Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε την εμφάνισή μας και να νιώθουμε καλά, συχνά ότι η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο. Μια ισορροπημένη διατροφή, από την οποία λαμβάνουμε κάθε βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός μας, είναι το κλειδί για καθαρό δέρμα, λαμπερά μαλλιά και δυνατά νύχια.
Παρά την τήρηση της δίαιτας και την κατανάλωση των σωστών τροφών, μερικές φορές μπορεί να χρειαζόμαστε μια επιπλέον ώθηση για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να σκεφτούμε τα συμπληρώματα ως προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.
Η βιοτίνη, ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας, είναι ένα τέτοιο συμπλήρωμα. Αυτή η μη συνταγογραφούμενη βιταμίνη βρίσκεται σε κάθε μορφή συμπληρώματος, από ταμπλέτες έως τα εμπλουτισμένα με βιταμίνες σαμπουάν.
Τι ακριβώς είναι όμως και πότε χρειάζεται πράγματι να πάρουμε επιπλέον ποσότητες για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας;
Τι είναι η βιοτίνη
Η βιοτίνη αναφέρεται συχνά ως βιταμίνη Η ή Β7. Είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τα αμινοξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας ως δομικά στοιχεία πρωτεϊνών, σύμφωνα με το Women’s Health.
Λειτουργεί πραγματικά η βιοτίνη;
Ενώ ορισμένα άτομα χρησιμοποιούν τακτικά συμπληρώματα βιοτίνης για την ενίσχυση του πάχους των μαλλιών, της διαύγειας του δέρματος και της υγείας των νυχιών, δεν υπάρχουν οριστικές επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης.
Ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS υποστηρίζει ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να παρέχει στους περισσότερους ανθρώπους όλη τη βιοτίνη που χρειάζονται για βέλτιστη υγεία, με τα αυγά, το γάλα και τις μπανάνες να αποτελούν κορυφαίες πηγές της βιταμίνης.
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει σημειώσει ότι κάποιες μικρές μελέτες έχουν υπονοήσει πιθανές βελτιώσεις στην υγεία από τα συμπληρώματα, αλλά αυτά τα ευρήματα δεν θεωρούνται οριστικά.
Ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιθανά οφέλη από τη λήψη βιοτίνης
Η βιοτίνη είναι μια κρίσιμη βιταμίνη για την υγεία μας και όταν συνδυάζεται με σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη C, βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και στη διατήρηση της υγείας του τριχωτού της κεφαλής. Επομένως, εάν έχετε έλλειψη βιοτίνης, η λήψη συμπληρωμάτων για την αποκατάσταση των επιπέδων σας μπορεί να οδηγήσει σε πιο πυκνά μαλλιά και βελτιωμένο δέρμα και νύχια.
Συμπτώματα από την ανεπάρκεια βιοτίνης
Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι ασυνήθιστη, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β7 από μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, ορισμένα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε ανεπάρκεια βιοτίνης, όπως οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όσοι πίνουν πολύ αλκοόλ ή εκείνοι που λαμβάνουν συγκεκριμένα αντισπασμωδικά φάρμακα για επιληπτικές διαταραχές όπως η επιληψία.
Βιταμίνες: Ποιες χρειάζονται οι γυναίκες για καλύτερη υγεία και ομορφιά
Η ανεπάρκεια βιοτινιδάσης, μια σπάνια γενετική διαταραχή που εμποδίζει το σώμα να ανακυκλώσει και να χρησιμοποιήσει φυσικά τη βιοτίνη, μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιοτίνης περιλαμβάνουν απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια, κόπωση και ξεφλούδισμα του δέρματος.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιοτίνη
Για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη βιοτίνης, υπάρχει μια πληθώρα νόστιμων επιλογών. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη περιλαμβάνουν το φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, τους κρόκους αυγών και τον σολομό. Οι ηλιόσποροι, το μπρόκολο και οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες βιοτίνης.
Για τους vegan μπορεί να είναι πιο δύσκολο να λάβουν αρκετή βιοτίνη, καθώς τα φυτικά τρόφιμα έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα από τα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, το τεμπέ, τα φασόλια σόγιας, τα μανιτάρια και το πλιγούρι βρώμης είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων.
Υπάρχουν παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης;
Σύμφωνα με το NHS, τα περισσότερα συμπληρώματα βιοτίνης είναι ασφαλή και χωρίς παρενέργειες όταν λαμβάνονται στη συνιστώμενη δόση των 0,9 mg ή λιγότερο την ημέρα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιπλέον βιοτίνη μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, ειδικά εκείνων που μετρούν τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) και τη βιταμίνη D. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε εξέταση για να αποτρέψετε ανακριβείς μετρήσεις.