Για την Glynis Barber, η άσκηση δεν ήταν ποτέ αγγαρεία. Ασκούνταν πολύ και τακτικά, με στόχο να διατηρήσει την υγεία και τη φόρμα της καθώς μεγάλωνε. Όταν ήρθε η πανδημία και τα lockdown, ήταν η στιγμή που αναγκάστηκε να αναθεωρήσει και τελικά… της βγήκε σε καλό.
Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η 68χρονη σήμερα Νοτιοαφρικανή ηθοποιός είχε μια αρκετά εβδομαδιαία ρουτίνα με δύο μαθήματα γιόγκα, τουλάχιστον μια μεγάλη πεζοπορία και τέσσερις έως έξι ώρες γυμναστικής την εβδομάδα. Αυτές οι ώρες εναλλάσσονταν μεταξύ cardio και βαρών.
Η Νο1 άσκηση των 60 δευτερολέπτων που ωφελεί την υγεία της καρδιάς
Μετά όμως ήρθε η πανδημία. Ήταν το τελευταίο άτομο που έμεινε στο γυμναστήριο πριν κλείσει. Την επόμενη μέρα ήρθε το lockdown και η ρουτίνα άσκησής της δεν ήταν ποτέ η ίδια. Ακόμη και τώρα, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πανδημία, δεν πηγαίνει σχεδόν ποτέ στο γυμναστήριο, αλλά αισθάνεται υπέροχα και όπως πριν.
Πώς τα κατάφερε να παραμείνει σε φόρμα εν μέσω lockdown
Αρχικά, δεν υπήρχε επιλογή. Έκανε ό,τι και οι περισσότεροι, ανακαλύπτοντας πολλά βίντεο με προπονήσεις που ήταν διαθέσιμα στο YouTube. Επένδυσε σε κάποια βάρη και προσπάθησε να συμβαδίσει με το προηγούμενο καθεστώς. Τα μαθήματα γιόγκα γίνονταν από το Zoom και οι βόλτες στο πάρκο ήταν ακόμα δυνατές.
View this post on Instagram
Αλλά αναπόφευκτα τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Διαπίστωσε ότι χρησιμοποιούσε ελαφρύτερα βάρη, καθώς οι προπονήσεις στο YouTube έτειναν να έχουν περισσότερες επαναλήψεις και επομένως χρειαζόταν μικρότερο βάρος. Και ανακάλυψε ότι οι περισσότερες από τις συνεδρίες που έκανε ήταν μόλις 30 λεπτά, το μισό της διάρκειας που είχε συνηθίσει.
Στην πορεία και μετά το τέλος της πανδημίας, οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις κατέστησαν την προπόνηση σχεδόν αδύνατη. Κι έτσι, η ήδη κάπως μειωμένη ρουτίνα της, έγινε οριακά ανύπαρκτη. Γυμναζόταν τα Σαββατοκύριακα και σε τυχόν πρωινό ρεπό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Πίεσε υπερβολικά τον εαυτό της και τελικά άλλαξε ζωή
«Πάντα ήμουν ένας άνθρωπος που πιέζει τον εαυτό του, που προσπαθεί να ανταποκριθεί ό,τι προκύπτει, ακόμα και αν είναι πάρα πολλά. Ένιωσα μια πραγματική αλλαγή στη σκέψη μου σε αυτό το σημείο. Αποφάσισα να χαλαρώσω λίγο με τον εαυτό μου. Για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου, επρόκειτο να δώσω στον εαυτό μου την άδεια να μην γυμνάζομαι και να μην αισθάνομαι άσχημα για αυτό», περιγράφει η ίδια στο Hello!.
Τελικά, γυμναζόταν όποτε μπορούσε. Συνήθισε να σηκώνεται 10 λεπτά νωρίτερα τις μέρες των γυρισμάτων και να κάνει μια δεκάλεπτη ρουτίνα γιόγκα. «Αυτό έδωσε στο σώμα μου ένα υπέροχο τέντωμα και ήταν εκπληκτικό πώς αυτή η σύντομη ρουτίνα μου έφτιαχνε την ημέρα», λέει.
Υπήρχαν επίσης μέρες, που ένιωθε τόσο εξαντλημένη από το πρόγραμμά της που καταλάβαινε ότι η προπόνηση δεν ήταν αυτό που χρειαζόταν. Αντίθετα, πήγαινε βόλτα τον σκύλο της. «Ένιωσα καλά και άρχισα να ακούω πραγματικά το σώμα μου και τι χρειαζόταν», σημειώνει.
View this post on Instagram
Πλέον, οι προπονήσεις της εξαρτώνται από τον χρόνο που έχει διαθέσιμο και από το πώς νιώθει. Πηγαίνει στο γυμναστήριο περιστασιακά, αλλά έχει διαπιστώσει ότι ακόμα και τα 30 λεπτά άσκησης στο σπίτι της ταιριάζουν. «Δεν νιώθω πλέον την ανάγκη για μεγαλύτερες συνεδρίες», τονίζει.
Η έρευνα υποστηρίζει τη στρατηγικής της ηθοποιού
Όλα αυτά η Glynis Barber δεν τα λέει για να δείξει ότι δεν χρειαζόμαστε άσκηση. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες ή έντονες συνεδρίες. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους για υγεία, τελικά το παρακάνουν.
View this post on Instagram
Ο Δρ James O’Keefe, καρδιολόγος στο Mid-America Heart Institute στο St. Luke’s Hospital του Κάνσας Σίτι, δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση για το θέμα, λέγοντας ότι τα πρώτα 20 λεπτά άσκησης σου δίνουν το μεγαλύτερο όφελος. Η συστηματική του ανασκόπηση έδειξε ότι αν μετακινηθείτε από τον καθιστικό τρόπο ζωής στην ήπια έναρξη της άσκησης, θα έχετε μείωση σε πολλές χρόνιες ασθένειες καθώς και θνησιμότητα.
Με άλλα λόγια, τα οφέλη της άσκησης είναι τεράστια. Αλλά διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι στο άλλο άκρο του φάσματος, που κάνουν μεγάλο όγκο έντονης άσκησης, αρχίζουν να χάνουν αυτά τα οφέλη. Ο ίδιος κατατάσσει πολλές τακτικές καθημερινές δραστηριότητες ως μέτρια άσκηση π.χ. κηπουρική, περπάτημα, κολύμπι ή δουλειές του σπιτιού. Υπάρχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από αυτές τις μέτριες δραστηριότητες από την έντονη άσκηση.