Τηλεφωνική πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς να καλύψουν κενά στα νοσοκομεία-Ένα βήμα πίσω έκανε ο Α. Γεωργιάδης

γιατρός

Δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη προς τους ιδιώτες γιατρούς ότι θα αποκλειστούν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε περίπτωση που δεν στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Εάν δεν υπάρξει καμία διάθεση συνεργασίας» και συνεχίζουν οι διαγωνισμοί να βγαίνουν άγονοι «έως και 14 φορές σε ένα νοσοκομείο» και «έξω από το νοσοκομείο να ανθεί η ιδιωτική αγορά ιδιωτών ιατρών που καλύπτουν και με το παραπάνω τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού με τη δική τους αμοιβή θα μας βρουν απολύτως απέναντι και ο νοών νοείτο», είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε ότι το κράτος, έχει πάρα πολλούς τρόπους να δράσει και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς, σήμερα ο υπουργός έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας δεν αντιδικεί με την ιατρική κοινότητα, κάνοντας λόγο για «καλόπιστη συννενόηση».

«Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε».

Τα δύο παραδείγματα άγονων διαγωνισμών

Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε επίσης σε διαγωνισμούς που βγαίνουν άγονοι καθώς οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στο ΕΣΥ.
«Έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Υπάρχει νοσοκομείο που έχουμε κάνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις.Παραδείγματος χάρη η Κως. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα»,.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αναφερθεί κατ΄ επανάληψη  στο παράδειγμα της Κω: «έχουν γίνει 11 φορές προκηρύξεις για 4 θέσεις παθολόγων στο νοσοκομείο του νησιού χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν εκεί πολλοί ιδιώτες παθολόγοι».
Ο κ. Γεωργιάδης  έχει αναφερθεί και στη  Λακωνία, που έχει ιδιώτες παθολόγους ιατρούς. «Είναι παντελώς αδιανόητο για εμένα ένας ιδιώτης παθολόγος να αδιαφορεί για το πώς λειτουργεί το νοσοκομείο δίπλα του που έχει έλλειψη παθολόγων».

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας ζητά συνεργασία με τους ιδιώτες γιατρούς για τη στήριξη της λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

«Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε σήμερα ο υπουργό Υγείας.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι εχθές, οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών που υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών, «πήραν τηλέφωνο με δική μας εντολή έναν – έναν όλους τους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω».
«Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω «υποχρεωτικά» μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται», κατέληξε.

Η αντίδραση των Παθολόγων

Υπενθυμίζεται ότι η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας (ΕEPE) σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για «νέες εκπλήξεις από το Υπουργείο Υγείας έρχονται να ταράξουν τα ήδη τρικυμιώδη ύδατα σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες υγείας. Εμείς θεωρούμε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη».
Η ΕΕΠΕ ανέφερε ότι οι λόγοι για «αποψίλωση του ΕΣΥ από Παθολόγους» είναι η εργασιακή εξουθένωση και οι εξοντωτικές μετακινήσεις σε εκτός νομού Νοσοκομεία, οι χαμηλές οικονομικές απολαβές, ενώ παραμένει μικρό το ενδιαφέρον των νέων ιατρών για την ειδικότητα της Παθολογίας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top