Το σούπερ καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά στο αδυνάτισμα – Ρίχνει την αρτηριακή πίεση και χαρίζει χρόνια ζωής

φρούτο

Ένα πολύ γευστικό και γλυκό φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζει τον οργανισμό. Σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις και κάνει καλό στον οργανισμό σας.

Το σούπερ φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να αποτελεί ιδανική πρόταση για άτομα που έχουν ανεβασμένη γλυκόζη αίματος και λιπιδαιμικούς δείκτες.

Μπορεί, επίσης, να προστατεύσει από διάφορους τύπους καρκίνου και παθήσεις του πεπτικού και του κυκλοφορικού συστήματος, ενώ αποτελεί άριστη πηγή σιδήρου μετά το σπανάκι και τις φακές.

Είναι ένα φρούτο που μπορείτε να το καλλιεργήσετε κι εσείς στον κήπο σας και να το απολαύσετε ως σνακ ή σε πολλές συνταγές, σε σαλάτες, πίτες, γλυκά, μαρμελάδες, smoothies, ακόμη και με γιαούρτι.

Το σούπερ φρούτο: οι φράουλες

Λίγα φρούτα μπορούν να συγκριθούν με τις φράουλες, λένε οι ειδικοί. Είναι το τέλειο δροσιστικό καλοκαιρινό και σύμφωνα με τη γνωστή διαιτολόγο Katherine Tallmadge, θεωρείται ως ένα από τα «αγαπημένα φρούτα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Σε τί κάνουν καλό οι φράουλες;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι φράουλες είναι πλούσιες με πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. «Είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες» σημειώνει η Abby Langer, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Abby Langer Nutrition.

Πώς θα απομακρύνετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά 

Η Tallmadge εξηγεί ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της οξείδωσης και της φλεγμονής, «γεγονός που βελτιώνει την ανοσία σας στις λοιμώξεις και τις ασθένειες και προάγει την αύξηση της μακροζωίας». Εξαίρει επίσης τα 3 γραμμάρια φυτικών ινών που βρίσκονται σε κάθε φλιτζάνι του φρούτου. «Οι 200 σπόροι σε κάθε φράουλα είναι η κύρια πηγή φυτικών ινών», λέει, «αλλά η πηκτίνη είναι ένας άλλος τύπος φυτικών ινών που βρίσκεται στις φράουλες και έχει οφέλη για την υγεία».

Αυτός είναι ο τύπος φυτικών ινών που σας βοηθά «να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και τροφοδοτεί επίσης τα καλά βακτήρια στο έντερό σας», λέει η Langer. Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο έχει βρεθεί ότι οι φράουλες βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και στην απώλεια βάρους. «Η επιβράδυνση της πέψης βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και μειώνει τη χοληστερόλη» προσθέτει η Tallmadge.

Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι φράουλες περιέχουν πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, νιασίνη, φυλλικό οξύ και ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, «το οποίο βοηθά να διατηρηθεί υπό έλεγχο η αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί η Tallmadge.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι «ένα φλιτζάνι φράουλες έχει περίπου 85 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C – περίπου την απαραίτητη ποσότητα για μια ολόκληρη ημέρα», λέει από την πλευρά της η διαιτολόγος Jill Weisenberger. «Είναι επίσης πολύ υψηλά σε κερκετίνη – ένα από τα φλαβονοειδή που είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, ενώ είναι ένα φρούτο που σας ενυδατώνει» προσθέτει η ίδια.

Πόσες θερμίδες έχουν οι φράουλες

Το μέγεθος της μερίδας καθορίζει πόσες θερμίδες περιέχει. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνει ότι μια μικρή φράουλα έχει λίγο περισσότερες από 2 θερμίδες. Μια μεσαία έχει περίπου 4 θερμίδες και οι μεγαλύτερες έχουν μεταξύ 6-9 θερμίδες η καθεμία. Με άλλα λόγια, ένα φλιτζάνι φράουλες έχει περίπου 46 θερμίδες λέει η Weisenberger.

Μαζί με τις χαμηλές θερμίδες, οι φράουλες είναι επίσης χαμηλές σε υδατάνθρακες και, όπως και τα περισσότερα φρούτα, είναι χωρίς λιπαρά. Και οι φράουλες είναι χαμηλότερες σε ζάχαρη από τα περισσότερα φρούτα.

Η ζάχαρη στα φρούτα προκαλεί φλεγμονή; Να τι λένε οι διαιτολόγοι 

Ένα φλιτζάνι μισοκομμένες φράουλες έχει περίπου 7 γραμμάρια ζάχαρης, ενώ ένα φλιτζάνι κεράσια έχει 13, ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει 15, μια μεγάλη μπανάνα έχει 16, ένα μέτριο μήλο έχει 19 και ένα μάνγκο έχει 46 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης.

Μπορείτε να τρώτε φράουλες κάθε μέρα;

Με τόσα πολλά θετικά, κάποιοι αναρωτιούνται αν μπορούν να τρώνε φράουλες κάθε μέρα. Αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε πάντα μια ισορροπημένη διατροφή, «δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στο να τρώτε συχνά φράουλες», λέει η Weisenberger, «εκτός, φυσικά, αν είστε αλλεργικοί σε αυτές».

Για όσους αναζητούν τρόπους να συμπεριλάβουν περισσότερα φρούτα στη διατροφή τους, η Weisenberger προτείνει να τις συμπεριλάβετε ως επικάλυψη στο γιαούρτι, τα δημητριακά ή το τυρί cottage.

Είναι υπέροχα στρωμένες σε σάντουιτς. Δοκιμάστε φέτες φράουλας σε ένα πανίνι, είναι τόσο νόστιμο. Για επιδόρπιο, μπορείτε να απολαύσετε ένα μπολ φράουλες με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ή να τις βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα για ειδικές περιστάσεις…

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top