Καύσωνας και σήμερα. Στους 43 βαθμούς θα σκαρφαλώσει το θερμόμετρο. Οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καύσωνα και περιστατικών θερμοπληξίας.
Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κυμανθούν και σήμερα οι θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το θερμόμετρο σε αρκετές περιοχές της χώρας θα φτάσει τους 43 βαθμούς. Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της σκόνης, δημιουργούν ένα αποπνικτικό περιβάλλον.
Οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον καύσωνα και καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Χθες, οι υγειονομικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν αρκετά παθολογικά περιστατικά, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες επιβαρύνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Οδηγίες για την αντιμετώπιση θερμοπληξίας
Το ΕΚΑΒ εξηγεί ότι η θερμοπληξία είναι η μεγάλη αύξηση της θερμότητας του σώματος, επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Τα ύποπτα συμπτώματα που αναπτύσσονται μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό και υγρό περιβάλλον είναι:
- Πονοκέφαλος
- Υψηλός πυρετό (πάνω από 41 και έως 42 βαθμούς Κελσίου)
- Ταχυκαρδία
- Δυσφορία
- Ζάλη
- Ναυτία
- Εμέτους
- Απώλεια συνειδήσεως
- Το δέρμα γίνεται ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο
Τι πρέπει να κάνετε
Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με ασθενή που έχει θερμοπληξία, πρέπει να κάνετε τα εξής έως ότου φτάσει γιατρός ή μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:
- Ο θερμόπληκτος πρέπει να μεταφερθεί, χωρίς καθυστέρηση, σε σκιερό, δροσερό και – αν είναι δυνατόν – αεριζόμενο χώρο
- Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όσοι τού εμποδίζουν τον αερισμό
- Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.)
- Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα (κρύες κομπρέσες) και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα
- Αν μπορεί ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιήστε αυτή τη δυνατότητα
Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, ενημερώνει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.
Επιπρόσθετα, βασικοί κανόνες προστασίας είναι:
- η επαρκής ενυδάτωση
- η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
- ο ελαφρύς ρουχισμός
- η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες
Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.