Ένα αρχαίο ρόφημα γάλακτος έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια χάρη στις ιδιότητές του που τονώνουν το έντερο. Θα μπορούσε όμως αυτό το ρόφημα να γίνει «εργαλείο» που ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης; Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία;
Πρόκειται για ένα ποτό που παρασκευάζεται από το ζυμωμένο γάλα από αγελάδα, κατσίκα ή πρόβατο. Κρεμώδες και παχύρρευστο με ελαφριά πικρή γεύση, περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ζύμωσή του παράγει πολλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.
Μάθετε περισσότερα για το κεφίρ εδώ.
Κεφίρ: Το αρχαίο ρόφημα με τα απίστευτα οφέλη για την υγεία
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο ρόφημα δημιουργήθηκε πριν από αιώνες στα βουνά του Καυκάσου στην Ανατολική Ευρώπη κοντά στη σημερινή Τουρκία. Η λέξη κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη «keif», που μεταφράζεται σε «καλό συναίσθημα».
Το κεφίρ περιέχει περίπου 60 μοναδικά είδη προβιοτικών, «καλά βακτήρια» που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στις πεπτικές διαδικασίες. Μπορείτε να αγοράσετε κεφίρ σε παντοπωλεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής ή να φτιάξετε το δικό σας.
Κεφίρ: Θρεπτικά συστατικά
Ένα φλιτζάνι κεφίρ με χαμηλά λιπαρά περιέχει:
- Θερμίδες: 104
- Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
- Λίπος: 2,5 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 11,5 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 0 γρ
- Ζάχαρη: 11 γραμμάρια
Το κεφίρ είναι μια καλή πηγή για:
- Βιταμίνη Β12
- Ασβέστιο
- Βιταμίνη Κ
- Ριβοφλαβίνη
- Φυλλικό οξύ
- Υποφωσφορικό
Πώς βοηθά το κεφίρ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση κεφίρ είναι χρήσιμη για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ανασταλτικής επίδρασης στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE) και της επακόλουθης χαλάρωσης των φλεβών και των αρτηριών.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αυτόνομη λύση για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και διαχείριση του στρες παραμένει ζωτικής σημασίας.
Το κεφίρ συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς
Ενώ οι επιδράσεις του κεφίρ για την υγεία της καρδιάς δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς στους ανθρώπους, ορισμένοι πολλά υποσχόμενοι μηχανισμοί υποδεικνύουν πιθανά οφέλη:
- Βιοενεργά πεπτίδια: Η διαδικασία ζύμωσης του κεφίρ δημιουργεί βιοενεργά πεπτίδια, θραύσματα πρωτεΐνης με διάφορα οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα πεπτίδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.
- Εντερικό μικροβίωμα: Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνδέει την υγεία του εντέρου με την υγεία της καρδιάς. Τα προβιοτικά του κεφίρ μπορεί να επηρεάσουν θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, δυνητικά μειώνοντας τη φλεγμονή, έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
- Αντιοξειδωτική δύναμη: Το κεφίρ περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας την καρδιά από το οξειδωτικό στρες, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Σχετικό άρθρο: Το απίστευτο γαλακτοκομικό που μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό
Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία για το κεφίρ
Μερικές προκαταρκτικές μελέτες προσφέρουν ενδιαφέρουσες συμβουλές. Για παράδειγμα, έρευνα σε αρουραίους που τρέφονταν με κεφίρ έδειξε μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Επιπλέον, μια μικρή μελέτη σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κεφίρ για 12 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της «κακής»-LDL χοληστερόλης.
Αν και αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του κεφίρ για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Εάν σκέφτεστε να προσθέσετε κεφίρ στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα, είναι συνετό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Το κεφίρ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όπως φούσκωμα ή αέρια.