Η Νο 1 αιτία που καταστρέφει τη σεξουαλική σας ζωή

σεξουαλικό άγχος και σεξ

Το σεξ είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή και κάνει καλό στην υγεία, στη διάθεση και στην ψυχική αντοχή. Ωστόσο το σεξουαλικό άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Δείτε πώς.

 

Πολλοί αντιμετωπίζουν το σεξ μέσα από μια οπτική τελειομανίας η οποία τους γεμίζει άγχος, τους στερεί την απόλαυση και τελικά γίνεται “αυτοεκπληρούμενη προφητεία” στη μειωμένη σεξουαλική απόδοση. Είτε έχετε άγχος είτε έχετε διαγνωστεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα στη σεξουαλική σας ζωή.

Έχετε άγχος;

Το άγχος έχει αντίκτυπο στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σας. Αυτό που σκέφτεστε μπορεί να μην φεύγει και το άγχος μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε πράγματα που συνήθως κάνετε.

Έχετε άγχος εάν νιώθετε:

  • Φόβο
  • Ανησυχία
  • Υπερένταση
  • Εκνευρισμό

Το σώμα σας μπορεί επίσης να δείξει σημάδια άγχους, όπως:

  • Ταχυκαρδία
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ανεξήγητοι πόνοι
  • Εφίδρωση

Τι είναι το σεξουαλικό άγχος;

Το σεξουαλικό άγχος είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο αισθάνεται φόβο ή ανησυχία. Μπορεί να εμφανιστεί σε σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις και να επηρεάσει τη  σεξουαλική του ζωή. Τα αγχώδη συναισθήματα εμποδίσουν την επικοινωνία με τον σύντροφό σας για τις επιθυμίες σας ή μειώνουν την αυτοπεποίθηση σας κατά τη διάρκεια του σεξ.

μειωμένη λίμπιντο και αντικαταθλιπτικά

Πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Η κατανόηση του πώς η διάθεσή σας επηρεάζει άλλα μέρη της ζωής σας είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε τη βοήθεια από έναν ψυχολόγο. Πώς επηρεάζει το άγχος τη σεξουαλική σας ζωή:

Μειώνει τη λίμπιντο

Τα αγχώδη συναισθήματα μπορούν να κάνουν την σεξουαλική σας επιθυμία να πέσει κατακόρυφα. Για παράδειγμα, το να νιώθετε αγχωμένοι μπορεί να κυριεύσει τις σκέψεις σας και να εμποδίσει τη διάθεση σας για σεξ.
Επιπλέον, τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν τη libido. Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του άγχους και μία από τις κύριες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών είναι τα σεξουαλικά προβλήματα όπως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και η ανικανότητα για σεξ.

Μειώνει την αυτοπεποίθηση

Τα άτομα με σεξουαλικό άγχος μπορεί να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και μειωμένη αυτο-επίγνωση και αντίληψη για την εμφάνισή τους. Εάν ανησυχείτε για την αυτο-εικόνα σας, αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτοί οι περισπασμοί επιφέρουν δυσκολία στη διέγερση.

Εκτός από το φαίνεται το σώμα σας στον άλλο μπορεί να αντιμετωπίζετε έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω κάποιου σεξουαλικού προβλήματος (όπως στυτική δυσλειτουργία, αδυναμία επίτευξης οργασμού κ.λπ.).

Εμποδίζει την οικειότητα

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που το άγχος σάς εμποδίζει να είστε πιο κοντά στον σύντροφό σας. Και για άτομα που έχουν άγχος από τραύμα ή από σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν, το σεξ μπορεί να τους κάνει να είναι επιφυλακτικοί με τον σύντροφό τους ή να φοβούνται το ίδιο το σεξ. Εάν έχετε υποστεί σεξουαλική επίθεση στο παρελθόν, η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το τραύμα που βιώσατε.

Μειώνει την επικοινωνία

Η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για σεξ. Μελέτη αναφέρει ότι τα ζευγάρια που δεν μιλούν για σεξουαλικές και μη σεξουαλικές ανησυχίες μπορεί να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με το σεξ.

Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που σας εμποδίζουν να συζητήσετε τις ανάγκες σας. Οποιεσδήποτε εμπειρίες έχετε που σχετίζονται με υπάρχοντα σεξουαλικά ζητήματα μπορεί να αυξήσουν τα αγχώδη συναισθήματα. Με τη σειρά τους, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κάνουν δύσκολο να μιλήσετε στον σύντροφο σας για το σεξ.

Αλλά το να είστε ειλικρινείς είναι ένας τρόπος για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή, και μπορεί να νιώσετε ανακούφιση να μιλήσετε για τυχόν προβλήματα.

Δημιουργεί δυσκολίες στον οργασμό

Το σεξουαλικό άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα σας να φτάσετε σε οργασμό. Το άγχος γενικά μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον οργασμό.

Μελέτη αναφέρει ότι οι ανησυχίες για το σεξ μπορεί να περιορίσουν τη σεξουαλική διέγερση και την επίτευξη του οργασμού. Επιπλέον, το άγχος ή άλλες ψυχικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε άγχος που σχετίζεται με το σεξ, η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top