Δαγκώματα σκύλων: Πώς να τα προλάβετε και πώς αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Δαγκώματα σκύλων

Κάθε χρόνο συμβαίνουν εκατοντάδες δαγκώματα σκύλων. Ακολουθούν συμβουλές για την αποφυγή αυτών των ενοχλητικών και δυνητικά σοβαρών τραυματισμών και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν υποστείτε δάγκωμα από σκύλο.

Οι περισσότεροι, μόλις ακούτε για δαγκώματα σκύλου, πιστεύετε ότι αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν όταν ένας άγνωστος σκύλος επιτίθεται σε κάποιον σε ένα πάρκο ή στο δρόμο. Αντιθέτως, τα περισσότερα δαγκώματα σκύλων προκαλούνται από σκύλο συντροφιάς σε ένα σπίτι.

Γιατί συμβαίνουν τα δαγκώματα σκύλων

Κάποια δαγκώματα σκύλων συμβαίνουν κατά λάθος όταν οι άνθρωποι παλεύουν ή παίζουν με το σκύλο τους. Αλλά τις περισσότερες φορές, οι σκύλοι δαγκώνουν τους ανθρώπους ως αντίδραση στο αίσθημα άγχους, απειλής, φόβου ή τρόμου, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κτηνιατρικό Σύλλογο. Περισσότερα από τα μισά δαγκώματα σκύλων συμβαίνουν σε παιδιά και είναι πιθανό να τραυματιστούν πιο σοβαρά από ό,τι οι ενήλικες.

«Οι άνθρωποι δεν προσέχουν πάντα τα σήματα συμπεριφοράς που δείχνουν ότι ένας σκύλος δεν αισθάνεται άνετα» λέει ο δρ Christopher Baugh, αναπληρωτής καθηγητής επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Για παράδειγμα, ορισμένα σκυλιά είναι ιδιαίτερα εδαφικά και γαβγίζουν, γρυλίζουν, τσιρίζουν και ορμάνε αν οι ξένοι εισέλθουν στο χώρο τους – είτε πρόκειται για διαμέρισμα, αυλή ή κλουβί.

Ή τα σκυλιά μπορεί να επιδεικνύουν φύλαξη πόρων, η οποία εμφανίζεται ως ανήσυχη, επιθετική συμπεριφορά γύρω από το φαγητό, τα παιχνίδια ή τα κρεβάτια.

«Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου και τα παιδιά ειδικότερα έχουν λιγότερη επίγνωση αυτού του κινδύνου» λέει ο Δρ Baugh, ο οποίος έχει παιδιά και δύο σκυλιά διάσωσης μικτής φυλής, τον Harley και τη Roxi.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τα δαγκώματα σκύλων

Κάθε σκύλος -ακόμη και ένας γλυκός, χαδιάρης σκύλος- μπορεί να δαγκώσει αν προκληθεί, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κτηνιατρικό Σύλλογο. Ποτέ μην αφήνετε μικρά παιδιά μόνα τους με έναν σκύλο χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Και διδάξτε στα παιδιά να μην ενοχλούν ποτέ έναν σκύλο ενώ τρώει, κοιμάται ή φροντίζει τα κουτάβια.

Σε μια μελέτη 321 δαγκωμάτων σκύλων στο πρόσωπο που αντιμετωπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το οποίο συνδέεται με το Χάρβαρντ, σε μια περίοδο 20 ετών, το 88% των δαγκωμάτων ήταν από γνωστά σκυλιά. Τα περισσότερα ήταν σε ενήλικες και συνέβησαν μετά από παιχνίδι με το σκύλο, τάισμα του σκύλου και τοποθέτηση του προσώπου τους κοντά στο σκύλο. Ωστόσο, το χέρι είναι ίσως η πιο συνηθισμένη θέση για δάγκωμα από σκύλο σε ενήλικα, λέει ο Δρ Baugh.

Άλλες συμβουλές από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για την πρόληψη των δαγκωμάτων σκύλων περιλαμβάνουν:

  • Να ρωτάτε πάντα τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου αν επιτρέπεται να χαϊδέψετε το σκύλο του, ακόμη και αν ο σκύλος φαίνεται φιλικός.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας βλέπει και σας μυρίζει πριν απλώσετε το χέρι σας για να τον χαϊδέψετε.
  • Μην χαϊδεύετε έναν σκύλο που φαίνεται να κρύβεται, να φοβάται, να είναι άρρωστος ή θυμωμένος.

Τι να κάνετε αν σας πλησιάσει ένας άγνωστος σκύλος

Παραμείνετε ήρεμοι και ακίνητοι, αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τον σκύλο. Σταθείτε με την πλευρά του σώματός σας στραμμένη προς τον σκύλο και πείτε «όχι» ή «πήγαινε σπίτι σου» με σταθερή, βαθιά φωνή. Περιμένετε να υποχωρήσει ο σκύλος ή απομακρυνθείτε αργά.

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει σκύλος

Καθαρίστε το τραύμα με ήπιο σαπούνι και τρεχούμενο νερό και, στη συνέχεια, καλύψτε το με έναν καθαρό επίδεσμο ή πανί. Μπορείτε να τοποθετήσετε και αντιβιοτική αλοιφή ή κρέμα. Αλλά αυτά τα προϊόντα συνιστώνται μόνο για άτομα με στοιχεία μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, πύον, πόνο, πρήξιμο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός -με δάγκωμα στο πρόσωπο, έντονη αιμορραγία ή πιθανό σπάσιμο οστού – πηγαίνετε αμέσως στο νοσοκομείο. Αν σας δαγκώσει άγνωστος ή αδέσποτος σκύλος, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για την πρόληψη της λύσσας.

«Συχνά, οι άνθρωποι σοκάρονται μετά το δάγκωμα και δικαιολογημένα εστιάζουν όλη τους την προσοχή στην πληγή τους» λέει ο Δρ Baugh. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου μπορεί να περάσει να δει αν είστε καλά, αλλά στη συνέχεια να φύγει. Θα πρέπει όμως να πάρετε τα στοιχεία επικοινωνίας του ατόμου και να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος είναι εμβολιασμένος κατά της λύσσας, λέει.

Έχετε κατά νου ότι ορισμένα τραύματα απαιτούν ράμματα, ιδανικά εντός 12 έως 24 ωρών.

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη πιθανών λοιμώξεων, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή διαβήτη.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε αναμνηστικό αντιτετανικό εμβόλιο εάν δεν έχετε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια. Εάν δεν θυμάστε αν το έχετε κάνει, καλό είναι να κάνετε αναμνηστικό τετάνου για κάθε ενδεχόμενο.

Τι γίνεται αν ένα δάγκωμα από σκύλο είναι λιγότερο σοβαρό

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα λιγότερο σοβαρό δάγκωμα από έναν οικογενειακό σκύλο που είναι γνωστό ότι έχει ισχύον εμβόλιο κατά της λύσσας. Τα τσιμπήματα που δεν απαιτούν ράμματα μπορούν να καθαριστούν με ήπιο σαπούνι και τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια να αξιολογηθούν από τον ιατρό. Μπορεί να σας πει να παρακολουθείτε απλώς την πληγή για ενδείξεις μόλυνσης.

«Οι γιατροί προσπαθούν να είναι πιο προσεκτικοί στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών και να περιορίζουν τη χρήση τους σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου, επειδή η υπερβολική χρήση συμβάλλει στην αντοχή στα αντιβιοτικά και εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανές παρενέργειες χωρίς κανένα όφελος» αναφέρει ο Δρ Baugh.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top