Το σούπερ φρούτο που κάνει καλό στο δέρμα και καταπολεμά την ακμή

φρούτα

Έχετε στίγματα στο πρόσωπο και υπερβολικά λιπαρή επιδερμίδα; Εμφανίζετε ακμή και δεν ξέρετε πώς να την αντιμετωπίσετε; Οι ειδικοί τονίζουν ότι εκτός από τα προϊόντα που θα σας δώσει ο δερματολόγος, θα σας βοηθήσει σημαντικά και η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φρούτου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 95% των ατόμων ηλικίας 11 έως 30 ετών επηρεάζονται από την ακμή σε κάποιο βαθμό. Και περίπου το 3% των ενηλίκων άνω των 35 ετών θα εμφανίσουν ακμή. Γι’ αυτό καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας το σούπερ, γλυκό φρούτο που κάνει καλό στο δέρμα σας και βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής.

Ορμονική ακμή: Το νόστιμο ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της 

Το σούπερ φρούτο που καταπολεμά την ακμή

Οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες, καθώς και μέταλλα όπως μαγγάνιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Επιπλέον, αυτά τα γλυκά, κόκκινα φρούτα είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φράουλες επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι πιθανό να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων φλεγμονών που σχετίζονται με την ακμή. Μελέτες έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα από την επίδραση του φωσφορικού ασκορβυλικού νατρίου (SAP) στην ακμή.

Μία μερίδα φράουλας 80 γρ. παρέχει 46 mg βιταμίνης C. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει ότι οι ενήλικες άνω των 19 ετών χρειάζονται 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, γεγονός που καθιστά ένα μικρό μπολ φράουλες αρκετό.

Μια πλήρης διατροφική ανάλυση της φράουλας δείχνει ότι μια τυπική μερίδα 80 γρ. περιέχει:

  • 26kcal
  • 0,5g πρωτεΐνης
  • 0,4g λίπους
  • 4,9g υδατάνθρακες
  • 13,0g φυτικές ίνες
  • 136mg καλίου
  • 49mcg φυλλικού οξέος.

Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι όταν καθαρίζετε τις φράουλες στο σπίτι, δεν πρέπει να πετάτε τα φύλλα, καθώς κι αυτά κάνουν καλό στην υγεία του δέρματός σας. Τα φύλλα της φράουλας περιέχουν πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά με τον καρπό τους, οπότε η παρασκευή ενός τσαγιού με φύλλα φράουλας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στον οργανισμό όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που αγαπά το δέρμα και έχει να προσφέρει ο καρπός.

Πέρα από το δέρμα σας, η κατανάλωση φράουλας μπορεί να κάνει θαύματα και μέσα στο σώμα σας. Είναι φυσικά χαμηλές σε θερμίδες, αλλά με γλυκιά γεύση, οπότε λειτουργούν καλά ως υγιεινή εναλλακτική λύση σε ζαχαρούχες λιχουδιές.

Ποιο είναι το Νο1 υγιεινό φρούτο -Προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο 

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) και ως εκ τούτου βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή με πολλά τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους και για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε πολύχρωμες χρωστικές ουσίες που έχουν προστατευτική δράση, αυτές οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλεγμονωδών καταστάσεων και καρδιακών παθήσεων. Μελέτες συνδέουν την τακτική κατανάλωση φράουλας με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά.

Οι φράουλες περιέχουν προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες και βοηθούν στη διαχείριση ορισμένων επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, φαίνεται να ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα.

Πρέπει να φάτε φράουλες ή να τις βάλετε στο δέρμα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να επιλέξετε ανάμεσα στην κατανάλωση φράουλας ή στην εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν φράουλες στο δέρμα σας για να αποκομίσετε τα οφέλη. Μπορείτε να κάνετε και τα δύο.

Το να τρώτε φράουλες σημαίνει ότι καταναλώνετε όλες εκείνες τις υγιεινές βιταμίνες και τα μέταλλα που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Εν τω μεταξύ, η χρήση τοπικών προϊόντων που περιέχουν φράουλες στο δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Αλλά δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η τοπική εφαρμογή φράουλας θα βελτιώσει δραστικά το δέρμα σας. Ως εκ τούτου, η εύρεση μιας ισορροπίας και των δύο μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top