Ποιες είναι οι εκφράσεις στο πρόσωπο που σας κάνουν πιο ελκυστικούς στους άλλους

προσώπου

Το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής, λένε οι ειδικοί. Το πρόσωπο καθρεφτίζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τον χαρακτήρα σας. Ποιες είναι οι εκφράσεις που μπορείτε να κάνετε με το πρόσωπο για να γίνετε πιο ελκυστικοί και να σας συμπαθήσουν οι άλλοι περισσότερο.

Το πρόσωπο είναι «εργαλείο» επικοινωνίας και μέσο έκφρασης. Με τις εκφράσεις σας, με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα φρύδια, δείχνετε τις αλλαγές στη διάθεση και τον συναισθηματικό σας κόσμο. Ένα πρόσωπο μπορεί να πει χιλιάδες πράγματα και όπως λένε οι επιστήμονες, με τις εκφράσεις σας, μπορείτε να κερδίσετε τους άλλους.

Γιατί ξυπνάτε με πρησμένο πρόσωπο το πρωί; 

Μπορείτε πλέον εύκολα με κινήσεις του προσώπου σας, να γίνετε πιο συμπαθητικοί και να κάνετε νέους φίλους!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports διαπιστώνει ότι το να είσαι εκφραστικός στο πρόσωπο ενώ αλληλεπιδράς με τους άλλους έχει ξεχωριστά “κοινωνικά πλεονεκτήματα“. Με απλά λόγια: οι εκφραστικοί άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αρεστοί σε αυτούς με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η εκφραστικότητα του προσώπου σχετίζεται με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα» αναφέρει σε δήλωσή της η συγγραφέας της μελέτης Eithne Kavanagh, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent, όπου διεξήχθη η έρευνα. Σύμφωνα με την ίδια, «οι πιο εκφραστικοί άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι στην προσέλκυση κοινωνικών εταίρων και στην οικοδόμηση σχέσεων».

Το να είσαι εκφραστικός θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντικό στην επίλυση συγκρούσεων, πρόσθεσε η Kavanagh.

Η μελέτη περιλάμβανε δύο ξεχωριστά πειράματα, που θεωρήθηκαν “Μελέτη 1” και “Μελέτη 2”.

Για τη Μελέτη 1, οι ερευνητές του NTU κατέγραψαν μια σειρά από ημιδομημένες βιντεοκλήσεις με συνολικά 52 συμμετέχοντες. Οι συνομιλίες αυτές βασίστηκαν σε καθημερινές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν φυσικές συναισθηματικές αντιδράσεις – σκεφτείτε: ευτυχία, έκπληξη, θυμό, αμηχανία και άλλα – και συμπεριφορές, όπως να ακούσουν ή να καθησυχάσουν.

Φιλία: 7 σημάδια ότι κάποιος δεν είναι καλός φίλος – Πώς θα τον αναγνωρίσετε 

Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά από αυτές τις αρχικές, ημιδομημένες κλήσεις, ζητήθηκε από τους 52 συμμετέχοντες που δεν ήταν ερευνητές να καταγράψουν ξεχωριστά τον εαυτό τους, ενώ προσπαθούσαν να επιτύχουν ορισμένους κοινωνικούς στόχους, όπως “να φαίνονται φιλικοί” ή “να διαφωνούν χωρίς να γίνονται αντιπαθείς”, μεταξύ άλλων.

Τα εν λόγω κλιπ προβλήθηκαν στη συνέχεια σε 176 άλλα άτομα, τα οποία βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες στα βίντεο ως προς την αναγνωσιμότητα και τη συμπάθεια. Οι ερευνητές, εν τω μεταξύ, χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που ονομάζεται Facial Action Coding System (FACS) για να μετρήσουν πόσο κινείται το πρόσωπο κάθε συμμετέχοντα κατά τη διάρκεια διαφόρων αλληλεπιδράσεων.

Στη συνέχεια, για τη Μελέτη 2, οι ερευνητές του NTU ανέλυσαν ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων από μη προβαρισμένες, βιντεοσκοπημένες συνομιλίες μεταξύ 1.456 εντελώς αγνώστων, στις οποίες οι άγνωστοι αυτοί βαθμολόγησαν ο ένας τον άλλον και πάλι ως προς τη συμπάθεια μετά τις αλληλεπιδράσεις τους. Στη συνέχεια, για άλλη μια φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το FACS για να μετρήσουν την κίνηση του προσώπου.

«Στις καθημερινές μας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τα πρόσωπά μας και τα πρόσωπα των άλλων κινούνται» αναφέρει η μελέτη, τονίζοντας ότι «υπάρχει ένας πλούτος πληροφοριών που μπορεί να ανταλλαγεί μέσω της κίνησης του προσώπου και χρησιμοποιούμε αυτή την ανταλλαγή για να περιηγηθούμε σε ποικίλα κοινωνικά τοπία».

Συνολικά τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν οι πιο εκφραστικοί αξιολογήθηκαν ως οι πιο ευανάγνωστοι και ως οι πιο συμπαθείς και ότι και οι δύο ιδιότητες μεταφράστηκαν σε ευνοϊκά κοινωνικά αποτελέσματα. Αυτό ίσχυε ακόμη και σε σενάρια διαπραγμάτευσης, οπότε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε κάτι, ίσως να θέλετε να χάσετε το πρόσωπο του πόκερ!

Μιλώντας στο Newsweek, οι ερευνητές διατύπωσαν την άποψη ότι η εκφραστικότητα μπορεί να συνδέεται με άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια και – αρκετά ενδιαφέρον – ο νευρωτισμός.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο εκφραστικοί στο πρόσωπο φαίνεται επίσης να είναι πιο ευχάριστοι, εξωστρεφείς και νευρωτικοί» δήλωσε η Kavanagh στο Newsweek.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιθανό η εκφραστικότητα του προσώπου να σχετίζεται με την πιο κοινωνική φύση αυτών των χαρακτηριστικών- οι πιο ευχάριστοι και εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο κοινωνικά προσανατολισμένοι, και οι πιο νευρωτικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο κοινωνικά αγχωμένοι. Οπότε αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την εκφραστικότητα του προσώπου για να συνδεθούν κοινωνικά με τους άλλους.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι αλήθεια ότι όσοι κλίνουν προς το κοινωνικά αγχωτικό χρησιμοποιούν έντονη εκφραστικότητα για να χρυσώσουν το χάπι της όποιας ανησυχίας – κάτι που, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν εξελιχθεί να είναι εκφραστικοί ως αποτέλεσμα θετικών κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Έτσι, αν θέλετε να κερδίσετε τους άλλους: χαμογελάστε! Γελάστε! Τσακίστε τα φρύδια σας! Κουνήστε το κεφάλι σας! Ανοίξτε τα μάτια σας πολύ διάπλατα όταν εκπλήσσεστε! Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε αυτό και έτσι θα αποκτήσετε νέους φίλους!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top