Πότε η διάρροια είναι σύμπτωμα του καρκίνου; Πώς αντιμετωπίζεται

διάρροια

Η διάρροια χαρακτηρίζεται από μαλακά, υδαρή κόπρανα ή από τη συχνή ανάγκη για κένωση. Πρόκειται για σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης και συνήθως έχει διάρκεια μερικών ημερών. Ωστόσο, η διάρροια μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως του καρκίνου. Πώς θα την αντιμετωπίσετε.

Η διάρροια μπορεί να είναι σύμπτωμα ποικίλων παθήσεων και καταστάσεων, είτε ήπιων είτε πιο σοβαρών. Αυτές περιλαμβάνουν δυσανεξία σε τροφές όπως η λακτόζη, τροφική αλλεργία, αντίδραση σε κάποιο φάρμακο, ιογενής λοίμωξη, παρασιτική λοίμωξη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η διάρροια συνδέεται με πιο σοβαρά νοσήματα, όπως ο καρκίνος, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Για το λόγο αυτό, όταν η διάρροια επιμένει για μακρό χρονικό διάστημα, ο ασθενής συστήνεται να συμβουλευθεί εξειδικευμένο γιατρό.

Η διάρροια είναι σύμπτωμα του καρκίνου;

Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καρκίνοι που έχουν αυτό το σύμπτωμα και πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι:

  • Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή του ορθού μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, οδηγώντας σε διάρροια.
  • Καρκίνος του παγκρέατος: Οι όγκοι στο πάγκρεας μπορεί να διαταράξουν τα πεπτικά ένζυμα, με αποτέλεσμα τη διάρροια.
  • Νευροενδοκρινείς όγκοι: Αυτοί οι όγκοι μπορεί να παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας διάρροια.
  • Λέμφωμα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, το λέμφωμα μπορεί να εμπλέξει το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε διάρροια.
  • Καρκίνος του θυρεοειδούς: Αυτός ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να παράγει ορμόνες που προκαλούν διάρροια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάρροια συχνά δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα αυτών των καρκίνων. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα και κόπωση.

Η διάρροια ως παρενέργεια της θεραπείας του καρκίνου

Συνηθέστερα, η διάρροια αποτελεί παρενέργεια των θεραπειών για τον καρκίνο, όπως:

  • Χημειοθεραπεία. Πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν το βλεννογόνο του εντέρου, οδηγώντας σε διάρροια.
  • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία στην κοιλιά ή τη λεκάνη μπορεί να ερεθίσει το έντερο και να προκαλέσει διάρροια.
  • Ανοσοθεραπεία. Ορισμένα φάρμακα ανοσοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα.

Η σοβαρότητα της διάρροιας που προκαλείται από τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να ποικίλλει από ήπια έως σοβαρή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε διακοπή της θεραπείας.

Αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με τον καρκίνο

Εάν αντιμετωπίζετε διάρροια που σχετίζεται με τον καρκίνο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι οδηγίες αντιμετώπισης της διάρροιας περιλαμβάνουν:

  • Διαιτητικές προσαρμογές. Η κατανάλωση μη λιπαρών και στεγνών τροφών και η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της διάρροιας.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα κατά της διάρροιας που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη χρήση.
  • Πρόσληψη υγρών. Η διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αφυδάτωσης.
  • Αλλαγές του τρόπου ζωής. Η επαρκής ξεκούραση και η αποφυγή επίπονων δραστηριοτήτων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της διάρροιας.

Η σοβαρή ή επίμονη διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών, θέτοντας τον οργανισμό σε κίνδυνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της διάρροιας πρέπει να είναι άμεση προκειμένου να προληφθούν ανεπιθύμητες συνέπειες που μπορεί να έχει η αφυδάτωση, όπως μειωμένη ούρηση, διαταραχές ηλεκτρολυτών, ξηροστομία, κεφαλαλγίες, κόπωση, ξηροδερμία, ξηροφθαλμία.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ακόμη κακοσμία στόματος, υπνηλία, απώλεια συνείδησης, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, ορθοστατική υπόταση και σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης, θα εμφανίσουν πυρετό και ρίγη.

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε σημάδια αφυδάτωσης.

Ενώ η διάρροια μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα για τους ασθενείς με καρκίνο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι συχνά είναι διαχειρίσιμη με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα της διάρροιας και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top