Μακροζωία: Ποιες τροφές σας αφαιρούν χρόνια ζωής

Μακροζωία

Η απλή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας για να ζήσετε περισσότερο. Συμβουλές για μακροζωία από τον γιατρό των Clinton.

Η μακροζωία είναι το ζητούμενο για όλους και μια απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας χαρίσει υγεία και επιπλέον χρόνια.

Ο Dr Marc Hyman, οικογενειακός γιατρός, που βοήθησε στη δίαιτα της οικογένεια Clinton, συγγραφέας του βιβλίου The Young Forever Cookbook, αποκαλύπτει ποια τρόφιμα δεν πρέπει «ποτέ να τρώτε» και προτρέπει μια απλή αλλαγή που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας που θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερα υγιή χρόνια.

«Μπορούμε να αντιστρέψουμε την βιολογική μας ηλικία», αρκεί να τροποποιήσουμε κάποιους παράγοντες στην καθημερινότητά μας, λέει ο Marc Hyman. Το κλειδί, σημειώνει, είναι στη διατροφή, την άσκηση και στη διαχείριση του στρες.

Ο ρόλος της διατροφής στη μακροζωία

Ο Ιπποκράτης έλεγε τη φράση «φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας κι η τροφή σας ας γίνει το φάρμακο σας». Η διατροφή, λοιπόν είναι υπεύθυνη, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία και αυτό πλέον έχει αποδειχθεί από χιλιάδες έρευνες.

Ο Dr Marc Hyman, υποστηρίζει ότι η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός μοχλός για την πορεία της υγείας μας και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που τρώνε έχει επιπτώσεις στην υγείας τους .

Τροφές που επιταχύνουν τη γήρανση

Ο γιατρός τονίζει ότι το κλειδί για να ζεις περισσότερο και χωρίς ασθένειες δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο θα μπορούσαν να πιστεύουν μερικοί άνθρωποι. Παράδειγμα να το σταματήσετε την κατανάλωση ζάχαρης και άμυλου δεν είναι αδύνατο.

Συμβουλεύει να αφαιρέσουμε από την διατροφή μας τροφές που γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας και να προσθέτουμε άλλες που δρουν προστατευτικά.

Έχει διαπιστωθεί ότι η γήρανση επιταχύνεται κυρίως με την κατανάλωση ζάχαρης και άμυλου, εξήγησε.
Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται στο λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αρτοσκευάσματα, που μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Όχι στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Επιπλέον, ο Δρ Hyman συμβουλεύει να μην καταναλώνετε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με περίεργα συστατικά, άγνωστα στο ευρύ κοινό και έχουν συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα, λέει.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine το 2019 αποκάλυψε ότι για κάθε 10% της διατροφής σας που είναι υπερεπεξεργασμένη, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 14%.

Τι να τρώτε αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο

Ο Dr Marc Hyman συνιστά να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Οι ευεργετικές ενώσεις για τον οργανισμό συναντώνται επίσης σε ξηρούς καρπούς, βότανα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

«Οι ιδιότητες αυτών των τροφών ρυθμίζουν όλες τις οδούς που έχουν να κάνουν με τη μακροζωία, τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, την επιδιόρθωση του DNA και το σάκχαρο του αίματος, εξήγησε ο ειδικός γιατρός.

Επιπλέον σημαντικές συμβουλές

Ο Dr Marc Hyman συμβουλεύει επίσης να καταναλώνετε 30g πρωτεΐνης στο πρωινό και να αποφεύγετε την τροφή για περίπου 12 ώρες τη νύχτα.

Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να ενισχύσει την υγεία του εντέρου, να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών, εκτός από θερμίδες που σας προσθέτουν είναι ο «μεγαλύτερος παράγοντας αντίστασης στην ινσουλίνη και του προδιαβήτη», είπε, επομένως «μείνετε στο νερό, τον καφέ και το τσάι».

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν η ινσουλίνη (μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) δεν λειτουργεί σωστά, αναγκάζοντας το όργανο να απελευθερώνει αυξανόμενες ποσότητες. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του πάγκρεας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top