Παρά τα πολλά οφέλη που έχει το καρπούζι για την υγεία σας και την εξαιρετική του γεύση, η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους από εσάς προβλήματα και να εμφανίσετε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Φρούτα, όπως το καρπούζι, αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και υγιή αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και του αντιοξειδωτικού λυκοπένιου, το οποίο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες και τα οφέλη του για την καρδιαγγειακή υγεία.
Σχετικό άρθρο:
Καρπούζι: Πόσες θερμίδες έχει μια μερίδα – Είναι ασφαλές να καταναλώνετε τα κουκούτσια;
Ωστόσο, κάποιοι από εσάς πρέπει να είστε προσεχτικοί με την κατανάλωση καρπουζιού γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα.
Μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι, όπως στομαχικές διαταραχές.
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι:
- Όσοι έχουν πεπτικά προβλήματα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Όσοι έχουν υψηλό σάκχαρο
- Όσοι έχουν λυκοπιναιμία
1. Όσοι έχουν πεπτικά προβλήματα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία, φούσκωμα, αέρια και διάρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε FODMAP.
Το FODMAP αναφέρεται σε μια ομάδα ζυμώσιμων υδατανθράκων μικρής αλυσίδας που είτε δεν χωνεύονται είτε απορροφώνται αργά στο λεπτό έντερο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ολιγοσακχαρίτες, οι δισακχαρίτες, οι μονοσακχαρίτες και οι πολυόλες.
Οι διατροφολόγοι γενικά συνταγογραφούν δίατες χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια κατάσταση του πεπτικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια.
Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη FODMAP μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με IBS και να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) σε υγιή άτομα χωρίς IBS.
Σχετικό άρθρο:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η φυσική θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα
Οι διατροφολόγοι θεωρούν το καρπούζι τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP λόγω της περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης – ή ένα απλό σάκχαρο – που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσφορία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Ενώ η υψηλή κατάσταση FODMAP του καρπουζιού μπορεί να υποδεικνύει ότι προκαλεί πεπτικά προβλήματα σε άτομα με ευαισθησία στη φρουκτόζη, δεν πρέπει να περιμένετε πόνο στο στομάχι κάθε φορά που τρώτε μια μερίδα. Παρόλα αυτά, όσοι πάσχουν από IBS είναι καλύτερα να αποφεύγουν το καρπούζι.
2. Όσοι έχουν υψηλό σάκχαρο
Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε FODMAP, το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ως εκ τούτου, η υπερκατανάλωση καρπουζιού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα εάν πάσχετε από διαβήτη.
Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μετρά τις επιδράσεις του στο σάκχαρο του αίματός σας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 2 ωρών. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ενώ τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν σταθερή αύξηση.
Τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν επίπεδο κάτω από 55, εκείνα που θεωρούνται μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη κυμαίνονται από 56-69 και τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι πάνω από 70. Τα καρπούζια έχουν γλυκαιμικό δείκτη 72-80.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να δείχνει πώς αντιδρά το σάκχαρο του αίματός σας σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, το γλυκαιμικό φορτίο (GL) λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της μερίδας.
Ως εκ τούτου, το GL τείνει να είναι ένα πιο ακριβές μέτρο της επίδρασης ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Ο δείκτης GL ταξινομεί επίσης τα τρόφιμα σε χαμηλά, μεσαία ή υψηλά. Μια μέτρηση κάτω από 10 θεωρείται χαμηλή, 11-19 είναι μεσαία και πάνω από 20 θεωρείται υψηλή.
Με GL 5-6 ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια), τα καρπούζια κατατάσσονται στα τρόφιμα με χαμηλό GL – που σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το υψηλό GI τους, μια μικρή μερίδα 1 φλιτζανιού (152 γραμμάρια) δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη.
Ωστόσο, η υπερκατανάλωση καρπουζιού θα αυξήσει το GL του, οδηγώντας πιθανότατα σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.
Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας είναι ιδιαίτερα σημαντική αν έχετε διαβήτη.
Σχετικό άρθρο:
Η «ξεχασμένη» ελληνική τροφή που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και προστατεύει από διαβήτη
3. Όσοι έχουν λυκοπιναιμία
Η λυκοπιναιμία είναι μία κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου στο αίμα, προκαλώντας κιτρινωπή μελάγχρωση του δέρματος που μοιάζει με καροτενοειδή. Συναντάται σε άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες ντομάτας ή χυμού ντομάτας ή φρούτων και μούρων που περιέχουν λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο είναι τόσο αντιοξειδωτικό όσο και χρωστική ουσία και είναι υπεύθυνο για το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των καρπουζιών και άλλων φρούτων και λαχανικών.
Εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, το λυκοπένιο μπορεί να συσσωρευτεί στα εξωτερικά στρώματα του δέρματός σας και να μεταβάλει τον χρωματισμό του δέρματός σας.
Ευτυχώς, η λυκοπιναιμία είναι μια σπάνια κατάσταση που είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η επίδρασή της στο δέρμα σας μπορεί να αντιστραφεί πλήρως με τη μείωση της μεγάλης πρόσληψης τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο, όπως το καρπούζι.