Τα μυστικά της μακροζωίας των Γάλλων – Ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

μακροζωία Γάλλων

Μια Γαλλίδα που αποκαλεί το Ηνωμένο Βασίλειο πατρίδα της εδώ και περίπου 25 χρόνια, έχει ρίξει φως στο γιατί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορεί να μην απολαμβάνουν τη μακροζωία των Γάλλων.

Η Charlotte Kanun επισημαίνει, για παράδειγμα, ένα σταθερό χάσμα δύο ετών στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών στη Γαλλία και την Αγγλία, κεντρίζοντας την περιέργεια για το εάν οι επιλογές του τρόπου ζωής παίζουν ρόλο, ιδιαίτερα οι διατροφικές συνήθειες.

Ο ρόλος της παχυσαρκίας στη μειωμένη μακροζωία

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένα 64% των Βρετανών ηλικίας 15 ετών και άνω παλεύουν με την παχυσαρκία, με τον ΔΜΣ να υπερβαίνει το 30, σε σύγκριση με λιγότερο από το 46% στη Γαλλία, μια διαφορά που η Charlotte αποδίδει στις πολιτιστικές διαφορές.

Γράφοντας τις σκέψεις της στην Telegraph, εξέφρασε την επιθυμία της να εμβαθύνει στους παράγοντες που προκαλούν αυτό το χάσμα μακροζωίας αφού έζησε στο Λονδίνο για σχεδόν 25 χρόνια.

«Ως Γαλλίδα που ζει στο Λονδίνο για σχεδόν 25 χρόνια, ήθελα να εξερευνήσω τους λόγους πίσω από αυτό το χάσμα -και γιατί μπορεί να κλείνει. Πράγματι, έχει να κάνει κυρίως με διατροφικές συνήθειες. Και ναι, είναι πολιτιστικό», έγραψε η ίδια.

Έως και τρία επιπλέον χρόνια ζωής απολαμβάνουν οι Γάλλοι

Η Sarah Harper, καθηγήτρια Γεροντολογίας Clore και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γήρανσης του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, σημειώνοντας ότι οι Γαλλίδες μπορούν να προσδοκούν ότι θα απολαύσουν τρία επιπλέον χρόνια ζωής μετά τα 60.

Η Charlotte, από την πλευρά της, επέστησε επίσης την προσοχή στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες που κατάγονται από την Κορσική, το νησί της Μεσογείου, έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής στην ΕΕ, με 87 χρόνια.

Η ίδια θέλησε να ρίξει φως στην έντονη αντίθεση των συμπεριφορών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, υποδηλώνοντας ότι το υπερβολικό βάρος είναι πιο κοινωνικά αποδεκτό στη Βρετανία.

«Μεγαλώνοντας στη Γαλλία τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, το βάρος, όπως και πολλά άλλα θέματα, ήταν ταμπού. Οι γυναίκες δέχονταν τρομερή πίεση να παραμείνουν αδύνατες, σε όλη τους τη ζωή, σίγουρα μετά την εγκυμοσύνη, και σε έναν αέναο κύκλο τέρψης ακολουθούμενο από τιμωρητικές δίαιτες. Πόσο υποφέραμε για να είμαστε όμορφες», περιγράφει η γυναίκα.

Σύμφωνα με την εμπειρία της, οι Γαλλίδες αντιμετώπισαν έντονο έλεγχο, όπως επικριτικές παρατηρήσεις με βλέμματα και ερωτήσεις από τους γύρω τους, που οδηγούσε σε έναν κατακλυσμό από ανεπιθύμητες συμβουλές.

Σύμφωνα με τη Charlotte, στη Γαλλία, η διατήρηση μιας λεπτής σιλουέτας ήταν συνώνυμη με την αίγλη και το υψηλό status και η επίτευξη μιας τέτοιας σωματικής διάπλασης θα κέρδιζε πόντους στην κοινωνία, καθώς υπήρχε μια πολιτιστική πεποίθηση ότι δεν το  «υπερβολικά αδύνατο» δεν υφίστατο.

Τα μυστικά της μακροζωίας των Γάλλων

Παρά τις πολιτιστικές πιέσεις, η Charlotte επιβεβαίωσε ότι οι Γαλλίδες όντως τρώνε, αλλά επικεντρώνονται σε μικρότερες, πιο υγιεινές μερίδες και απέχουν από το σνακ. Τόνισε ότι στη Γαλλία δίνεται μεγάλη έμφαση στην ποιότητα παρά στην ποσότητα.

Αυτή η προτίμηση για την ποιότητα μπορεί να εκδηλωθεί με την αγορά υλικών υψηλής ποιότητας από εξειδικευμένα καταστήματα ή τοπικές αγορές, με τάση προς τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, σημείωσε τη γαλλική τάση οι άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο για να απολαύσουν το φαγητό.

Η Charlotte, με καταγωγή από τη Βρετάνη, θυμάται την παιδική της ηλικία να είναι γεμάτη με υγιεινό και φρέσκο ​​φαγητό, όπως στρείδια και κρέας από φάρμα όπου «όλοι μαγείρευαν». Αντίθετα, παρατήρησε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τρόφιμα συχνά αναλαμβάνουν έναν λειτουργικό ρόλο.

«Τα  παιδιά της Βρετανίας στο δημοτικό τρέφονται με κοτομπουκιές και προτηγανισμένο ψάρι, οι νέοι προτιμούν τα κεμπάπ και ένα έτοιμο γεύμα από το σούπερ μάρκετ μπροστά στην τηλεόραση χορταίνει πολλά ζευγάρια», επεσήμανε.

Με την άφιξή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Charlotte αιφνιδιάστηκε από την εκπληκτική έλλειψη ποικιλίας στα σούπερ μάρκετ και την ήπια γεύση των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών.

Τόνισε ότι η εκπαίδευση στο φαγητό ξεκινά από την παιδική ηλικία και εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα «σκουπίδια» που σερβίρονται στους μαθητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημείωσε επίσης την ελάχιστη ανοχή των Γάλλων σε επιλεκτικές διατροφικές συνήθειες, όπως παιδιά που δεν τρώνε λαχανικά  ή πίνουν μόνο αναψυκτικά.

Άλλος παράγοντας μακροζωίας

Η Charlotte σκέφτηκε επίσης εάν οι διαφορές στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την «ασυμφωνία στη μακροζωία» μεταξύ των δύο εθνών, αναγνωρίζοντας ότι στη Γαλλία, η ιατρική περίθαλψη παρέχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα.

Η καθηγήτρια Harper είπε ότι για να μιμηθούμε τους Γάλλους, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια μεσογειακή διατροφή, να περιορίσουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, να παραμείνουμε δραστήριοι και να διατηρηθούμε κοινωνικά συνδεδεμένοι.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top