Ένα μικρό αλλά νόστιμο φρούτο που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας και αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.
Το φρούτο αυτό δεν είναι μόνο υγιεινό, αλλά ορισμένοι το θεωρούν και υπερτροφή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ζεαξανθίνη.
Καύσωνας: 8 τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό και ενυδατώνουν
«Τα φρούτα αυτά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις» αναφέρει η γνωστή διαιτολόγος από την Κλινική του Κλίβελαντ Beth Czerwony. Και προσθέτει ότι «έχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των ματιών, του δέρματος και του εντέρου σας».
Βερίκοκο: Τα 4 οφέλη του για την υγεία
- Προλαμβάνει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες
- Βοηθά στην όραση
- Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
- Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος
1. Προλαμβάνει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες
Το β-καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και οι βιταμίνες Α, C και Ε δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρά σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
«Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που είναι ασταθή επειδή τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο. Εμφανίζονται φυσικά στο σώμα μας, αλλά εξωτερικοί παράγοντες όπως η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου τις προκαλούν επίσης» εξηγεί η Czerwony. «Οι ελεύθερες ρίζες θέλουν έναν ίσο αριθμό ηλεκτρονίων, οπότε κλέβουν ηλεκτρόνια από άλλα μόρια στο σώμα σας. Από εκεί και πέρα, πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο. Όλο και περισσότερα μόρια γίνονται ασταθή, δημιουργώντας μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες» τονίζει η ίδια.
Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχουν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες, οδηγώντας σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών. Η έρευνα έχει συνδέσει αυτή τη διαδικασία με χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Αντί να κλέβουν ηλεκτρόνια από σταθερά μόρια, τα αντιοξειδωτικά τα παίρνουν από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η προσέγγιση με την οποία όλοι κερδίζουν, αφήνει τόσο τα αντιοξειδωτικά όσο και τις ελεύθερες ρίζες με τον σωστό αριθμό ηλεκτρονίων – σταματώντας την κλοπή ηλεκτρονίων και τον όλεθρο που προκαλεί.
2. Βοηθά στην όραση
Τα αντιοξειδωτικά των βερίκοκων προστατεύουν και τα μάτια σας. Μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο, η ουσία που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να φτιάξει τη βιταμίνη Α, είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών. Το β-καροτένιο είναι επίσης αυτό που δίνει στα βερίκοκα (και στα καρότα, μια άλλη δύναμη για τα μάτια) το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους.
Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο μπορεί να βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, να αποτρέψουν τη νυχτερινή τύφλωση, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και να καταπολεμήσετε την απώλεια όρασης που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
Η βιταμίνη Ε, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη λειτουργούν επίσης τα αντιοξειδωτικά τους μαγικά απευθείας στα μάτια σας. «Προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που επηρεάζει τα κύτταρα στα μάτια σας» προσθέτει η Czerwony.
3. Κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα
Ένα φλιτζάνι βερίκοκα (155 γραμμάρια) έχει περίπου 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό σας δίνει σχεδόν το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας αν είστε μεταξύ 19 και 30 ετών. (Περισσότερο, αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας).
«Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι σούπερ για την υγεία του εντέρου και τα βερίκοκα έχουν και τα δύο» λέει η Czerwony. «Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά, ώστε να μπορείτε να έχετε πιο τακτικές, παραγωγικές κινήσεις του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερό σας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του βάρους, επειδή σας βοηθούν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» προσθέτει η ίδια.
Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την καλή υγεία του εντέρου με τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, με χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
5 υγιεινά σνακ που βοηθούν στο αδυνάτισμα
Αλλά φροντίστε να τρώτε τα βερίκοκα με τη φλούδα. «Η φλούδα ενός βερίκοκου έχει τις περισσότερες φυτικές ίνες» τονίζει η Czerwony. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντάς αποξηραμένα βερίκοκα τα οποία περιέχουν περίπου τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα φρέσκα. Αλλά μην το παρακάνετε. Έχουν επίσης σχεδόν έξι φορές περισσότερη ζάχαρη.
4. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος
Οι βιταμίνες Α και C όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, αλλά η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην αύξηση της ποσότητας κολλαγόνου στο δέρμα σας.
Χάνετε φυσικά κολλαγόνο καθώς γερνάτε. Αυτό οδηγεί σε αυτά τα αποκαλυπτικά σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να έχετε πιο σφριγηλό, πιο νεανικό δέρμα.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να λειτουργούν μαζί για την προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Και σε μια ανασκόπηση επτά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης για τουλάχιστον 10 εβδομάδες βοήθησε στην πρόληψη των ατόμων από το να πάθουν ηλιακό έγκαυμα.
Άλλα οφέλη του βερίκοκου:
Τα βερίκοκα στη διατροφή σας βοηθούν επίσης:
- Στην ενυδάτωσή σας, καθώς αποτελούνται περίπου κατά 86% από νερό.
- Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Στην προστασία του ήπατος.
- Στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών και την ισορροπία των υγρών μετά από μια προπόνηση.
Τα φρέσκα βερίκοκα είναι μικρά, οπότε μην ανησυχείτε ότι θα το παρακάνετε αν δεν μπορείτε να σταματήσετε σε ένα, λέει η Czerwony. Αλλά αν έχετε διαβήτη, φροντίστε να τα συνδυάσετε με μια άπαχη πρωτεΐνη, όπως οι ξηροί καρποί, για να αποφύγετε τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Ενώ τα βερίκοκα και τα άλλα φρούτα είναι μια υγιεινή πηγή υδατανθράκων, τα πάρα πολλά μπορεί να είναι ανθυγιεινά.
Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα οποία τείνουν να είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα από τα φρέσκα βερίκοκα. Η ισορροπία είναι το πιο βασικό. Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι επίσης υψηλότερα σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα βερίκοκα. Οπότε, απολαύστε τα, αλλά αναζητήστε αυτά που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Και δώστε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας σας.