει τον τρόπο που γερνάτε
Η περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά στο ψωμί με προζύμι βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου. Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως το ψωμί με προζύμι) μπορεί να προάγει τη μικροβιακή ποικιλομορφία του εντέρου και να καταπολεμήσει τη φλεγμονή στο σώμα σας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell.
Η ζύμωση αυξάνει την αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων και παρέχει αντιυπερτασικά και αντιδιαβητικά οφέλη στους καταναλωτές, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.
Όπως εξηγεί στο Healthdigest ο καθηγητής γενετικής Tim Spector, «το μικροβίωμα του εντέρου κατέχει το κλειδί για την υγιή γήρανση, τόσο ως δείκτης υγείας όσο και μέσω της επιρροής του στο ανοσοποιητικό σύστημα και τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του οργανισμού».
Το να έχετε ένα υγιές έντερο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε ασθένειες που συνήθως συνδέονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ψωμιού με προζύμι έχει μια απροσδόκητη επίδραση στην καρδιά σας. Επιπλέον, η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου με τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου σημαίνει ότι βοηθάτε και στην προστασία του εγκεφάλου και της ψυχικής σας υγείας καθώς γερνάτε.
Εκτός από την καταπολέμηση προβλημάτων υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος, βοηθάτε επίσης τη γνωστική σας λειτουργία. Υπάρχει κάτι ακόμα που μπορεί να κάνει το ψωμί με προζύμι για εσάς καθώς γερνάτε και έχει να κάνει με τη θρεπτική του αξία και τον τρόπο που απορροφάται από τον οργανισμό σας.
Η διατροφική αξία του ψωμιού με προζύμι
Το ψωμί από προζύμι όχι μόνο περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγιή γήρανση (όπως ασβέστιο, κάλιο και φυλλικό οξύ), αλλά η διαδικασία ζύμωσης που περνάει καθιστά ευκολότερη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η γήρανση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα με την οποία το σώμα σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση ψωμιού με προζύμι θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.
«Όταν καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, γίνεται ευκολότερο για το πεπτικό σας σύστημα να απορροφήσει σημαντικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος που είναι βασικά για τη διατήρηση υγιών οστών καθώς γερνάτε. Αυτό συμβαίνει επειδή το φυτικό οξύ που υπάρχει διασπάται και το φυτικό οξύ εμποδίζει την απορρόφηση των μετάλλων» εξήγησε στο Well+Good η γνωστή διαιτολόγος Jinan Banna.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ασβέστιο στο ψωμί με προζύμι είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, το κάλιο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, πέτρας στα νεφρά, υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ το φυλλικό οξύ είναι κλειδί για ένα υγιές νευρικό σύστημα και τη γνωστική λειτουργία.