Ένα συστατικό που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν τροφές που περιέχουν αυτό το συστατικό αποδίδουν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων, την αυτοσυγκράτηση και την προσοχή.
Μάθετε περισσότερα για την υγεία των παιδιών εδώ.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής “NUTRITION 2024” από την Ajla Bristina, διδακτορική φοιτήτρια νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, η οποία ηγήθηκε μιας μελέτης που διερεύνησε τις επιπτώσεις της σόγιας στον εγκέφαλο των παιδιών.
Ποιο είναι το συστατικό που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα παιδιά
Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, οι νέοι που καταναλώνουν τροφές με ισοφλαβόνες παρουσιάζουν ενισχυμένες γνωστικές ικανότητες, όπως επίλυση προβλημάτων και μνήμη. Οι ισοφλαβόνες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά όπως η σόγια.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 128 παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 13 ετών, συγκρίνοντας τη διατροφή τους με τις πνευματικές τους ικανότητες μέσω διαφόρων τεστ -αυτά περιελάμβαναν αξιολογήσεις προσοχής, ταχύτητας και καταγραφής εγκεφαλικών κυμάτων.
«Καμία άλλη μελέτη δεν έχει εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ των ισοφλαβονών σόγιας και των ικανοτήτων προσοχής χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ή παρόμοια μέτρα για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας που παράγεται από τον εγκέφαλο», δήλωσε η Δρ. Bristina.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν τακτικά προϊόντα σόγιας μπορούν να συγκεντρωθούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να επεξεργαστούν τις πληροφορίες πιο γρήγορα.
«Η κατανάλωση σόγιας για μεμονωμένους συμμετέχοντες κυμαινόταν από 0 έως 35 mg/ημέρα. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, μια μερίδα 243 γραμμάρια γάλα σόγιας παρέχει περίπου 28 mg ισοφλαβονών, μια μερίδα tofu παρέχει περίπου 35 mg ισοφλαβονών και μισό φλιτζάνι φασόλια edamame στον ατμό παρέχει περίπου 18 mg ισοφλαβονών», εξήγησε η ειδικός.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν τώρα μια κλινική δοκιμή για να διερευνήσουν περαιτέρω την επίδραση της σόγιας στις γνωστικές ικανότητες, τις ορμόνες του φύλου, τη μεταβολική υγεία και την υγεία του εντέρου.
Προϊόντα σόγιας που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή των παιδιών
- Tofu: Αυτό το ευέλικτο συστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από πιάτα, όπως τα smoothies, και έρχεται σε διάφορες υφές όπως μεταξένια, απαλή, σφιχτή και εξαιρετικά σφιχτή.
- Edamame: Αυτά τα φασόλια σόγιας μπορούν να βραστούν και να αλατιστούν για να καταναλωθούν ως σνακ ή να προστεθούν σε σαλάτες, σούπες και πιάτα με ρύζι.
- Γάλα σόγιας: Μια εξαιρετική εναλλακτική για το γάλα αγελάδος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημητριακά, καφέ, smoothies και ψήσιμο.
- Tempeh: Αυτό το προϊόν σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση έχει σταθερή υφή και γεύση ξηρών καρπών, ιδανικό για σάντουιτς και σαλάτες.
Σχετικό άρθρο: Χοιρινό με λαχανικά και σόγια – Εύκολη, νόστιμη και γρήγορη συνταγή
- Γιαούρτι σόγιας: Μια εναλλακτική λύση για το γιαούρτι, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε σκέτο ή με φρούτα, γκρανόλα και μέλι.
- Πρωτεΐνη σόγιας: Διατίθεται ως σκόνη για smoothies και σέικ, ή ως προϊόντα απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας σε διάφορα προϊόντα διατροφής.
- Ξηροί καρποί σόγιας: Ψημένοι σπόροι σόγιας που δημιουργούν ένα τραγανό σνακ ή μπορούν να προστεθούν σε μείγματα και σαλάτες.
- Αλεύρι σόγιας: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο ως μερικό υποκατάστατο του κανονικού αλεύρου για την αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
- Εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τη σόγια: Προϊόντα όπως τα μπιφτέκια σόγιας προσφέρουν βολικά υποκατάστατα κρέατος.