Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για γερή μνήμη και υγεία του εγκεφάλου – Τι έδειξε νέα έρευνα

διατροφή

Η διατροφή βάζει τα θεμέλια για καλή υγεία και γερή μνήμη και είναι σημαντική σε όλα τα στάδια της ζωής, από την βρεφική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η επίδραση της διατροφής στον οργανισμό σας είναι συνεχής και κάθε στάδιο τη ζωής σας επηρεάζεται από τη διατροφή που κάνετε και επηρεάζει αρνητικά ή θετικά το επόμενο στάδιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατροφή στην παιδική ηλικία επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία του μελλοντικού ενήλικα. Γι’ αυτό μία σωστή και υγιεινή διατροφή πρέπει να ακολουθείται σε όλα τα στάδια της ζωής. Υπάρχουν μάλιστα τροφές που προστατεύουν τον οργανισμό των παιδιών από διάφορες παθήσεις και υπάρχουν τρόφιμα που προστατεύουν την υγεία των ενηλίκων και των ηλικιωμένων.

Είναι σύμπτωμα άνοιας ή διαταραχή της μνήμης; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε 

Οι επιστήμονες, έπειτα από έρευνες, εντόπισαν τη διατροφή που μπορεί να κρατήσει το μυαλό σε εγρήγορση μέχρι τα 70 και τα 80 χρόνια και να αποτρέψει την άνοια. Δείτε ποιες τροφές πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να τα έχετε 400 μέχρι τα γεράματα.

Το αβοκάντο σε τοστ ολικής άλεσης δεν είναι μόνο ένα βασικό συστατικό του μενού στα μοντέρνα brunch spots – θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος μιας δίαιτας που καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Μεγάλη μελέτη για τη διατροφή

Επιστήμονες που εξέτασαν τη διατροφή και τις γνωστικές ικανότητες περισσότερων από 3.000 Βρετανών κατά τη διάρκεια 70 ετών λένε ότι βρήκαν ποιες τροφές που καταναλώνονται στην παιδική και νεότερη ενήλικη ζωή βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου στη μετέπειτα ζωή.

Διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες που αποτελούνται από μη επεξεργασμένα ή λιγότερο επεξεργασμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, ολόκληρα φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως ήταν οι πιο προστατευτικές.

Οι ειδικοί το συνέδεσαν αυτό με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών αυτών των τροφών για την ενίσχυση της κυκλοφορίας στον εγκέφαλο και την καταπολέμηση των βλαβερών ουσιών στον εγκέφαλο.

Διαπίστωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ότι μόνο το 7% των ατόμων που έτρωγαν τέτοιου είδους δίαιτες νωρίς στη ζωή τους κατέγραψε χαμηλή γνωστική ικανότητα, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της άνοιας.

Αντίθετα, το 92% των ατόμων που έτρωγαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα και ραφιναρισμένα δημητριακά όπως το λευκό ψωμί, υπέφερε από χαμηλή γνωστική ικανότητα σε μεγάλη ηλικία.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στα ευρήματά τους σε μια μακροχρόνια βρετανική μελέτη που ξεκίνησε το 1946 και η οποία παρακολουθούσε τη διατροφή και την υγεία 3.059 Βρετανών από την ηλικία των τεσσάρων ετών έως τα 75.

Η διατροφή των συμμετεχόντων εξετάστηκε σε πέντε σημεία κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ η γνωστική τους ικανότητα εξετάστηκε επτά φορές.

Η γνωστική ικανότητα είναι ένας όρος που αντικατοπτρίζει τη δύναμη της μνήμης και της ταχύτητας σκέψης του ατόμου.

Ενώ κάποια γνωστική έκπτωση συμβαίνει φυσιολογικά καθώς γερνάμε, μπορεί επίσης να είναι σημάδι καταστάσεων όπως η άνοια, με το ένα τέταρτο των ατόμων με χαμηλή γνωστική ικανότητα στη μελέτη να εμφανίζει επίσης σημάδια της πάθησης.

Το σούπερ φρούτο που βελτιώνει τη μνήμη και καταπολεμά το Αλτσχάιμερ 

Οι συγγραφείς της έρευνας, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, ανέφεραν ότι οι συμβουλές για κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών δεν είναι καινούριες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων νωρίς στη ζωή – από την παιδική ηλικία- έχει πιο διαρκή προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η ερευνήτρια Kelly Cara, ειδική σε θέματα διατροφής από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν γενικά τις τρέχουσες οδηγίες για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις οποίες είναι σημαντικό να καθιερώνονται υγιή διατροφικά πρότυπα νωρίς στη ζωή, προκειμένου να υποστηρίζεται και να διατηρείται η υγεία σε όλη τη διάρκεια της ζωής».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η βελτίωση των διατροφικών προτύπων μέχρι τη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές επιδόσεις και να συμβάλει στον μετριασμό ή την ελάττωση της γνωστικής παρακμής στα μετέπειτα χρόνια.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ένα σαφές μοτίβο ως προς το ποιες τροφές φαίνεται να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου. Τα διατροφικά πρότυπα που είναι πλούσια σε ολόκληρες ή λιγότερο επεξεργασμένες ομάδες φυτικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων φυλλωδών λαχανικών, των φασολιών, των ολόκληρων φρούτων και των δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να είναι πιο προστατευτικά, ανέφερε η ίδια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ενήλικες πρέπει να τρώνε πέντε μερίδες μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, αμυλούχους υδατάνθρακες όπως ψωμί ή ζυμαρικά ιδανικά ολικής άλεσης, 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, κάποια γαλακτοκομικά με λιγότερα λιπαρά, για πρωτεΐνες μερικά φασόλια, όσπρια, ψάρια, αυγά, πιο άπαχο κρέας (συμπεριλαμβανομένων 2 μερίδων ψαριού κάθε εβδομάδα, εκ των οποίων η μία θα πρέπει να είναι λιπαρή) και μικρές ποσότητες ακόρεστων ελαίων.

«Η προσαρμογή της διατροφικής πρόσληψης σε οποιαδήποτε ηλικία ώστε να ενσωματώσει κανείς περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα και να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις είναι πιθανό να βελτιώσει την υγεία μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής μας υγείας» κατέληξε η ερευνήτρια Kelly Cara.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top