Η ενδοοικογενειακή βία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το 2023, οι καταγγελίες ήταν 13.342.
Ενδοοικογενειακή βία: Ένα φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Άνθρωποι υπεράνω υποψίας εμπλέκονται σε περιστατικά βίας και συνήθως τα θύματα λόγω φόβου δεν καταγγέλλουν το θύτη.
Το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, οι καταγγελίες από τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ήταν 13.342 ενώ τους πρώτους δυο μήνες του 2024 ξεπέρασαν τις 2.000.
Τα αποτελέσματα της έρευνας «Έμφυλη βία κατά των γυναικών και άλλες μορφές διαπροσωπικής βίας στην Ελλάδα (GBV-EL), που διενεργήθηκε κατά την περίοδο 2021-2023 σε δείγμα 12.000 γυναικών ηλικίας 18-74 ετών, είναι απογοητευτικά. Η έρευνα υλοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ και χρηματοδοτήθηκε από την EUROSTAT.
Σύμφωνα με την έρευνα το 29,6% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική βία, 18,1% δηλώνει ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία, και 36,5% δηλώνει ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από οποιοδήποτε δράστη/ δράστιδα. Η ψυχολογική βία, η οποία ασκείται μόνο σε στενές σχέσεις συντρόφων, εμφανίζεται ως η πιο συχνή μορφή βίας που δηλώνουν ότι υφίστανται οι γυναίκες σε ποσοστό 40,4%.
Γνωστός δικηγόρος διώκεται για ενδοοικογενειακή βία
Τελευταία υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας η περίπτωση γνωστού και προβεβλημένου δικηγόρου των Αθηνών που συνελήφθη.
Τόσο ο δικηγόρος, όσο και η 37χρονη σύζυγός του υποστήριξαν ότι τα τραύματα της γυναίκας προκλήθηκαν από πτώση στις σκάλες του σπιτιού της.
Ο γιατρός ιδιωτικής κλινικής στην οποία μετέβη το ζευγάρι τα ξημερώματα της Κυριακής για τις πρώτες βοήθειες όμως, δεν πείσθηκε και κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία.
Τι προβλέπει ο νόμος-Ο γιατρός μπορεί να καταγγείλει το περιστατικό
Ο νόμος προβλέπει ότι ο γιατρός που εξετάζει το θύμα μπορεί να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία χωρίς να μπορεί μετά να διωχθεί για αυτή την άποψη και η βιαιπραγία διώκεται αυτεπαγγέλτως.
«Σε μία χώρα που γίνεται όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε τον νόμο Φλωρίδη, τον οποίο δεν έχει ψηφίσει η αντιπολίτευση. Ο νόμος Φλωρίδη τι προβλέπει; Προβλέπει ότι ο γιατρός που εμπλέκεται στην εξέταση μιας γυναίκας που έχει τραύματα μπορεί να καταγγείλει ότι είναι προϊόν βίας και όχι ενός ατυχήματος χωρίς να μπορεί μετά να διωχθεί για αυτή την άποψη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Με το νόμο πλέον διώκεται αυτεπαγγέλτως η βιαιοπραγία αν το κρίνει ο γιατρός.
«Αυτό είναι μια κολοσσιαία μεταβολή στο δίκαιό μας που επί της ουσίας είναι στο πλάι των γυναικών που πέφτουν θύμα βίας χωρίς την υποκρισία αριστερής εμπνεύσεως που φωνάζουν για όλα, αλλά όταν κυβερνήσανε δεν ήξεραν να κάνουν ούτε αυτό», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.