Το αρχαίο φρούτο που ρίχνει το σάκχαρο και κάνει καλό στο έντερο

αρχαίο φρούτο

Το αρχαίο φρούτο που προστατεύει το δέρμα και σας ενυδατώνει. Τονώνει την επιδερμίδα και καταπολεμά δερματικά προβλήματα, καθώς διαθέτει επουλωτική και αντιοξειδωτική δράση.

Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από 3.000 χρόνια στη Νότια Ασία και έπειτα έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Έρευνες αναδεικνύουν τον σημαντικό του ρόλο στη διατροφή, αλλά και στον κόσμο της ομορφιάς, αφού υπάρχει ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα και σε πολλές κρέμες.

Το συγκεκριμένο φρούτο που πολλοί το καταναλώνουμε ως λαχανικό και το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν οι λαοί για τη θεραπεία της φλεγμονής του αναπνευστικού συστήματος, τη μείωση του βήχα και της αρτηριακής πίεσης και την αντιμετώπιση της καούρας.

Το αγγούρι

Το αγγούρι μπορείτε να το καταναλώσετε όλες τις ώρες της μέρας και να το συνδυάσετε με πολλά τρόφιμα και συνταγές. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα και έχει λίγες θερμίδες.

Τα 5 οφέλη που έχουν τα αγγούρια για την υγεία:

  1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  2. Σας ενυδατώνουν
  3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
  4. Μειώνουν το σάκχαρο
  5. Κάνουν καλό στο έντερο

1.Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ένα ωμό αγγούρι περιέχει 11 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνη, 1,5 γραμμάρια φυτικές ίνες, 8 γραμμάρια βιταμίνη C, 49 μικρογραμμάρια βιταμίνη Κ, 39 μικρογραμμάρια μαγνήσιο, 442 χιλιοστόγραμμα κάλιο και 0,2 χιλιοστόγραμμα μαγγάνιο.

Σχετικό άρθρο: Αγγούρι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Τα αγγούρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αποτελούνται από περίπου 96% νερό.

Για να μεγιστοποιήσετε την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, τα αγγούρια θα πρέπει να καταναλώνονται με φλούδα. Το ξεφλούδισμά τους μειώνει την ποσότητα των φυτικών ινών, καθώς και ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

2. Σας ενυδατώνουν

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του σώματός σας, παίζοντας πολλούς σημαντικούς ρόλους. Περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η μεταφορά αποβλήτων και θρεπτικών συστατικών.

Η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από τη σωματική απόδοση μέχρι το μεταβολισμό.

Σχετικό άρθρο: Πίνετε αρκετό νερό; Ένα απλό τεστ στα δάχτυλα αποκαλύπτει εάν είστε αφυδατωμένοι

Ενώ καλύπτετε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σας σε υγρά με την κατανάλωση νερού ή άλλων υγρών, μπορεί να λαμβάνετε έως και το 40% της πρόσληψης νερού από τα τρόφιμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικότερα, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή νερού στη διατροφή σας.

Σε μια μελέτη αξιολογήθηκε η κατάσταση ενυδάτωσης και συλλέχθηκαν αρχεία διατροφής για 442 παιδιά. Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σχετιζόταν με βελτιωμένη ενυδάτωση.

Επειδή τα αγγούρια αποτελούνται περίπου κατά 96% από νερό, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην προώθηση της ενυδάτωσης και μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε υγρά.

3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα αγγούρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.

Πρώτα απ’ όλα, είναι χαμηλά σε θερμίδες. Κάθε μερίδα ενός φλιτζανιού (104 γραμμάρια) περιέχει 16 θερμίδες, ενώ ένα ολόκληρο αγγούρι περιέχει 45 θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε πολλά αγγούρια χωρίς να παίρνετε επιπλέον θερμίδες.

Τα αγγούρια μπορούν να προσθέσουν φρεσκάδα και γεύση σε σαλάτες, σάντουιτς και συνοδευτικά πιάτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο για εναλλακτικές λύσεις με περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των αγγουριών σε νερό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια ανάλυση εξέτασε 13 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.628 άτομα και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες συσχετίστηκε με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους.

4. Μειώνουν το σάκχαρο

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη ορισμένων επιπλοκών του διαβήτη.

Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αγγούρια μπορεί να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

5. Κάνουν καλό στο έντερο

Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα, καθώς μπορεί να αλλάξει την ισορροπία του νερού και να δυσκολέψει τη διέλευση των κοπράνων.

Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και προάγουν την ενυδάτωση. Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να βοηθήσει στη διατήρηση της κανονικότητας.

Σχετικό άρθρο: Κόπρανα: Ποιο χρώμα είναι επικίνδυνο, σύμφωνα με τον ειδικό

Επιπλέον, τα αγγούρια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Συγκεκριμένα, η πηκτίνη, η διαλυτή ίνα που βρίσκεται στα αγγούρια, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top