Το Νο1 φρούτο που προστατεύει από τη γήρανση και τον καρκίνο – Κάνει καλό στην καρδιά

φρούτο

Είναι ένα φρούτο μικρό με γλυκιά γεύση που προέρχεται από την Κίνα και πρωτοεμφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το θρεπτικό φρούτο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει αντιοξειδωτικά και σας προστατεύει από πολλές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, ενώ κάνει καλό και στο δέρμα σας και σας προστατεύει και από τη γήρανση.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά την πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και μειώνει τα συμπτώματα αλλεργίας.

Το Νο1 φρούτο που προστατεύει από τη γήρανση: το ροδάκινο

Τα ροδάκινα – ή Prunus persica – είναι μικρά φρούτα που συγγενεύουν με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αμύγδαλα. Θεωρούνται σύσπορα ή πυρηνόκαρπα επειδή η σάρκα τους περιβάλλει ένα κέλυφος που φιλοξενεί έναν βρώσιμο σπόρο.

Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε διάφορα πιάτα. Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι θρεπτικά και μπορεί να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πέψη, πιο απαλό δέρμα και ανακούφιση από τις αλλεργίες.

Τα 6 οφέλη του ροδάκινου για την υγεία:

  1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
  2. Βοηθά την πέψη
  3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
  4. Προστατεύει το δέρμα
  5. Προλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνου
  6. Μειώνει τα συμπτώματα αλλεργίας

1. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Τα ροδάκινα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C (το 17% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης), βιταμίνη Α, Ε και Κ, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο. Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τις οξειδωτικές βλάβες και συμβάλλουν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Σε μια μελέτη, ο χυμός από φρέσκα ροδάκινα επέδειξε αντιοξειδωτικές δράσεις σε υγιείς άνδρες μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή τους.

Τα φρέσκα και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα φαίνεται να έχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Ωστόσο, τα φρέσκα ροδάκινα έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και φαίνεται να προστατεύουν αποτελεσματικότερα από την οξειδωτική βλάβη από ό,τι τα κονσερβοποιημένα.

2. Βοηθά την πέψη

Τα ροδάκινα συμβάλλουν στην υγιή πέψη. Ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών – από τις οποίες οι μισές είναι διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ οι άλλες μισές είναι αδιάλυτες.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανά σας και βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής μέσω του εντέρου σας, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι διαλυτές φυτικές ίνες παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σας. Με τη σειρά τους, αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας – όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό – τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα του εντέρου σας.

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο έντερό σας μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα.

Τα άνθη του ροδάκινου είναι ένα άλλο μέρος του φρούτου που μπορεί να ωφελήσει την πέψη. Χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών.

3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση φρούτων – συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων – προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα ροδάκινα μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να δεσμεύουν τα χολικά οξέα – ενώσεις που παράγονται από το συκώτι σας από τη χοληστερόλη.

Τα δεσμευμένα χολικά οξέα – μαζί με τη χοληστερόλη που περιέχουν – τελικά αποβάλλονται μέσω των κοπράνων σας, γεγονός που συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Πρόσθετες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα ροδάκινα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής και της “κακής” LDL χοληστερόλης, καθώς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.

4. Προστατεύει το δέρμα

Τα ροδάκινα έχουν προστατευτικές επιδράσεις που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματός σας να συγκρατεί την υγρασία – βελτιώνοντας έτσι την υφή του δέρματος.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα από άνθη ή σάρκα ροδάκινων που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα εκχυλίσματα λουλουδιών ροδάκινου βρέθηκε επίσης ότι καθυστερούν την ανάπτυξη δερματικών όγκων.

5. Προλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνου

Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα ροδάκινα παρέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις που προσφέρουν προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ – δύο είδη αντιοξειδωτικών που έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ενώσεις στους σπόρους ροδάκινου μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη μη καρκινικών όγκων του δέρματος και να τους εμποδίσουν να μετατραπούν σε καρκινικούς.

Παράλληλα τα ροδάκινα είναι γεμάτα από πολυφαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Οι πολυφαινόλες του ροδάκινου μπορεί να έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν και τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν βλάβες στα υγιή.

Σε μια μελέτη, αυτές οι πολυφαινόλες ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη της ανάπτυξης και εξάπλωσης ενός συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του μαστού.

Σε μια άλλη μελέτη, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 ροδάκινα ή νεκταρίνια κάθε μέρα είχαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε διάστημα 24 ετών.

6. Μειώνει τα συμπτώματα αλλεργίας

Τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας. Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει ισταμίνες ή χημικές ουσίες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα σας να απαλλαγεί από το αλλεργιογόνο.

Οι ισταμίνες αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός σας και προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας όπως φτέρνισμα, κνησμό ή βήχα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης στο αίμα.

Επιπλέον, μελέτες αναφέρουν ότι τα εκχυλίσματα ροδάκινων μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικά και να περιορίζουν τη φλεγμονή που παρατηρείται συνήθως στις αλλεργικές αντιδράσεις.

Τα ροδάκινα προσφέρουν κι άλλα οφέλη για την υγεία:

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν από διάφορες τοξίνες και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top