Θέλετε να γεράσετε καλά; Τι να κάνετε κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας

βουρτσίζετε

Οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν: το multitasking δεν είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, το να κάθεστε σε μία συγκεκριμένη στάση ενώ ολοκληρώνετε μια εργασία ή βουρτσίζετε τα δόντια σας είναι ένα παράδειγμα multitasking που έχει θετική επίδραση στον οργανισμό σας. Σας χαρίζει γερά οστά και δυναμώνει τους μύες σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε απλά να ισορροπήσετε στο ένα πόδι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Δείτε τα οφέλη που έχει αυτή η στάση για την υγεία σας και τι άλλο μπορείτε να κάνετε για ένα έχετε ένα δυνατό σώμα.

Πώς θα αποκτήσετε μυϊκή δύναμη μετά τα 40 – Συμβουλές για να αλλάξετε το σώμα σας 

Μειωμένες ασυμμετρίες

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ένα ή περισσότερα ασύμμετρα χαρακτηριστικά σε όλο μας το σώμα.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε κάποια αδυναμία ή πόνο σε ένα από τα πόδια σας, γεγονός που σας κάνει να κουτσαίνετε. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να έχετε πιο αδύναμους μύες στο ένα πόδι σας και πιο δυνατούς μύες στο άλλο.

Μπορείτε να εκτελέσετε αμφίπλευρες ασκήσεις, όπως τα καθίσματα, για να διορθώσετε αυτές τις ασυμμετρίες. Ωστόσο, είναι συχνά πιο αποτελεσματικό να εκτελείτε μονόπλευρες ασκήσεις, όπως οι ορθοστασίες με ένα πόδι.

Βελτίωση της ισορροπίας

Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος πτώσεων αυξάνεται σημαντικά. Το να πέσετε στα 60, 70 και 80 σας χρόνια μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Δουλεύοντας για την ισορροπία σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες πτώσης. Η ισορροπία στο ένα πόδι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη σταθερότητα και την ισορροπία σας.

Καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Η σύνδεση σώματος-εγκεφάλου είναι απίστευτα σημαντική. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι ο εγκέφαλός σας ελέγχει σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σας. Ωστόσο, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι υπάρχουν σωματικές ασκήσεις και δραστηριότητες που μπορείτε να εκτελέσετε και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις ισορροπίας και οι μονόπλευρες ασκήσεις φαίνεται να έχουν βαθιά επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου. Οι κινήσεις αυτές μας αναγκάζουν να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας αν χάσουμε την ισορροπία μας και ενεργοποιούν πολλά διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας, τα οποία χρειαζόμαστε για τον συντονισμό και για άλλες δεξιότητες του σώματος.

Αυξημένη αντοχή των οστών

Τα οστά μας χρησιμεύουν ως δομική υποστήριξη για το υπόλοιπο σώμα μας. Μας επιτρέπουν να κινούμαστε, παρέχουν προστασία για τα σημαντικά μας όργανα και εξυπηρετούν πολλές άλλες λειτουργίες.

Όμως, για διάφορους λόγους, τα οστά τείνουν να εξασθενούν καθώς μεγαλώνουμε. Ορισμένες δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στην αντοχή των οστών, αλλά η άσκηση συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να διατηρήσουμε τα οστά μας γερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Το περπάτημα και η άρση βαρών είναι εξαιρετικές δραστηριότητες για τη βελτίωση της οστικής αντοχής. Ωστόσο, ακόμη και η απλή πράξη της ισορροπίας στο ένα πόδι μπορεί επίσης να αυξήσει και να διατηρήσει την οστική πυκνότητα.

Η Νο1 άσκηση των 60 δευτερολέπτων που ωφελεί την υγεία της καρδιάς 

Βελτιστοποιημένη στάση του σώματος

Όταν στεκόμαστε στα δύο πόδια, συχνά μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με μια μη βέλτιστη στάση του σώματος. Ωστόσο, η ορθοστασία στο ένα πόδι στενεύει τη βάση στήριξης και μας αναγκάζει να στεκόμαστε όρθιοι.

Με την τακτική εξάσκηση αυτής της στάσης, μπορείτε, με την πάροδο του χρόνου, να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας.

Η ορθοστασία στο ένα πόδι την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας προσφέρει μια σειρά από οφέλη.

Προτάσεις και για άλλες στάσεις με ένα πόδι

Κρατηθείτε από μια σταθερή επιφάνεια με το ελεύθερο χέρι σας. Εάν ο νιπτήρας σας είναι καλά στερεωμένος, μη διστάσετε να τοποθετήσετε ένα άκρο του δακτύλου σας (ή ολόκληρο το χέρι σας) πάνω του για να σας βοηθήσει να μείνετε σταθεροί. Με την πάροδο του χρόνου, προσπαθήστε να μειώσετε την εξάρτησή σας από αυτή τη σταθερή επιφάνεια, προκειμένου να αυξήσετε τις απαιτήσεις της άσκησης.

Κρατήστε ενεργά σφιγμένους τους κοιλιακούς σας. Ένας δυνατός κορμός μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σταθεροί. Αυτοί οι μύες μας κρατούν σε καλή ευθυγράμμιση και η επίτευξη καλύτερης σταθερότητας του πυρήνα συνδέεται με καλύτερη ισορροπία. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, μπορεί να χρειαστεί να εστιάσετε ενεργά στο να διατηρήσετε τον πυρήνα σας δυνατό. Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσετε να το κάνετε αυτό με φυσικό τρόπο!

Μειώστε τον χρόνο που αφιερώνετε στην ισορροπία. Δεν χρειάζεται να ισορροπείτε όλη την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μπορεί να είστε σε θέση να ισορροπήσετε μόνο για το μισό του χρόνου όταν ξεκινήσετε, ή ακόμα λιγότερο. Αυτό δεν πειράζει! Κάντε ό,τι μπορείτε και αυξήστε σταθερά τον χρόνο ισορροπίας σας καθώς περνούν οι μέρες.

Από την άλλη πλευρά, αν θεωρείτε ότι η ισορροπία στο ένα πόδι κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών σας είναι πολύ εύκολη, δοκιμάστε:

Να κλείσετε τα μάτια σας. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην όρασή μας για την ισορροπία. Κλείνοντας τα μάτια σας, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τη δυσκολία αυτής της άσκησης ισορροπίας. Απλά να είστε προσεκτικοί αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε!

Να σταθείτε πάνω σε ένα μαξιλάρι ή μια μαλακή επιφάνεια. Μια πιο μαλακή, πιο εύκαμπτη επιφάνεια μας δυσκολεύει στην ισορροπία.

Να σηκωθείτε στα δάχτυλα των ποδιών σας. Στενεύοντας ακόμη περισσότερο τη βάση στήριξής σας, μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση πολύ πιο δύσκολη. Θα έχετε επίσης μια εξαιρετική προπόνηση για τις γάμπες με αυτή την τροποποίηση.

Ποιο είναι το σημερινό επίπεδο της ικανότητας σας να στέκεστε όρθιοι στο ένα πόδι; Δοκιμάστε τη στάση την ώρα που βουρτσίζετε τα δόντια σας και δείτε τι μπορείτε να κάνετε!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top