Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρετε το φάρμακο για την πίεση

υπέρταση

Ο γιατρός σας σας έγραψε μια συνταγή για φάρμακο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση και αναρωτιέστε: Πότε είναι η καλύτερη ώρα να το πάρετε; Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ;

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπέρταση και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για να μειώσουν την πίεση και να προστατεύσουν την υγεία τους από τις επιπλοκές. Εκτιμάται ότι πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων έχει υπέρταση. Ακόμη πιο ανησυχητικό, δε, είναι το γεγονός ότι μόλις το 30% των ασθενών έχει επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία.

Για να ρυθμίσετε την πίεση και να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, πρέπει να λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Όμως ποια είναι η καλύτερη στιγμή της μέρας για να πάρετε το φάρμακό σας;

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με την απάντηση. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη σε περισσότερους από 19.000 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που έπαιρναν τα φάρμακά τους κατά την ώρα του ύπνου μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού συμβάντος, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν τα χάπια για την αρτηριακή τους πίεση το πρωί.

Την έρευνα αυτή ακολούθησε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, η οποία διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε πραγματική διαφορά στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα που έπαιρναν τα φάρμακα για την αρτηριακή τους πίεση το πρωί έναντι του απογεύματος.

Σχετικό άρθρο: Αρτηριακή πίεση: Τα 8 ροφήματα που την μειώνουν φυσικά

Η πίεση είναι ίδια το πρωί και το βράδυ;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι στατική– αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε πολλούς ανθρώπους, αρχίζει να αυξάνεται το πρωί, όταν το σώμα ετοιμάζεται για την ημέρα, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται και όλα είναι κάπως έτοιμα, λέει ο Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern. Και οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι πέφτει τη νύχτα, όταν κοιμούνται.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα για όλους. Οι άνθρωποι με ακανόνιστες συνήθειες μπορεί να παρουσιάζουν εξάρσεις αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το να γνωρίζετε πότε η αρτηριακή σας πίεση είναι στα υψηλότερα επίπεδα μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να προσδιορίσετε την καλύτερη ώρα για να πάρετε τα φάρμακά σας. Θα δείτε την ισχυρότερη επίδραση από το φάρμακο αμέσως μετά τη λήψη του, εξηγεί ο Kent Brummel, καρδιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Το μέγιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση του χαπιού σας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Ενώ πολλά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι μακράς διάρκειας, ορισμένα είναι μικρότερης διάρκειας δράσης και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Lloyd-Jones.

«Εάν παίρνετε το φάρμακό σας το πρωί και είστε κάποιος που έχει μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης νωρίτερα το επόμενο πρωί, μπορεί να μην είστε τόσο προστατευμένοι εάν παίρνετε ένα φάρμακο βραχείας δράσης για την αρτηριακή πίεση» λέει. Και προσθέτει ότι «Είναι σημαντικό να καθορίσουμε ποιο είναι το μοτίβο της αρτηριακής πίεσης ενός μεμονωμένου ασθενούς και στη συνέχεια να αντιδράσουμε ανάλογα, έτσι ώστε να τον καλύπτουμε πραγματικά όλο το 24ωρο της ημέρας του».

Σχετικό άρθρο: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βουλωμένες αρτηρίες – Από τι κινδυνεύετε

Πότε να μετρήσετε την πίεσή σας

Συζητήστε με το γιατρό σας για τα είδη των φαρμάκων που παίρνετε για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και για το αν θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την προσαρμογή της ώρας της ημέρας που τα παίρνετε, συμβουλεύει ο Lloyd-Jones, με βάση το μοτίβο της αρτηριακής σας πίεσης.

Για να καταλάβετε αυτό το μοτίβο, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει επίσης και αυτό που ονομάζεται “περιπατητική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης” η οποία θα μετράει αυτόματα την αρτηριακή σας πίεση για ένα 24ωρο.

Μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: Εάν αισθανθείτε τα αποτελέσματα της πτώσης της αρτηριακής πίεσης μετά τη λήψη των φαρμάκων σας – ας πούμε ότι ζαλίζεστε– ενημερώστε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να θέλει να το συνυπολογίσει στο χρονοδιάγραμμα της φαρμακευτικής σας αγωγής, λέει ο Brummel.

Το ίδιο ισχύει και αν παίρνετε ένα διουρητικό, που μερικές φορές ονομάζεται χάπι νερού, το οποίο σας κάνει να τρέχετε στην τουαλέτα για ούρηση. Αυτή η παρενέργεια μπορεί να είναι λιγότερο επιθυμητή κατά τη διάρκεια της νύχτας, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν μερικές φορές να παίρνετε τα διουρητικά το πρωί ή, αν τα παίρνετε δύο φορές την ημέρα, τουλάχιστον έξι ώρες πριν από τον ύπνο, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Η συνέπεια είναι το κλειδί για το φάρμακο της πίεσης

Η έρευνα σχετικά με το θέμα του χρονισμού της φαρμακευτικής αγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Brummel λέει ότι οι συστάσεις θα μπορούσαν να επικαιροποιηθούν στο μέλλον. Αλλά προς το παρόν, αυτό που είναι πιο σημαντικό, λένε οι γιατροί, είναι να διαλέξετε μια ώρα της ημέρας κατά την οποία είναι πιο πιθανό ότι θα θυμηθείτε να πάρετε τα χάπια σας – είτε αυτό είναι το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ – και να τηρήσετε την ώρα αυτή.

Σχετικό άρθρο: Αρτηριακή πίεση: Αυτό το φρούτο τη ρίχνει περισσότερο και από τον περιορισμό του αλατιού

«Είναι σίγουρα καλύτερο να παίρνετε τα φάρμακά σας όποτε θα θυμάστε. Αυτό είναι σίγουρα ωφέλιμο περισσότερο από τον χρόνο» τονίζει ο Brummel.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top