Πρωινό ντους: Ο αηδιαστικός λόγος που πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε, σύμφωνα με ειδικούς

πρωινό ντους

Η συζήτηση για το αν πρέπει να κάνετε ντους το βράδυ ή το πρωί έχει απαντηθεί από έναν κορυφαίο ειδικό στα στρώματα που έχει ρίξει φως σε αυτό το κοινό δίλημμα, αποκαλύπτοντας ότι το πρωινό ντους θα μπορούσε να συμβάλει στη διάδοση επιβλαβών βακτηρίων.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι σχεδόν το 42% των ανθρώπων προτιμούν το πρωινό ντους, ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο προτιμούν ένα ντους πριν τον ύπνο. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλοί από εμάς μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις συνήθειές μας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προτιμώντας ένα πρωινό ντους σε σχέση με το βραδινό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να «κοιμάστε παρέα» επικίνδυνα βακτήρια, σύμφωνα με το MattressNextDay.

Το πρωινό ντους «εγγυάται» συλλογή ιδρώτα και αναπαραγωγή βακτηρίων

Οι ειδικοί λένε ότι η επιλογή του ντους πριν τον ύπνο σας εγγυάται ότι θα έχετε καθαρά σεντόνια. Ωστόσο, η αναβολή του μπάνιου για το πρωί σημαίνει ολονύκτια συλλογή ιδρώτα που παρέχει ένα τέλειο περιβάλλον αναπαραγωγής για βακτήρια.

Μελέτες έχουν επισημάνει ότι το E.Coli -διαβόητο για την πρόκληση καταστάσεων από διάρροια και τροφική δηλητηρίαση έως σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία- μπορεί να κατοικεί σε στρώματα και να επιβιώνει σε επιφάνειες για μήνες. Και όσο μεγαλύτερο είναι το στρώμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Έτσι, λοιπόν, πρέπει όχι μόνο να σκεφτόμαστε πότε θα κάνουμε ντους, αλλά και πού βρεθήκαμε. Οι εργαζόμενοι σε γραφεία θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, λένε οι ειδικοί, καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνάμε στη δουλειά, μεγάλες ποσότητες βακτηρίων και ατμοσφαιρικών ρύπων προσκολλώνται στο δέρμα μας. Αλλά αν κάνετε ντους το βράδυ, μπορείτε να τα ξεπλύνετε. Αντίθετα, εάν κάνετε ένα πρωινό ντους, πιθανότατα μεταφέρετε όλα αυτά τα μικρόβια στο κρεβάτι σας κάθε βράδυ.

Το βραδινό ντους βοηθά τον ύπνο

Εκτός από αυτό, το ντους το βράδυ δεν έχει να κάνει μόνο με την καθαριότητα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, λένε οι ειδικοί. Η μετάβαση από ένα ζεστό ντους σε ένα δροσερό δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος -και δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται φυσικά όταν αποκοιμηθείτε, αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία επιτρέπει στο σώμα σας να λάβει σήματα ότι είναι έτοιμο για ύπνο πολύ πιο γρήγορα.

Για να βελτιώσετε περαιτέρω τον ύπνο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αφρόλουτρο με άρωμα λεβάντας για να προετοιμαστείτε για ύπνο. Η λεβάντα περιέχει ηρεμιστικά χημικά συστατικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν την ανησυχία και την ταραχή, βοηθώντας στον ύπνο.

Πού να τοποθετείτε την πετσέτα σας μετά το ντους για να παραμείνετε υγιείς

Επιπλέον, πέραν του να γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη ώρα για ντους, θα πρέπει επίσης να ξέρετε πού να τοποθετήσετε -και πού όχι- την πετσέτα σας. Ανεξάρτητα από το αν κάνετε ντους το πρωί ή το βράδυ, το σημείο που την αφήνετε έχει σημασία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν περαιτέρω ότι, ενώ είναι δελεαστικό να αφήνετε την πετσέτα σας στο κρεβάτι σας μετά το ντους, αυτή η συνήθεια μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τα ακάρεα της σκόνης και άλλα βακτήρια. Ένα βακτήριο που μπορεί να ευδοκιμήσει ιδιαίτερα είναι το Staphylococcus aureus που είναι γνωστό ότι βρίσκεται στα μαξιλάρια, αλλά μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε στο κρεβάτι σας.

Πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει αυτό το βακτήριο, το οποίο αν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε τυχόν συνήθειες που προωθούν την εξάπλωσή του.

Για να το αποφύγετε, φροντίστε να κρεμάτε την πετσέτα σας στο μπάνιο και να την πλένετε μετά από περίπου τρεις χρήσεις. Με έως και 250 χιλιάδες είδη βακτηρίων να κρύβονται στην πετσέτα σας μετά από μία μόνο χρήση, ο αριθμός τους αυξάνεται στα 650 εκατομμύρια μετά από μόλις μία εβδομάδα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top