Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση όπου ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη, αποτελεί μία από τις βασικές μορφές ενέργειες και προέρχεται από τη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να έχετε πάντα σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης και για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.
«Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και μειώνονται όταν τρώτε ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα, όπως λευκά ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί, μπισκότα, γλυκά, κέικ, αλκοολούχα ποτά και αποξηραμένα φρούτα» αναφέρει στο Yahoo UK η γνωστή διατροφολόγος Lucia Stansbie.
Σύμφωνα με την ίδια, οι αυξήσεις είναι απολύτως φυσιολογικές, αλλά το πόσο ψηλά ανεβαίνει και πόσο καιρό παραμένει ψηλά εξαρτάται από την ποιότητα των υδατανθράκων καθώς και από την ποσότητα. Οι απότομες αυξήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπεργλυκαιμικά επεισόδια που ακολουθούνται από απότομες πτώσεις που ονομάζονται υπογλυκαιμικά επεισόδια.
Αυτές τις απότομες διακυμάνσεις πρέπει να αποφεύγετε, τονίζει από την πλευρά του η διατροφολόγος Eli Brecher.
Διαβήτης: Τα 7 συμπτώματα της πάθησης που μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια
Διαβάστε λοιπόν πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις απότομες διακυμάνσεις μέσω της πρόσληψης τροφής.
Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται φυσικά ως απάντηση στην τροφή και το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη για να επαναφέρει το επίπεδο στο φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της διάσπασης των υδατανθράκων από το σώμα και είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει σε υγιή άτομα.
Το πρόβλημα εμφανίζεται, λέει η Brecher, όταν αυτές οι αιχμές γλυκόζης στο αίμα είναι ιδιαίτερα μεγάλες και ακολουθούνται από μια απότομη κατάρρευση λίγο αργότερα.
«Οι συνεχείς αιχμές και πτώσεις της γλυκόζης στο αίμα, που μερικές φορές αναφέρονται ως “το τρενάκι του σακχάρου στο αίμα”, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε υποτονικοί, προκαλώντας κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης, πονοκεφάλους, ορμονικές διαταραχές, λιγούρες για φαγητό και διαταραχές του ύπνου» προσθέτει.
Μακροπρόθεσμα, αυτό συμβάλλει στη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Τροφές που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου
Οι αιχμές του σακχάρου ή της γλυκόζης στο αίμα προκαλούνται από την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις τρεις κύριες ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη.
Έτσι, σύμφωνα με τη Brecher, το κλειδί για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα είναι να συμπεριλάβετε αυτές τις άλλες δύο ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών στα γεύματά σας μαζί με φυτικές ίνες επίσης.
«Όταν φτιάχνετε ένα γεύμα, σκεφτείτε να συνδυάζετε μια ισορροπία πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, με μια μικρή έως μεσαία μερίδα υδατανθράκων, αποφεύγοντας παράλληλα να είναι οι υδατάνθρακες το επίκεντρο του γεύματος, προκειμένου να βοηθήσετε στην υποστήριξη της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα» εξηγεί.
24 απαγορευμένες τροφές για το σάκχαρο
Φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι μια σημαντική ομάδα τροφίμων για τη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, ενός άλλου υδατάνθρακα.
Εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε τους λευκούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, με τους αντίστοιχους ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το καστανό ή μαύρο ρύζι, λέει η Brecher.
Εκτός από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορείτε να βρείτε φυτικές ίνες στα λαχανικά, τα φρούτα, τα φασόλια, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα, καθώς αυτές οι τροφές διασπώνται σε γλυκόζη πιο αργά από ό,τι οι υδατάνθρακες, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τυχόν αιχμές.
Η Brecher συνιστά να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πρωτεΐνες όπως ψάρια, αυγά, φασόλια, φακές, ρεβίθια και ξηρούς καρπούς.
Υγιεινά λιπαρά
Για υγιεινά λιπαρά, προτιμήστε λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες ή γαύρο, καθώς και αβοκάντο, ελαιόλαδο, σπόρους, ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών.
Όταν επιλέγετε ένα σνακ, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες – συνδυάστε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες. Ορισμένες ιδέες για σνακ φιλικά προς το σάκχαρο περιλαμβάνουν φέτες μήλου με βούτυρο αμυγδάλου, χούμους με μπαστουνάκια καρότου, μια χούφτα καρύδια με δύο τετράγωνα μαύρης σοκολάτας, ένα βραστό αυγό με μισό αβοκάντο ή γιαούρτι και μούρα.